Mulți....

În ședința din luna noiembrie Consiliul Local Slobozia a aprobat, la propunerea primarului Adrian Mocioniu, majorarea tarifelor pentru colectarea deșeurilor. Tariful pentru colectarea deșeurilor menajere a crescut de la 240,46 de lei tona la 270,46 de lei tona. Majorarea a rezultat din aplicarea taxei de 30 de lei/ tonă pentru deșeurile duse la depozitare.

Modul în care „experții” Primăriei Slobozia au ajuns la această socoteală este halucinant. Deși tariful se aplică pentru cantitatea de deșeuri trimisă la depozitare care depășește ținta de reciclare, la Slobozia acesta a fost băgat pe gât populației. Despre această aberație realitateadeialomița.net a scris, argumentat, aici. Semnalul nostru a fost ignorat de primărie, iar prefectura a lăsat hotărârea să treacă neobservată.

Majorare scoasă din burtă sau furt din buzunare cu acte în regulă

HCL 211 adoptată în ședința Consiliului Local Slobozia din noiembrie 2011 avea ca scop să implementeze schimbările aduse legislației privind deșeurile prin OUG 74/2018. Acestea vizau, printre altele, introducerea unor noi ținte de reciclare a deșeurilor și stabilirea unor tarife diferențiate pentru colectare. În acest sens, CL avea obligația să impună operatorului implementarea unui tarif bazat pe principiul „plătește cât arunci”. Exact acest tip de tarif, care ar fi dat posibilitatea companiilor să plătească pentru deșeurile generate și nu după bunul plac al Polaris, nu a fost implementat.

Primăria Slobozia s-a grăbit însă să majoreze tariful plătit de cetățeni, introducând în prețul tonei de deșeuri colectate contribuția de 30 lei/tonă reprezentând taxa pentru economia circulară. Aberația a fost implementată în baza unui raport întocmit de Serviciul de Gospodărire Comunală, care a interpretat după ureche prevederile ordonanței 74/2018.

Raportul meșteșugarilor

Judecând după faptul că șefa acestui compartiment habar nu avea când a fost introdusă colectarea selectivă obligatorie a deșeurilor, nu este de mirare că a putut scrie asemenea inepții. Comisia juridică a CL Slobozia, compusă din juriști de excepție și condusă de viceprimarul Gabi Mușat, a avizat favorabil proiectul. Cu unanimitate de voturi! Probabil că niciun membru al respectivei comisii nu a avut curiozitatea să citească actul normativ care se dorea implementat prin respectiva hotărâre.

Aviz pentru furt

Primarul Adrian Mocioniu a fost ultima verigă în acest lanț al slăbiciunilor. Domnia sa a semnat o expunere de motive în care a explicat majorarea tarifului pe baza argumentelor schizoide venite de la Serviciul de Gospodărire Comunală.

Expunere la furtul din buzunare

La conferința de la Constanța din data de 22 februarie 2019, la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților locale  s-a abordat tema privind modul de implementare a OUG 74. Ministerul Mediului a făcut precizări clare cu privire la taxa pentru economia circulară. Materialul prezentat este fără echivoc. Taxa pentru economie circulară nu se plătește de cetățeni:

Precizări clare de la Ministerul Mediului

I-am atras atenția domnului primar, imediat după aprobarea HCL 211, cu privire la interpretarea eronată a ordonanței. Domnia sa a cerut lămuriri scrise de la șefa serviciului de specialitate. Aceasta n-a făcut altceva decât să citeze mecanic un articol al ordonanței pe care, evident, nu l-a înțeles. Sau n-a vrut să-l înțeleagă! Deși trecută prin mecanismele de verificare și control, aberația Serviciului de Gospodărire Comunală a devenit reglementare, iar populația Sloboziei a fost pusă să achite nelegal o taxă ce trebuia plătită de operator. Ne întrebăm dacă la conferința organizată de Ministerul Mediului a participat cineva de la Primăria Slobozia. Dacă a participat, ne întrebăm ce a înțeles. Iar dacă a înțeles, de ce nu a semnalat „eroarea” primarului. Și  mai întrebăm ceva: vă plătim să administrați sau să ne furați?

Peste 600.000 lei anual „cadou” pentru Polaris!

De ce ne putem gândi că nu doar prostia este cauza apariției acestei „anomalii” numită HCL 211/2018? Judecând după penalizările achitate de primărie către AFM pentru neîndeplinirea obiectivului anual de reducere cu 35% a cantității de gunoi, Polaris a colectat anul trecut circa 20.708 tone de gunoi. Cifra rezultă din valoarea obiectivului de reducere de 35% care pentru anul 2018 a fost de 2537 tone deșeuri. Mai multe detalii puteți citi aici.

Dacă estimăm că și în 2019 cantitatea de deșeuri va rămâne aceeași (bazat pe faptul că Polaris nu are capacitate de sortare a deșeurilor și nici infrastructură) putem să calculăm foarte ușor cam ce sumă va încasa operatorul în urma majorării ilegale a tarifului de colectare a deșeurilor. Pentru cele 20.708 tone de gunoi încasările necuvenite ale Polaris se cifrează la valoare de 621.240 de lei! Este evident că operatorului îi convine de minune lipsa de pricepere a compartimentului de gospodărire comunală, ignoranța consilierilor și pasivitatea Instituției Prefectului, care a lăsat hotărârea să treacă ca prin brânză.

Articolul precedentConsiliul Judeţean Ialomiţa face bani din pământul primit cadou de la Guvern
Articolul următorNesimţire şi mizerie în buricul târgului din Slobozia