Excursia de plăcere a consilierilor locali la Sinaia a costat bugetul local 35.803 lei și nu 20.000 cum informaseră oficialitățile. Serviciile de „formare profesională” sunt furnizate de o firmă abonată la astfel de contracte.

Este vorba despre firma Saral Expert Consult SRL, care a furnizat servicii complete. Taxa de participare percepută pentru fiecare consilier a fost de 620 de lei. Suma este imensă având în vedere că instruirea a durat doar câteva ore. Un curs de formare profesională care durează de 5-7 zile și care se finalizează cu diplomă de calificare recunoscută de Ministerul Educației și Ministerul Muncii nu costă mai mult de 700 de lei.

Tarife umflate de peste 2 ori!

Aceeași firmă a asigurat și serviciile de cazare la hotelul Internațional din Sinaia, unde prețul pentru o cameră dublă oferit de firmă este de 1400 de lei, adică 297 de euro. Potrivit ofertei de pe SEAP, hotelul Internațional ar fi de 3 stele.

În realitate hotelul este de 4 stele, iar tariful de cazare pentru o cameră dublă este de doar 495 de lei, adică o JUMĂTATE din tariful plătit de primărie firmei Saral Expert!

Saral Expert Consult  este o companie cu sediul în Târgu Mureș și cu mare lipici la organizarea unor astfel de cursuri. Pe site-ul companiei este afișată o scrisoare de recomandare a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici(ANFP), care face reclamă acestei firmei și pe care formatorii o utilizează pentru a convinge primăriile să cumpere servicii.

Potrivit ebihoreanul.ro, fostul președinte al ANFP Cristian Bitea a fost demis în iulie 2017 pentru că ar fi avut legături nepotrivite cu mai multe companii din domeniu: „Verificările Corpului de Control al premierului la ANFP au scos la iveală că Bitea a emis ordine care au asigurat celor două firme o poziţie dominantă în furnizarea programelor de formare profesională şi perfecţionare”. În 2017 Saral Expert Consult a avut o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei. După ce Bitea a fost destituit cifra de afaceri a firmei a scăzut la jumătate.