În ședința din 30 mai 2019, consilierii din cadrul Consiliului Local Slobozia au adoptat o foarte largă majoritate un proiect de hotărâre prin care se interzicea amplasarea de depozite de deșeuri periculoase pe teritoriul municipiului. Hotărârea n-a trecut de controlul de legalitate al secretarului municipiului, care a refuzat să o contrasemneze.
Proiectul a fost votat într-o atmosferă vibrantă de o majoritate ce amintește de defunctul USL. Inițiată de un consilier PNL pe baza unui morman de maculatură pe post de expunere de motive, hotărârea a primit 0 de voturi din 21 posibile. S-a abținut doar viceprimarul Gabi Mușat, înjurat ulterior pe rețele de socializare de reprezentații poporului suveran pe motive de corupție, interese, etc.
Consilierii USL și-au dat cu firma în cap
Despre acest proiect vădit ilegal am scris pe larg aici, demonstrând cu texte de lege și precedente judiciare inclusiv din practica CEDO că proiectul încalcă mai multe legi. La nici două săptămâni, exact cum am anticipat, secretarul municipiului, domnul Valentin Tudoran, refuză să contrasemneze proiectul pe care-l consideră nelegal. Motivele invocate de domnul secretar sunt identice cu cele invocate în articolul nostru: se încalcă Legea 215/2001 privind administrația publică locală , Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și Legea 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului. Adică, potrivit acestor acte normative, consilierii și-au depășit competența și au reglementat interdicții fără să aibă acest drept.
Proiectul se află la Instituția Prefectul pentru controlul de legalitate. Cel mai probabil prefectul va cere Consiliului Local să-și retragă proiectul. În cazul în care consilierii vor refuza, prefectul va ataca hotărârea în instanță.
Populism și incompetență la pachet
Scandalos este faptul că toți consilierii din cadrul CL Slobozia și-au început mandatul cu un seminar la Sinaia, plătit din bani publici, la care au fost instruiți pe tema prevederilor legii 215/2001 și a altor acte normative care le guvernează localitatea.
Cu toate acestea se pare că aleșii urbei s-au întors de la cursuri exact cum au plecat. Și mai scandalos este faptul că n-au avut capacitatea să priceapă un paragraf simplu din legea administrației, care le spunea în clar ce pot reglementa și ce nu.
Nu în ultimul rând trebuie remarcat populismul grețos în care inițiatorul și turma de susținători s-au felicitat reciproc pentru ilegalitatea comisă și au transmis oamenilor că au salvat municipiul de la dezastru, deși tocmai ce încălcaseră nu mai puțin de 3 acte normative. În condițiile în care Vivani ar fi acționat Primăria Slobozia în judecată și ar fi cerut daune pentru întârzierea/blocarea proiectului locuitorii Sloboziei nu ar fi fost tocmai salvați, ci buni de plată pentru tâmpeniile comise de consilieri.
Cât despre proiectul firmei Vivani, cheia stopării acestuia se află în dosarele din fișetele primăriei, dosare pe care niciun consilier nu vrea să le citească. Oricum, și dacă le-ar citi, e greu de presupus că le-ar și pricepe vreunul dintre ei. Populismul și incompetența fac mereu casă bună, în general vorbind.