Zeci de kilometri de drumuri judeţene din Ialomiţa sunt plini de gropi şi un coşmar pentru şoferi.

Consiliul Judeţean Ialomiţa a parafat contractul de proiectare şi execuţie pentru 49,517 km de drumuri judeţene. Valoarea pe kilometru a fost stabilită la 263.000 euro, cu 60% sub calculele iniţiale ale instituţiei!

Refacerea drumurilor judeţene din vestul judeţului Ialomiţa se va termina, în cel mai fericit caz, în toamna anului 2021.

Consiliul Judeţean Ialomiţa a încheiat contractul de proiectare şi execuţie lucrări pentru „Elaborare Proiect Tehnic, detalii de execuţie şi asistenţă din partea proiectantului pe perioada execuţiei lucrărilor şi execuţie lucrări” pentru patru sectoare de drumuri judeţene.

Este vorba de segmentul dintre localităţile Drăgoieşti – Roşiori – Moviliţa – Dridu, cel dintre Dridu – Fierbinţi Târg până la limita cu judeţul Ilfov, opt kilometri de la limita cu judeţul Călăraşi până la Sineşti şi porţiunea de drum judeţean dintre Dridu şi Jilavele, şosea plină de gropi făcută acum doisprezece ani cu bani împrumutaţi de la bancă de Consiliul Judeţean Ialomiţa.

Calculele aiuristice ale Consiliului Judeţean Ialomiţa

Finanţarea este asigurată din fonduri europene şi se acordă pentru o investiţie ce trebuie derulată în următoarele 32 de luni. Oyl Company Holding AG SRL Slobozia este liderul unei asociaţii formată din SC Oyl Company SRL Slobozia, SC Autoprima Serv SRL Bucureşti şi SC Global Service Proiect SRL Bucureşti.

Câştigătorul trebuie să prezinte până la sfârşitul lunii februarie proiectul complet al lucrării şi de la 1 martie are la dispoziţie 30 de luni pentru terminarea reabilitării şi modernizării sectoarelor de drumuri judeţene.

Interesant este că valoarea de contract este una surprinzător de mică dacă luăm în calcul că suma pe care s-a semnat înţelegerea este cu 60% mai mică decât cea scoasă la licitaţie.

Pentru cei 49,517 km constructorii vor primi 51,553 milioane lei, fără TVA, ceea ce înseamnă o medie de doar 1,04 milioane lei, fără TVA. Spunem „doar” având în vedere că „specialiştii” Consiliului Judeţean Ialomiţa calculaseră iniţial că ar fi nevoie de o valoare aproape dublă pe kilometrul de drum judeţean.

În ultimii doi ani şi jumătate, sub conducerea preşedintelui Victor Moraru, Consiliul Judeţean Ialomiţa a întocmit mai multe proiecte de reabilitare de drumuri judeţene la valori de cel puţin 500.000 euro pe kilometru pentru ca în urma licitaţiilor să le atribuie la sume sub 300.000 euro/km.

De câştigat au avut în primul rând firmele ce au umflat nejustificat de mult calculele dar şi o mână de funcţionari aleşi pe sprânceană pentru a încasa lunar bonusuri consistente în numele proiectelor europene, proporţional cu valoarea acestora.

Consiliul Judeţean Ialomiţa urmăreşte prin modernizarea drumurilor judeţene din vestul judeţului Ialomiţa o conectivitate intraregională (Călăraşi, Ialomiţa, Prahova), una naţională (Autostrada A2, Autostrada A3, DN2) dar şi una europeană (E60, E85).

 

 

 

 

Articolul precedentPlângere penală în cazul pacientei decedate la Spitalul Slobozia
Articolul următorCresc din nou tarifele de colectare a deşeurilor în municipiul Slobozia