Bani de la Consiliul Judeţean pentru potabilizarea apei la Slobozia

Consumatorii din Slobozia şi localităţile limitrofe primesc la robinete şi apă nepotabilă.

Bugetul judeţului Ialomiţa va plăti 4 milioane lei pentru o staţie de tratare a apei ce deserveşte 23% din populaţia judeţului. Staţia ce trebuie să ducă apă potabilă la robinete nu va fi gata mai devreme de sfârşitul anului viitor. Până atunci operatorul de apă recunoaşte că trimite unori spre consum şi apă ce nu se încadrează în standardele de siguranţă pentru sănătatea consumatorilor.

Consiliul Judeţean Ialomiţa a răspuns unei solicitări făcută de Consiliul Local Slobozia şi va suporta 47% din costul realizării unei staţii de tratare a apei la Slobozia. Valoarea totală a investiţiei este de 8,5 milioane lei iar municipalitatea a solicitat sprijin financiar invocând faptul că de ea va beneficia aproape un sfert de populaţia judeţului.

„La nivelul judeţului Ialomiţa, de fapt la nivelul întregii regiuni, sudul României, este greu să găseşti apă potabilă în subteran şi atunci în funcţie de calităţile apei se configurează staţiile de tratare. Probabil o componentă a staţiei va fi această nouă tehnologie, osmoza inversă care reuşeşte să rezolve majoritatea problemelor.”, a explicat Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, motivul acordării finanţării.

Aprobată încă din 2017, lucrarea a primit anul acesta doar 150.000 lei în lista de investiţii, valoare ce va fi suplimentată cu încă 100.000 lei veniţi din bugetul judeţului. Grosul investiţiei se va realiza anul viitor, 11 luni fiind durata estimată a lucrărilor.

Apă nepotabilă trimisă consumatorilor

66.000 de consumatori casnici din municipiul Slobozia şi localităţi limitrofe primesc apă de la URBAN Slobozia. Operatorul local este deţinut de Consiliul Local Slobozia şi de ani de zile se confruntă cu o problemă gravă. Sursa de apă subterană realizată de municipalitate cu bani împrumutaţi de la bancă aduce la suprafaţă apă ce nu întruneşte condiţiile de potabilizare.

Din cele 20 de puţuri forate lângă Slobozia doar unul singur are apă potabilă!

Calitatea apei a lăsat de dorit din primul moment în care sursa de apă subterană a livrat apă consumatorilor casnici, vara anului 2012. Dacă din punct de vedere microbiologic apa nu are probleme, din cauza compoziţiei chimice ea nu poate fi trimisă spre robinetele consumatorilor având depăşiri însemnate la amoniu, mangan, fier şi sodiu. Aşa arată concluziile studiilor efectuate pe probele prelevate de la cele 20 puţuri de mare adâncime forate lângă combinatul chimic AMONIL Slobozia.

Cu depăşiri frecvente la anumite elemente chimice apa a distrus în câteva luni reţeaua de distribuţie prin ţevi de fier. Municipalitatea a fost obligată să le înlocuiască dar ţevile din material plastic nu au rezolvat şi problema potabilizării apei.

Investiţiile repetate în staţia de tratare şi căutarea unor soluţii optime pentru aducerea apei în standardele impuse de legislaţia privind siguranţa sănătăţii consumatorilor au fost până acum inutile. Primăria Slobozia încearcă din nou să implementeze un sistem de osmoză inversă pe care şi-l doreşte soluţia salvatoare.

Până atunci apă nepotabilă ajunge periodic în sistemul de alimentare, lucru recunoscut public atât de operatorul URBAN Slobozia  cât şi de Primărie. Chiar în documentaţia înaintată consilierilor municipali primarul Adrian Mocioniu admite acest lucru.

„În lunile aprilie şi mai 2018 au fost înregistrate depăşiri valorice în urma unor determinări efectuate conform cerinţelor din Programul de conformare la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare, depăşiri cu valori peste limita impusă de prevederile Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei.”, transmite primarul municipiului Slobozia.

Strâns cu uşa de un buget de investiţii insuficient pentru realizarea staţiei de tratare a apei edilul a solicitat în două rânduri sprijinul financiar al instituţiei judeţene şi în cele din urmă l-a obţinut. Ajutorul vine ca o gură de oxigen în condiţiile în care în 2019 bugetul municipiului Slobozia va pierde 9,12 milioane lei ca urmare a nerealizării la termen a unei investiţii cu fonduri europene.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentBugetul spitalului Slobozia, umflat cu pompa pentru achiziții inutile
Articolul următorPrimăria Slobozia distribuie cadouri asociațiile pensionarilor