La primăria Slobozia întocmirea și aprobarea unei documentații pentru înființarea sau administrarea unui serviciu public sunt sporturi extreme.

Deși colcăie de specialiști plătiți cu zeci de milioane lunar, primăria nu are capacitatea de a elabora documentații simple. S-a întâmplat cu serviciul de iluminat public, a cărui delegare a fost oprită din cauza unor erori în documentația de atribuire. Orașul va rămâne în beznă pe timp nedefinit.

35.000 de lei aruncați pe geam

Așa s-a întâmplat cu documentația pentru concesionarea iluminatului public, atribuită prin încredințare directă unei firme obscure. Rom – Leader Company, cu y, desigur, are un site de prezentare care spune totul de la prima vedere. În ciuda realității vizibile din avion, funcționărașii primăriei au selectat această firmă căreia i-au plătit 35.000 de lei pentru realizarea documentației necesare în vederea concesionării serviciului de iluminat public.

Documentația a fost respinsă de pe scaun, fiind incompletă și conținând informații și prevederi care contravin legislației europene. Mai mult, punând căruța înaintea boilor, primăria a trecut direct la redactarea Caietului de Sarcini în condițiile în care Regulamentul serviciului datează din 2007 și nu mai corespunde legislației.  Nu în ultimul rând, Caietul de Sarcini nu se putea realiza în lipsa unui audit energetic, care să stabilească numărul de lămpi de iluminat necesare precum și caracteristicile acestor lămpi determinate prin măsurători luminotehnice.

Surse din primărie susțin că cei doi viceprimari au redactat un raport în care au sugerat întocmirea auditului energetic mai întâi și apoi a Caietul de Sarcini. Numai că raportul lor n-a contat iar primarul s-a grăbit să scoată la licitație serviciul, probabil din motive electorale. Pentru că odată încredințată gestiunea serviciului ar fi început lucrările de modernizare, iar electoratul ar fi apreciat.

De-a dreptul scandalos este faptul că firma care a elaborat documentația și a încasat banii nu poate fi trasă la răspundere pentru lucrarea respinsă. Primăria va plăti din nou un alt consultant care să elaboreze o documentație legală. Nici consilierii locali nu au sesizat nereguli atunci când au ridicat în bloc mâna pentru aprobarea documentației. Nici nu aveau cum, primarul fiind cel care-i duce regulat în excursii la munte, pe banii contribuabililor.

Articolul precedentAici sub banii dumneavoastră: salarii de lux pentru directorii din CNAIR
Articolul următorUnirea Slobozia este singura echipă neînvinsă din seria a doua a ligii a treia