Măturător Polaris, aici acționând în reluare. Foto- infoialomita.ro

Dezbaterile pe tema măturatului nocturn la Slobozia s-au încheiat cu victoria taberei PSD-Polaris.

Dintre consilierii prezenți la ședință doar doi au sesizat golănia propusă de compania acuzată de dare de mită în procesul lui Radu Mazăre. Este vorba despre consilierii Robert Bocu și Gheorghe Rafael, cei care au contestat tariful dublat pentru măturatul nocturn propus de Polaris.

Măturat mai scump dar la fel de nociv

Consilierii PNL au încercat, ca de obicei, să împace și capra PSD și varza Polaris. A ieșit un amalgam de toată jena soldat cu abținere la vot pentru un proiect controversat. Poziția companiei penale Polaris față de obligația de a mătura mecanizat și pe timp de noapte a fost expusă fără echivoc de un directoraș șmecher venit de la Constanța cu lămurirea:

Noi nu susținem măturatul de noapte. Aducem personalul de departe și ar trebui să închiriem un microbuz. Și mai este și sporul de noapte de 25% prevăzut de codul muncii. Lumea nu știu cât o să vină să lucreze noaptea. Dar dacă e vorba doar de școli, două, trei, patru bulevarde, atunci putem face un efort și să găsim o soluție.

Consilierii PNL au vorbit de trei voci, încercând cumva să dreagă busuiocul de la comisii, unde votat pentru eliminarea articolului din HCL care introducea măturatul nocturn pe aleile arterele aglomerate din oraș. Consiliera Mihaela Stoica a dat câteva explicații din care rezultă că n-a priceput mare lucru din această afacere:

Avizul nostru a fost favorabil pentru măturatul de noapte (comisia de comerț), dar am avut de făcut un amendament față de prețul acestui măturat de noapte. Din calculele pe care noi le-am avut la dispoziție și din oferta făcută de Polaris rezultă că măturatul de noapte ajunge la 41 de lei fără TVA la 1000 m Am propus să se apeleze la niște utilaje care să măture noaptea. Noi am cerut ofertantului să revadă oferta și să vină cu una mai bună, astfel încât să avem acest serviciu de noapte.

Singurii consilieri care au înțeles problema au fost Gheorghe Rafael (ALDE) și Robert Bocu (PNL). Ei au contestat calculele prezentate de Polaris, care a scos din burtă un tarif de 40 de lei/1000 ml la măturatul nocturn, dublu față de cel nocturn.  Consilierul ALDE a rezumat suficient de clar problema:

Nu știu cum au ajuns la această calculație pentru măturatul pe timp de noapte. Din câte știm avem o anumită suprafață. Avem o suprafață de aproximativ 37.000 mp pentru măturat pe timp de noapte. Cu sporul de noapte am fi ajuns la un tarif de 30 de le maxim, nu 40 de lei așa cum cereți dvs.

La rândul său, Bocu l-a pus în dificultate pe directorul Picoiu: „Nu aveți în calculație numărul de ore tarifate pe timp de noapte”. A fost oprit însă de președintele de ședință, pesedistul Brânză, al cărui rol a fost să taie dezbaterile și să-l protejeze pe Picoiu de întrebări la care nu avea răspuns.

În esență, problema pe care Polaris o are și pe care primăria Slobozia se face că nu o vede este simplă. Firma penală nu are capacitatea de a asigura salubrizarea orașului în conformitate cu legislația de mediu. Picoiu a recunoscut că la acest moment Polaris are doar 27 de angajați pentru măturatul stradal. Ca să evite măturatul nocturn, Polaris a inventat un tarif dublu pentru această operațiune: 40 de lei pentru 1000 ml noaptea față de 20 de lei/ 1000 ml ziua.

Spre deosebire de marea masă amorfă a consilierilor (fie interesați, cu ordin de la partid, fie incapabili de operațiuni matematice simple), un copil de clasa a 4-a ar fi argumentat simplu. Tariful nu se poate dubla câtă vreme singurul element de cost care suportă o majorare de 25% este salariul măturătorilor.

Record mondial la măturat viteză

Răspunzând unei întrebări a consilierei PNL Andreea Conescu, directorul Picoiu a explicat că norma de măturat pe care un muncitor o execută este de 8000 mp în cele 8 ore de program. Un calcul simplu arată că un măturător Polaris mătură 16,6 metri pătrați pe minut în fiecare zi de muncă.  Iar asta în condițiile în care măturătorii iau pauze mici și dese de cafea și petrec timp plimbând alene măturile și pubelele pe carosabil.

Probabil că cifrele avansate de Picoiu corespund facturilor achitate de primărie și nu realității din teren, surprinsă în imagini de locuitorii din Slobozia exasperați de indolența măturătorilor. Așa cum am demonstrat aici, în doi ani Polaris a umflat direct de la buget suma de 2,4 milioane de lei/lună. Banii nu s-au achitat în contul taxei de salubrizare pentru cetățenii fără contract, ci mult mai probabil pentru măturatul stradal, mare parte dintre ei.

Un alt cadou făcut de administrația PSD a Sloboziei firmei PSD Polaris este umflarea facturilor populației cu peste 600.000 de lei pe an reprezentând aplicarea incorectă a taxei pentru economia circulară, taxă ce este datorată de Polaris pentru neîndeplinirea indicatorilor de reciclare, așa cum am arătat aici. Despre modul în care Polaris încalcă grosolan contractul de salubrizare am scris, pe larg, aici.

Compania Polaris este acuzată de procurorii DNA că ar fi dat mită fostului primar Radu Mazăre suma de 7 milioane de euro pentru a obține contractul de salubrizare a municipiului Constanța. Și la Slobozia au existat mai multe nereguli cu privire la modul în care Polaris a câștigat licitația. Mai multe detalii puteți citi aici. Un amplu articol despre maniera în care Polaris fură la măturatul stradal în municipiul Constanța puteți citi aici.

Articolul precedentRealitatea TV a devenit Realitatea Plus. Emisia postului va continua, deocamdată, online
Articolul următorAtacantul Mihăiță Năstase are fractură și va reveni la Unirea Slobozia abia în primăvară