Tarifele la gunoi cresc din nou pentru populaţie şi agenţii economici din municipiul Slobozia.

La mai puţin de două luni de la ultima majorare, tarifele pentru deşeurile populaţiei şi agenţilor economici se majorează cu cel puţin 5%.

Cresc din nou tarifele de colectare a deşeurilor în municipiul Slobozia, este vestea proastă a începutului de an transmisă de Primărie.

La solicitarea proprietarului depozitului de deşeuri, municipalitatea calculează o creştere a tarifului lunar. Noile valori vor fi supuse aprobării consilierilor locali la şedinţa de săptămâna viitoare.

Operatorul Vivani Salubritate invocă în primul rând majorarea salariului minim pe economie şi susţine că este obligat să majoreze tariful la tona de gunoi ce ajunge la depozitul de lângă Slobozia de la 99,2 lei la 113 lei tona.

Creştere ce nu poate fi suportată de Polaris M Holding SRL, firma de ridicare şi transport a deşeurilor la depozit, iar cei care vor fi obligaţi să acopere măsurile Guvernului PSD sunt cetăţenii şi societăţile comerciale.

În prezent tariful lunar pe persoană este de 6,68 lei dar acesta va sări cu siguranţă de 7 lei începând cu 1 februarie 2019, asta dacă nu cumva consilierii vor stabili în ultima zi a lunii ianuarie că noul tarif se aplică din prima zi a anului.

Creşteri şi mai mari vor fi la tarifele aplicate agenţilor economici. Acestora li s-a impus în decembrie 2018 o majorare a tarifului de 12,5%, tona de deşeuri fiind facturată acum cu 321,85 lei.

Gunoierii cer, Primăria se execută

Majorarea tarifelor la gunoi nu pică deloc bine la Primăria Slobozia. După ce în noiembrie anul trecut au pitit precedenta majorare într-o hotărâre de Consiliu Local despre colectarea selectivă, de data aceasta şefii instituţiei trebuie să crească tarifele la vedere.

Primarul Adrian Mocioniu invocă lipsa de reglementare în domeniul stabilirii preţului tonei de deşeuri ce ajunge la depozite şi spune că în mod constant are de ales între a accepta majorările sau a lăsa municipiul cu gunoaiele neridicate.

„Tariful de depozitare a deşeurilor la groapă nu este reglementat de ANRSC şi cei de acolo îl pot pune cât vor. Eu, ca Primărie, nu pot spune dacă este mic sau mare. Am solicitat celor de la Vivani să fundamenteze tariful şi mi-au spus că vor 113 lei pe tonă.”, explică primarul Adrian Mocioniu.

În paralel cu negocierile purtate de proprietarul depozitului de la Slobozia, Primăria a solicitat oferte din judeţele limitrofe dar preţurile de depozitare sunt şi mai mari la Călăraşi şi Galaţi, iar în acest caz se adaugă şi un cost de 50 lei/tonă pentru transport.

„Din punct de vedere financiar este cea mai bună ofertă. Eu trebuie să nu rămân cu gunoiul în oraş pentru că asta se răsfrânge asupra mea deşi eu nu am nicio vină. În cele din urmă, eu şi colegii mei trebuie să ne asumăm politic această decizie.”, a adăugat edilul PSD.

În urma discuţiilor s-a convenit ca tariful să fie fundamentat pe preţurile carburanţilor şi pe nivelul salarial actual iar la începutul anului viitor preţul să fie modificat corespunzător cu valorile acestora de la acel moment.

 

Articolul precedentRefacerea drumurilor judeţene din vest se va termina peste doi ani şi jumătate
Articolul următorProcurorul care a amendat polițiștii pentru că l-au oprit în trafic, trimis în judecată!