iancu
Mariana Iancu și Victor Moraru, groparii spitalului Slobozia. (foto independentonline.ro)

În ședința de mâne a Consiliului Județean Ialomița consilierii vor dezbate un proiect de hotărâre care vizează rectificare bugetului spitalului județean. În condițiile în care unitatea sanitară înregistrează un deficit de peste 3 milioane de lei, managerul instituției solicită achiziționarea de aparatură medicală inutilă. În total managerul spitalului intenționează să majoreze bugetul cu 1,3 milioane de lei, bani reprezentând venituri prognozate din trimestrele 3 și 4 ale anului 2018.

Computere tomograf fără număr

În 2017 spitalul a primit de la Ministerul Sănătății un computer tomograf nou, care nici măcar nu a fost montat. Asta deși printre dotările spitalului se numără un computer recondiționat în 2014, folosit și în prezent.

Cu toate acestea conducerea unității spitalicești intenționează să achiziționeze un nou tomograf în leasing. Valoare investiției se ridică la 493 mii lei, diferența până la costul aparatului, care este de 2,4 milioane lei, urmând a fi achitată în 24 de luni.

O sumă importantă, 430.000 lei va fi alocată pentru un ecocardiograf cu sondă de ecografie transesofagiană. Acest tip de aparat a fost achiziționat de un sponsor, în 2014 și a costat 48.000 de euro, adică vreo 211.000 lei!

Lista de investiții supusă aprobării consilierilor județeni cuprinde 13 poziții și totalizează 5.489.000 lei. Conducerea spitalului a renunțat la finanțarea investițiilor în aparatură de la bugetul Ministerului Sănătății, cu o cofinanțare locală de 10%, preferând finanțarea integrală cu bani provenind din bugetul propriu și cel al Consiliului Județean Ialomița.

Nimeni nu a oferit o explicație în acest sens. Un motiv plauzibil care ar justifica această opțiune ar fi acela că în cazul finanțării de la Ministerul  Sănătății achizițiile s-ar fi făcut centralizat și nu local. Și, din câte se pare, autoritățile locale nu se uită la bani când este vorba despre o achiziție serioasă.

Salariații au executat spitalul

Salariații au de recuperat e la spital peste 1,4 milioane lei reprezentând contravaloarea tichetelor de masă neacordate în perioada 2016-2018. Deși managerul Mariana Iancu a propus plata eșalonată a obligațiilor, nerespectarea angajamentelor de către aceasta i-a determinat pe sindicaliști să execute silit spitalul. În contul de trezorerie au fost blocați 1.227.961 de lei, bani care vor fi acoperiți de Consiliul Județean.

În total, CJ Ialomița va pompa în conturile spitalului 5.489.000 lei. Cu toate că spitalul și-a pierdut categoria de acreditare retrogradând de la categoria 3 la categoria 5, nici un leu nu va fi alocat pentru lucrările necesare redobândirii categoriei. Există riscul ca din vara lui  2019 spitalul să nu mai primească fonduri de la Casa de sănătate iar pacienții să fie nevoiți să-și plătească din buzunar orice fel de consultație sau intervenție.

Articolul precedentHCM Slobozia defilează în Divizia A
Articolul următorBani de la Consiliul Judeţean pentru potabilizarea apei la Slobozia