Primarul Ion Măiță a semnat bucuros pentru finanțarea modernizării plajelor din Amara cu fonduri europene dar nu știe dacă are de unde pune suma rezultată din diferența de curs valutar.

Ion Măiță, primarul orașului Amara, a semnat astăzi contracte de finanțare din fonduri europene pentru modernizarea a două plaje de pe lacul Amara. Doar din diferența de curs valutar dintre momentul întocmirii documentațiilor și ziua semnării contractului comunitatea locală pierde 1,3 milioane lei.

Finanțarea modernizării a două plaje din orașul-stațiune Amara, locații aflate pe malul lacului Amara, s-a semnat pentru o sumă mai mică decât cea calculată la momentul întocmirii devizelor generale ale investițiilor, dacă ne raportăm la echivalent leu – euro.

Pentru cele două lucrări suma rezultată din diferența de curs valutar din octombrie 2017, momentul aprobării devizelor, față de 3 iunie 2019, data semnării contractelor cu ADR 3 Sud-Muntenia, înseamnă circa 1,3 milioane lei.

La această sumă se adaugă cheltuielile neeligibile din cele două proiecte de 1,63 milioane lei. În total, aproape 3 milioane lei, fonduri ce trebuie suportate de bugetul local al orașului Amara.

Festivism și fală administrativă la nivel înalt

Semnarea contractelor de finanțare de către primarul Ion Măiță și Liviu Gabriel Mușat, directorul Agenției de Dezvoltare Regională 3 Sud-Muntenia, instituție prin care se derulează proiectele cu finanțare europeană de acest tip din județul Ialomița, nu s-a făcut la Amara, cum era normal, ci la sediul Consiliului Județean Ialomița.

Locul a fost ales de Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, fost primar PSD al orașului Amara până în iunie 2016. Acesta a încercat astfel să repare măcar parțial relațiile cu colegii din partid, supărați că la alegerile europarlamentare din 26 mai PSD a fost devansat în Amara de PNL!

Victor Moraru a ieșit la atac imediat după eșecul din alegerile europarlamentare și a acuzat că este victimă a unui sistem mafiot din interiorul PSD, partidul care-l ține de trei ani președinte în Consiliul Județean Ialomița!

Primarul speră ca la licitație firma câștigătoare să nu ceară prea mult

Modernizarea plajei Perla se va realiza cu 15,05 milioane lei, din care comunitatea locală va contribui cu 773.000 lei, iar modernizarea plajei Zorilor se va face cu 10,18 milioane lei, din care 860.000 lei contribuție locală.

Autoritățile locale promit că plajele din stațiunea Amara vor atrage mii de turiști după ce le vor moderniza cu 5,6 milioane euro, fonduri europene.

La aceste sume se adaugă pentru plaja Perla aproape 775.000 lei și pentru plaja Zorilor circa 525.000 lei din diferența de curs valutar.

Primarul Ion Măiță a explicat că nu se aștepta în octombrie 2017, data întocmirii devizului general, ca în doar un an și șapte luni leul să se devalorizeze cu peste 5% în raport cu euro.

Nu am anticipat la vremea respectivă legat de acest aspect. Suma este în lei, nu este în euro, suma la momentul acesta nu se poate modifica. O să vedem la momentul licitației dacă într-adevăr ele vor acoperi întreaga valoare., a încercat să lămurească situația primarul orașului Amara.

Orice leu în plus cheltuit peste valoarea semnată pentru modernizarea celor două plaje va fi declarată neeligibilă și va fi suportată de la bugetul local.

Investițiile trebuie terminate în 33 de luni de la semnarea contractelor de finanțare pentru a se evita corecțiile financiare impuse de finanțator în cadrul proiectelor derulate cu fonduri europene.

Articolul precedentPeste 80 de locuințe și 165 de curți afectate de potop în Ialomița
Articolul următorVictor Moraru, președintele Consiliului Județean a inventat o firmă doar pentru a plăti doi oameni