Adrian Nicolae Mocioniu, primar PSD cu afinități Pro România, și consilierii municipali PSD au căzut la pace la ultima ședință de Consiliu Local pentru ca ambele tabere să iasă în câștig. În pierdere ies doar contribuabilii, persoane fizice și persoane juridice.
Primarul municipiului Slobozia și consilierii locali PSD se ceartă pe față dar se ajută din plin când vine vorba de aprobarea proiectelor de hotărâre ale Consiliului Local Slobozia.
Ei au colaborat perfect la ședința Consiliului Local Slobozia, atunci când tabăra PSD a consilierilor a acceptat să retragă un proiect de reducere a posturilor ocupate de oameni fideli ai primarului.
Au primit la schimb aprobarea modificării destinației centralelor termice vândute de municipalitate, unele dintre ele deținute de oameni cu influență în PSD.
Gargara de fațadă, bună de luat ochii slobozenilor
Trecerea declarativă a primarului Adrian Mocioniu de la PSD la Pro România fără demisie pentru a nu-și pierde mandatul, salariul și celelalte beneficii personale a iritat spiritele în PSD.
Organizația PSD Slobozia i-a cerut să plece din partid prin demisie scrisă și pentru că a fost refuzată a inițiat prin consilierul municipal Vasile Caragioiu un proiect de modificare a organigramei instituției.
Era vizată desființarea postului de administrator public, ocupat de Gheorghe Puia, omul de casă al primarului și proaspăt membru Pro România, și reducerea la jumătate a schemei consilierilor personali, cu doar două posturi rămase față de cele patru ocupate în prezent.
„Un proiect făcut la șpriț!”, a reacționat ironic primarul municipiului Slobozia, lansând acuzații deosebit de grave la adresa prefectului Gigi Petre, prezentat de Mocioniu drept omul din spatele organizației județene ALDE.
Nervozitatea primarului a atins cote maxime cu o zi înaintea ședinței de Consiliu Local, atunci când a criticat dur atât proiectul de modificare a organigramei cât și schimbarea destinației centralelor termice. O inițiativă a viceprimarului Gabriel Mușat și blocată în urmă cu doi ani de primarul Adrian Nicolae Mocioniu, lucru care n-a picat deloc bine șefilor din PSD.
Pacea de la Slobozia, cu trei trandafiri Pro-primar!
Ședința ce se anunța furtunoasă a fost mai pacifistă ca niciodată. Tonul belicos al celor două tabere a dispărut ca prin farmec în debutul ei, atunci când consilierul care inițiase proiectul anti-primar a anunțat că își retrage inițiativa fără să ofere vreo explicație.
Scăpat cu bine, primarul Adrian Nicolae Mocioniu s-a destins și a privit cu detașare dezbaterile legate de modificarea destinației centralelor termice vândute în ultimii ani de municipalitate.
Și pentru că avea o datorie față de echipa consilierilor PSD, la un moment dat a ținut să le solicite indirect aleșilor locali să fie de acord ca firmelor ce au cumpărat centrale obligându-se prin contracte să desfășoare doar anumite activități să li se ridice această interdicție!
Practic, primarul s-a transformat în avocatul celor doi viceprimari inițiatori ai proiectului, oameni pe care i-a deposedat de câteva luni de toate atribuțiile specifice doar pentru că ei au rămas în PSD și nu l-au urmat în Pro România.
„Este foarte clar că la momentul acela s-au făcut anumite greșeli legat de caietul de sarcini și de aceste destinații. Eu cred că totuși ar fi o soluție ca să deblocăm lucrurile și ca acele foste centrale termice să nu mai rămână în paragină și cred că ar fi un plus pentru orașul nostru ca fiecare să-i dea o destinație acolo. Cred că nu mai trebuie să persistăm în greșeală. Nu este proiectul meu, mi-am spus doar părerea!”, a transmis primarul aleșilor locali.
Mesaj suficient de clar pentru ca la momentul votului inițiativa să primească numărul minim de voturi necesare, 14, ca să fie adoptată și astfel proprietarii care se angajaseră să nu schimbe destinația centralelor să aibă liber să facă în ele ce doresc.
Odată parafată pacea de la Slobozia, varianta PSD – Pro România, cele două tabere s-au reunit la o bere social-democrată pentru a serba împreună succesul.
Cu buzele umflate au rămas contribuabilii persoane fizice, oameni obligați să-i plătească în continuare cu salarii de lux pe administratorul public, peste 160.000 lei pe an, și pe cei patru consilieri personali ai primarului, trei dintre ei pensionari trecuți prin Primăria Slobozia ori cu afaceri plătite din bugetul local.
Fluieră a pagubă și contribuabilii persoane juridice care nu s-au înscris la licitațiile pentru cumpărarea centralelor termice tocmai pentru că erau obligați să desfășoare doar anumite activități comerciale.
Lipsa de concurență la licitație a determinat vânzarea lor la prețuri modice, sub prețul pieței, iar acum cumpărătorii își freacă mâinile a satisfacție și le râd în nas celor care au stat de-o parte și nu s-au băgat pentru că habar nu au avut de combinația administrativ – politică.