Colectare selectivă la Slobozia

Aterizată la Slobozia în urma unei licitații discutabile sub toate aspectele, compania Polaris M Holding SA Constanța, deținută de fostul deputat PSD Martin Eduard, zis și Lamborghini, se ocupă de salubrizarea municipiului de aproape 5 ani. În tot acest timp performanța companiei în gestionarea deșeurilor produse de slobozeni a excelat prin absență.

Singura metodă prin care această companie supraviețuiește pe piață, deși este trimisă în judecată într-un dosar în care este acuzată de dare de mită, este creșterea de tarife. Primăria Slobozia a modificat de 8 ori tarifele percepute locuitorilor și firmelor dar, în ciuda acestor majorări succesive și uneori complet ilegale, calitatea serviciilor lasă de dorit.

O ilustrează chiar aceste majorări de tarife care arată că firma n-a avut niciun fel de preocupare în diminuarea cantităților de deșeuri duse la depozitare. Iar Primăria Slobozia, proprietarul serviciului de salubrizare, s-a limitat la a aproba creșteri de tarife și a evitat să facă o analiză și să sancționeze activitatea defectuoasă a operatorului. Concubinajul toxic dintre Polaris și primărie ne explică cauzele pentru care prețul gunoiului crește constant în vreme ce mizeria și praful inundă orașul. Fără a avea pretenția că epuizăm subiectul, ne-am propus o analiză sumară a activității operatorului Polaris și a pasivității aproape penale a funcționarilor primăriei, care nu se pot ascunde doar în spatele incompetenței care răzbate din acțiunile lor.

Tarife umflate, tarife aprobate

Am luat ca referință perioada 2016-2019 deoarece în primul an de activitate ca operator, adică în anul 2015, Polaris nu avea posibilitatea să ceară Consiliului Local Slobozia majorare de tarife. Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului trebuie să precizăm că tariful pentru populație propus de Polaris la adjudecarea licitației a fost de 3, 06 lei/lună, pentru agenții economici 162,7 lei/tonă, măturatul stradal se tarfifa la 9,44 lei/1000 m, iar taxa de salubrizare era de 4 lei/om / lună. Oferta detaliată este prezentată mai jos.

Plecând de la aceste cifre, Polaris avea ca țintă reducerea cantității de deșeuri transportate la depozitare, creșterea gradului de reciclare și scăderea prețului serviciului, obiective asumate prin contractul de delegare a gestiunii. Numai că în viață nu-i ca în contracte. Tarifele companiei au urcat rapid după cum urmează.

Evoluția tarifului/ taxei de salubrizare în perioada 2016-2019

1 HCL 64/20.05.2016 – modifică tarife la servicii de salubrizare la măturat, colectare deșeuri stradale, colectare deșeuri voluminoase și de construcții și demolări.

2 HCL 79/07.06.2016 – modifică tarif colectare populație de la 3,07  la 3,55 cu TVA-  4,3 lei. Se modifică taxa de salubrizare la 5 lei/lună. Tariful de colectare deșeuri pentru firme crește de la 162,75 lei la 183,27 lei/tonă.

