SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA, firmă deținută de Consiliul Județean Ialomița, a funcționat doar pe hârtie în anul 2018. Societatea fără activitate a încheiat anul cu o pierdere de 68.000 lei, salariul managerului și al unui angajat!
Victor Moraru, președintele Consiliului Județea Ialomița, a inventat o firmă pentru a-i da contracte fără licitație. Deși instituția publică deține și finanțează de ani de zile o altă firmă cu același profil, șeful instituției a ales să joace la două capete.
Firma veche este obligată să parcurgă rigorile impuse de licitații și abia dacă prinde lucrări iar președintele Consiliului Județean a ales această variantă chiar dacă noua firmă nu are în dotare vreun utilaj pentru lucrări de drumuri.
A doua societate comercială a fost creată, lucru asumat public de Victor Moraru, pentru a primi fără licitație lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere pe cei peste 400 kilometri de drumuri județene din Ialomița.
De la înființare și până acum, exact un an de zile, societatea nu a produs decât pierdere, anul 2018 fiind exclusiv unul al plății salariului managerului și a unui al doilea angajat al firmei!
Mama ei de licitație, că tare rău ne mai încurcă socotelile!
Victor Moraru este un președinte de Consiliu Județean pe care cel mai mult îl supără ideea de licitație publică. Hotărât să nu se mai complice cu proceduri menite a selecta constructori serioși pentru lucrările importante de modernizare a drumurilor județene, șeful instituției județene a înființat în 2018 SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA.
El a fost sprijinit necondiționat de masa taciturnă de consilieri județeni PSD – ALDE, aleși pe care nu i-a interesat că noua firmă pleacă la drum fără măcar un singur utilaj.
“Din capitalul social de 1,5 milioane lei se poate realiza atât o dotare minimă cu utilaje specifice obiectului de activitate cât și sustenabilitatea activității în primele șase luni de la înființare. Ne dorim cât mai repede posibil să execute lucrări.”, promitea în urmă cu doi ani Victor Moraru.
Ce s-a întâmplat de atunci? S-a făcut firma și s-a numit un manager de casă în persoana lui Remus Daniel Stoian, băgat în pâinea plătită de la bugetul județean în mai 2018.
Omul a fost angajat și până la sfârșitul anului, vreme de șapte luni, a avut o singură grijă, să se prezinte lunar să semneze pentru un venit de aproape 8.000 lei, 55.000 lei în total pentru perioada mai – decembrie!
Pe lângă el a mai fost plătit un angajat, probabil contabilul, suma cheltuită de cei doi în 2018 fiind de 68.000 lei, în fapt și pierderea înregistrată de noua firmă pentru „activitatea” de anul trecut.
Ai nevoie de „Răpirea din Serai”? Apelezi cu încredere la firma Consiliului Județean Ialomița!
Consiliul Județean Ialomița a aprobat pentru anul 2019 un buget al societății de 5,068 milioane lei. Pe ce se bazează el? Pe un posibil viitor contract obținut de la instituția publică fără licitație, după cum a anunțat președintele Victor Moraru.
Pe aceste venituri ipotetice, managerul a avut însă grijă să majoreze la 100.000 lei valoarea anuală a contractului de management și să promită angajarea a 27 de persoane pentru a desfășura activitatea pentru care firma a fost înființată. Plus achiziția a trei autoturisme dintre care un Dacia Duster dat spre folosință exclusivă managerului Remus Daniel Stoian.
Cel care poate atrage venituri și din alte acțiuni de comerț. Potrivit obiectului de activitate firma de drumuri poate comercializa pentru doritori covoare persoane, carpete și mochete!
Și asta nu este tot: societatea poate vinde mobilă, articole de iluminat, articole de uz casnic, poate desfășura activități de curățenie, întreținere peisagistică și fotocopiere. Pe lista de activități apar învățământ în domeniul sportiv și recreațional, plus activități de editare a ziarelor și revistelor!