SCREDITARE
Oamenii care au dus spitalul La categoria a V-A

Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S.) a emis ordinul 170 / 31 iulie 2018 prin care Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a primit categoria a V-a de acreditare.

Prin acreditare, potrivit legii, se validează conformitatea caracteristicilor serviciilor de sănătate, efectuate de către unitățile sanitare cu standardele de acreditare. Asta înseamnă că o unitate medicală face eforturi să acorde îngrijiri medicale care să satisfacă așteptările pacienților, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și din punct de vedere al condițiilor în care se acordă.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S.) verifică dacă în spitale sunt create condițiile necesare acordării serviciilor medicale și evaluează în ce măsură acestea corespund standardelor de acreditare.

Prin activitățile de evaluare și acreditare, A.N.M.C.S. efectuează, practic, un audit al unității medicale din punct de vedere al respectării cerințelor de acreditare. Acreditarea confirmă că o unitate medicală dispune de resursele și de competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură.

O unitate medicală obține acreditarea în urma analizei a peste 1.700 de indicatori din 11 referințe, iar pe certificatul de acreditare este trecut procentajul final de îndeplinire a cerințelor. O unitate sanitară cu paturi este acreditată dacă îndeplinește un procentaj total de peste 45% din totalul cerințelor.

În anul 2012 Spitalul Județean Slobozia a avut categoria de acreditare III cu plan de conformare.

În perioada de 5 ani scursă de la primirea acreditării unitatea sanitară nu a reușit să-și rezolve problemele cu circuitele din blocul operator și nici cele legate de încadrarea schemei de personal cu specialiști în diabet sau endocrinologie.

Acreditarea de categoria IV este denumită acreditare cu încredere redusă iar categoria a VI-a corespunde statutului de unitate neacreditată. Asta presupune că spitalul de această categorie nu va putea obține fonduri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate iar pacienții care acceptă îngrijiri de la un asemenea spital vor plăti consultațiile.

În cazul spitalului din Slobozia, conducerea are la dispoziție o perioadă de 6 luni pentru a solicita o nouă verificare a condițiilor de acreditare. Dacă indicatorii nu se îmbunătățesc spitalul va fi inclus în categoria celor neacreditate.

Articolul precedentPesta porcină africană se extinde în Ialomiţa: încă două localităţi rămân fără porci
Articolul următorZero lei atraşi de Consiliul Judeţean Ialomiţa prin PNDL 2