Așa s-a făcut modernizarea platformelor de gunoi

Așa cum am arătat aici, în patru ani de activitate Polaris a reușit să dubleze tarifele pe care slobozenii le plătesc pentru colectarea deșeurilor. Potrivit contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, Polaris avea obligația să implementeze un sistem de management care să permită scăderea tarifelor.

Acest obiectiv putea fi atins doar prin implementarea colectării selective și reciclarea fracțiilor colectate separat. Deși colectarea separată pe 4 fracții era obligatorie din anul 2012, primăria Slobozia a ignorat această obligație și a permis operatorului să colecteze deșeuri amestecate. Asta deoarece pentru colectarea selectivă pe 4 fracții Polaris trebuia să facă investiții în infrastructura de colectare. Aceasta nu este singura încălcare grosolană a legii. Sub oblăduirea primăriei, operatorul a încălcat flagrant contractul de delegare. Și în loc să fie penalizat, a fost miluit cu sume consistente de la buget.

Penalizare de 1,2 miliarde lei plătită de primărie

Autoritățile publice au obligația ca în fiecare an să scadă cantitatea de deșeuri care ajunge în depozite. Pentru anul 2018 cantitatea de deșeuri trebuia redusă cu 35% față de cantitatea dusă la depozitare în 2017.  Pentru că Polaris nu colectează selectiv și nu sortează deșeurile așa cum este obligată prin contractul de delegare, Primăria Slobozia a fost nevoită să achite către Administrația Fondului pentru Mediu peste 1,2 miliarde lei vechi pentru că obiectivul de reducere a fost depășit cu 2537 de tone de deșeuri.

În ciuda acestor „performanțe”, primăria consideră că operatorul și-a îndeplinit indicatorii de performanță în proporție de 90%! La ce se raportează funcționarii primăriei când susțin această gogomănie nu știm. Știm însă ce prevederi din contract a încălcat operatorul sub ochii închiși ai autorității locale.

Încălcări grosolane ale contractului

Creșterea de tarife se datorează exclusiv încălcării repetate a contractului de delegare. Primăria nu sancționează pecuniar nerespectarea indicatorilor de performanță și permite operatorului să-și finanțeze lipsa de dotare și de performanță pe buzunarele cetățenilor și prin alocări generoase de la buget pentru lucrări care fie nu se fac, fie se fac de mântuială. Iată câteva dintre prevederile contractuale încălcate:

Articolul 8 – investiții operatorului

– Modernizare platforme precolectare – închidere, sistem spălare și evacuare ape pluviale și meteorice, – termen 1 an investițiile se scad din valoare redevenței.

Dotarea tuturor consumatorilor cu pubele (aici trebuia impusă și respectată colectarea pe 4 fracții – din acest motiv nu s-a introdus colectare selectivă în caietul de sarcinii așa cum obliga L 211/2011)

Dotare pentru colectare selectivă pe 2 fracții (umed-uscat). Măsura era

posibilă dacă nu se putea colecta pe 4 fracții. Cu colectare pe 2 fracții costul depozitării și, implicit al tarifului, crește pentru că intervine tariful de selectare practicat de Vivani.  

-Campanii de informare media, scoli, privind colectarea selectivă – nu s-a făcut nimic pe această temă cu excepția unui chenar obosit publicat în anumite ziare pentru a le cumpăra tăcerea.

Articolul 12

Interzice agenților economici să depoziteze gunoi la platforme. Mulți agenți economici care au sediile în vecinătatea blocurilor își duc deșeurile la platformele de precolectare. Agenții economici sunt furați ordinar la facturi pentru că primăria nu a aprobat un tarif conform principiului „plătești cât arunci”.

Articolul 22

Aliniatul 2 – colectarea de la locuințe individuale se face o dată pe săptămână. Se încalcă prevederile din caietul de sarcini cadru care cer colectare de 2 ori/săptămână în sezonul rece și de 3 ori pe săptămână în sezonul cald.

Din acest motiv platformele de la blocuri sunt invadate de deșeuri de la zona de case. La oraș locuința individuală nu are soluții de utilizare a deșeurilor de bucătărie în hrănirea animalelor și nici soluția arderii anumitor tipuri de deșeuri. Deși aliniatul 2 prevede sarcina operatorului de a dota platformele cu recipiente pentru colectarea selectivă și despre existența unor capacități de sortare acestea lipsesc.

Aliniatul 3 – platformele și recipientele trebuie igienizare periodic. Se invocă prevederile OMS 119/2014, care se încalcă flagrant de către operator și de către primărie. Direcția de Sănătate Publică Ialomița n-a făcut niciun control la platformele de precolectare și n-a dat nicio amendă deși platformele sunt zone mizerabile care pun în pericol sănătatea publică.

Articolul 23 litera g  prevede că obiectivul operatorului este acela de a reduce costul de prestare a serviciului. Polaris a crescut constant tariful și nu și-a eficientizat activitatea. Exemplul clar este situația costurilor și a veniturilor obținute la colectarea deșeurilor reciclabile. La Slobozia tarifele doar cresc pentru că operatorul nu face altceva decât să care gunoi la groapă.

Cum se fură măturatul stradal – 2,4 milioane de lei în 2 ani!

În doi ani Polaris a încasat de la buget suma de peste 2,4 milioane de lei noi pentru măturatul stradal. Ce fel se prestează această activitate la Slobozia vede toată lumea. Caietul de sarcini al serviciului prevede obligații clare pe care operatorul nu le respectă:

Articolul 9 aliniatul 1 – măturatul stradal nu trebuie să ridice praf. Aliniatul 4 – intervalul orar pentru măturat stradal se alege astfel încât să evite intervalele orare în care se produc aglomerații umane în zonele în care se efectuează această activitate.

Se mătură la ore de trafic pietonal maxim iar praful se ridică constant în intervalul 07-12.00 peste tot. La reclamațiile cetățenilor Primăria și Garda de Mediu susțin că așa este contractul. O minciună ordinară menită să diminueze cheltuiala operatorului care încasează 15 lei/1000 mp fără ca cineva să verifice sutele de kilometri de carosabil măturat facturați lunar de Polaris.

Minciuni debitate de Garda de Mediu și Primăria Slobozia

Articolul 10 punctul 7 – operatorul trebuie să dețină 2 auto-măturătoare aspirante pentru trotuare – N am văzut așa ceva pe străzile din Slobozia.

Articolul 12 – spălatul străzilor și trotuarelor – nu se face niciodată. Operațiunea trebuie să se desfășoară noaptea  utilizând apă de la furtun și detergenți. Primăria plătește însă și aceste servicii.

 

 

Articolul precedentMinisterul Educaţiei Naţionale, obligat de instanţă să-l repună în drepturi pe inspectorul dat afară abuziv
Articolul următorPrefectul de Ialomiţa vrea bani de la Guvern pentru situaţiile de urgenţă