Deși are statutul de spital de urgență, spitalul din Slobozia nu are încadrat medic în specialitatea diabet zaharat, nutriție, boli metabolice.
Situația este cu atât mai ciudată cu cât spitalul are o secție de diabet care însă nu funcționează din cauza lipsei unui medic specialist. O hotărâre a Curții de Apel București instituie obligația spitalului de a organiza concurs pentru ocuparea acestei specializări.
Trei ani fără diabetolog
Din februarie 2015, după demisia medicului Simona Berbece, Spitalul Județean Slobozia nu are încadrat medic diabetolog. Potrivit legii, orice spital care are rangul de spital de urgență trebuie să în organigramă această specializare. Se pare că prevederea nu se aplică și spitalului Slobozia.
În Ialomița situația diabetologilor este critică. La un număr de peste 7000 de bolnavi diagnosticați sunt în activitate doar trei medici diabetologi iar spitalul județean nu are niciunul încadrat.
Pentru bolnavii internați consultațiile de specialitate se dau după ureche de către medici cu alte specializări. De multe ori diabeticii internați sunt nevoiți să treacă strada și să apeleze la cabinetul doamnei Berbece, situat chiar în fața spitalului,
Datorită numărului mic de medici programarea bolnavilor pentru consult și eliberarea rețetelor se face cu greutate, pacienții fiind nevoiți să aștepte luni de zile pentru a obține o programare. Cum cabinetele particulare pot acorda un număr limitat de consultații zilnice deoarece Casa de Sănătate nu decontează mai mult, situația este de-a dreptul dramatică.
Managerul, obligat să organizeze concurs și să plătească daune
Deși medicul Simona Berbece și-a exprimat dorința de a activa și la spitalul din Slobozia, managementul a refuzat sistematic să organizeze concurs. Atitudinea managerilor care s-au rotit pe criterii politice la conducerea spitalului a ținut mai degrabă de răfuieli personale.
Soțul doamnei Berbece , domnul Adrian Berbece, care a fost manager interimar al Spitalului până în decembrie 2014, a înființat un compartiment pentru diabet, dotat cu 9 paturi. Compartimentul înființat în 2012 a fost redus la 6 paturi de managerul Violeta Șapira.
Ulterior, dna Simona Berbece a concurat-o pe Șapira la concursul pentru ocuparea funcției de manager. Pierzând concursul, doamna Berbece și-a înaintat demisia din ambulatoriu iar noul manager a găsit de cuviință să o zboare din spital.
În 2016 la conducerea spitalului a fost plantată de PSD doamna Mariana Iancu. Ea a refuzat sistematic să organizeze concurs pentru compartimentul de diabet. În schimb spitalul deține 3 medici urologi care se bat să ofere servicii pe cele două paturi care deservesc acest compartiment.
Pentru a masca această lipsă din organigramă, managerul Mariana Iancu a simulat organizarea unui concurs pentru angajarea unui diabetolog în 2017. Cu ocazia unei vizite a comisiei de acreditare, Iancu a simulat organizarea unui concurs.
S-a publicat anunț în revista Viața Medicală, s-a asigurat o comisie de examinare de la Ministerul Sănătății care a livrat și două date disponibile pentru desfășurarea probelor și s-a depus și un dosar, al doamnei Berbece.
Setată să blocheze angajarea acesteia, managerul Mariana Iancu a invocat aberant faptul că nu se află în localitate iar concursul a fost anulat. Dar faptul că s-a organizat acest simulacru de procedură a ajutat la obținea categoriei de la Ministerul Sănătății prin fraudă.
Berbece a acționat în instanță conducerea spitalului, cerând să fie obligată la organizarea concursului și solicitând daune morale pentru farsa organizată de managerul spitalului.
În noiembrie 2017 Tribunalul Ialomița a obligat conducerea spitalului să organizeze concurs sub sancțiunea plății unei amenzi de 50 lei pentru fiecare zi de întârziere.
De asemenea instanța a stabilit ca spitalul să plătească în solidar cu managerul daune morale în valoare de 10.000 de lei și 4000 de lei cheltuieli de judecată către Simona Berbece.
La data de 27 septembrie 2018 Curtea de Apel București a pronunțat o decizie definitivă în acest caz. Daunele morale au fost micșorate de 5000 de lei iar cheltuielile de judecată la 3000 de lei. Celelalte prevederi ale sentinței Tribunalului Ialomița au fost menținute.
Până la această dată conducerea spitalului n-a demarat nicio procedură pentru organizarea concursului, sfidând scandalos decizia Curții de Apel București.