  1. HCL 127/29.12.2016 – tariful de colectare la populație crește de la 4,3 lei la 6,15 lei iar pentru firme crește de la 263,27 lei/tonă la 298,08 lei/tonă. Taxa de salubrizare crește la 7 lei/lună/persoană. Modificare survine introducerii taxei de 80 lei/tonă deșeuri la depozitare introdusă de guvern.
  2. HCL 68/27.04.2017 – tariful pentru populație crește de la 6,15 lei la 6,55 lei iar la firme de la 298,08 lei/tonă la 313,29 lei/tonă. Tariful pentru colectare deșeuri de construcții și demolări crește la 137,79 lei/tonă.
  3. HCL 172/28.09.2017 – tariful pentru colectare de la populație scade la 4,9 lei/lună ca efect al eliminării taxei de depozitare de 80 lei/lună. Scade corespunzător și tariful pentru firme. Crește în schimb tariful pentru măturat stradal de la 9,5 lei la 15 lei/1000 mp.
  4. HCL 65/26.14.2018 – crește tariful la populație de la 4,9 lei la 5,8 lei iar tariful pentru firme urcă la 286 lei/tonă. Taxa de salubrizare plătită de persoanele fără contract cu operatorul de salubrizare rămâne la valoare de 7 lei/lună. Adică la același nivel la care s-a stabilit în decembrie 2016, când a fost introdusă taxa specială de depozitare de 80 de lei/tonă.
  5. HCL 211/28.11.2018 – implementează noile obiective de performanță pentru operator, dar face și o modificare de tarife deși în titlul HCL nu sugerează asta. Tariful pentru populație crește de la 5.8 lei la 6,68 lei, iar pentru firme urcă la 321,85 lei. Modificarea survine ca urmare a introducerii în tarife, absolut după ureche, a contribuției pentru economia circulară prevăzută de OUG 74/2018.
  6. HCL 7/31.01,2019 – modifică tarifele la populație care cresc de la 6,68 lei la 7,07 lei. Pentru firme tariful crește la 338,3 lei/tonă. Taxa de salubrizare pentru persoanele fără contract cu operatorul urcă la 8 lei/om/lună. Modificarea survine ca efect al majorării tarifului de depozitare la SC Vivani Salubritate SA. Tariful de depozitare perceput de acestă companie nu este aprobat de nicio autoritate locală, firma neavând licență de operator pentru depozitul de deșeuri nepericuloase de la Slobozia.

La fel s-au petrecut lucrurile și cu taxa de salubrizare introdusă pentru persoanele care nu au contract cu operatorul de salubrizare. Taxa a plecat de la un cuantum de 4 lei/om/lună după ce Polaris a preluat salubrizarea Sloboziei. Acum cuantumul taxei este de 8 lei/om/lună. În evidențele primăriei figurează, la 31 decembrie 2018, un număr de 1955 de persoane care ar trebui să achite circa 187.680 lei pe an. Lucru care nu știm dacă se întâmplă.

Așa cum se poate observa tarifele și, implicit, taxa de salubrizare au scăzut o singură dată în perioada analizată. Iar scăderea a avut loc datorită eliminării unei taxe speciale introdusă de guvern tocmai pentru a descuraja depozitarea deșeurilor și a încuraja reciclarea lor. Din păcate, PSD n-a continuat această politică, iar efectul a fost exact acela creat de prestația firmei Polaris. Tarifele au crescut constant pentru că preocuparea pentru reciclare a fost inexistentă.

Polaris umflă 2,4 milioane în doi ani de la buget

Potrivit informațiilor furnizate de primărie, Polaris încasează din taxa de salubrizare 2.441.717 lei pentru perioada 2017-2018.  

Dacă ar fi să judecăm după informațiile primite am deduce că suma s-a decontat  direct din buget pentru colectarea deșeurilor de la persoanele fără contract. Numai că suma este prea mare ca să fie așa cum susțin angajații care au conceput răspunsul la întrebările noastre. Iar asta arată nivelul de competență al angajaților din compartimentul de specialitate, care înțeleg un enunț simplu și fac o impardonabilă confuzie de termeni.

Cel mai probabil este vorba și de plata serviciului de măturat și spălare a străzilor, operațiuni obligatorii stabilite în sarcina operatorului. Suma este colosală având în vedere că măturatul se rezumă la plimbarea unor mături cu praful aferent iar spălarea străzilor și udarea lor sunt operațiuni, practic, inexistente.

Acum să recapitulăm. Colectarea deșeurilor a fost ofertată la preț nereal, 3,06 lei. Măturatul stradal a asigurat grosul veniturilor firmei. Cine a confirmat situațiile de lucrări și câți kilometri de străzi și trotuare a măturat, în realitate, firma nu o să aflăm niciodată.  (Va urma – de ce cresc tarifele la Slobozia și cum se încalcă grosolan legislația și contractul de delegare).

Articolul precedentFetele de la echipa secundă Dunărea Brăila, prea mici pentru un adversar atât de mare
Articolul următorSalubrizarea la Slobozia, o afacere cu impozit pe prostie plus comision (2)