În ultima ședință a guvernului PSD, Dăncilă a alocat bani pentru plata facturilor restante din PNDL. Pentru obiectivele din Ialomița s-au alocat doar 3,74 milioane de lei.

Promisiunea guvernului Dăncilă de a achita toate facturile restante aferente lucrărilor derulate în cadrul proiectelor din PNDL a fost parțial onorată. Doar 400 de milioane de lei au fost trimiși către autoritățile locale, în condițiile în care finanțarea necesară pentru acoperirea tuturor plăților restante până la finalul anului 2019 este, potrivit ministrului lucrărilor publice Ion Ștefan, de 1 miliard de lei.

Localitățile din Ialomița care au primit bani sunt următoarele:

Giurgeni 387736,21
Sineşti   1.174.202
Sărăţeni 230.313,4
Jilavele 1.898.651,12
Jilavele 52.065,69
Total   3.742.968

 

În Ialomița, numai în PNDL I sunt realizate 64 de investiții cu o valoare totală de 157, 5 milioane de lei. În PNDL 2 au fost incluse 133 de investiții cu o valoare totală de 811,8 lei. În acest moment nu există situația centralizate cu privire la situația decontărilor sau necesarul de finanțare pentru asigurarea plăților restante. În octombrie 2018 autoritățile din Ialomița primiseră doar 1,84% din valoarea lucrărilor contractate prin PNDL II.

La nivel național situația restanțelor din cele două programe de dezvoltare locală nu este tocmai roz. La nivelul lunii iulie 2019, în PNDL I erau înregistrate plăți restante în valoare de 3,96 miliarde de lei. Pentru PNDL II s-au alocat în 2019 2,8 miliarde de lei. Din această sumă se decontaseră până în iulie 2,26 miliarde lei. Numai de aici rezultă un rest de decontat de 585 de milioane.

sursa: mdrap.ro

Noul ministru al lucrărilor publice, Ion Ștefan a declarat că prioritatea mandatului său o reprezintă achitarea restanțelor către companiile care au lucrat în PNDL:

După cum am mai spus, prioritatea numărul 1 a mandatului meu o reprezintă plata tuturor facturilor restante pe PNDL I şi II, astfel încât să asigurăm sumele necesare UAT-urilor pentru plata facturilor către constructori. Sunt deja întârzieri serioase, iar în multe locuri constructorii părăsesc lucrările în prag de iarnă. Necesarul pentru achitarea facturilor restante şi a plăţilor ce urmează a fi făcute până la sfârşitul anului este de aproximativ un miliard de lei, iar, ieri, prima mea decizie de ministru a fost să dăm aceşti bani către UAT-uri. Asigur, deopotrivă, UAT-urile, dar şi constructorii, că ministerul va achita cât de repede posibil toate lucrările realizate în beneficiul cetățeanului român”, a afirmat Ion Ştefan citat de digi24.ro.

Articolul precedentUnirea Slobozia are deplasare grea la Buzău, meci cu Metalul devansat din cauza alegerilor prezidențiale
Articolul următorMarian Oprișan amenință un jurnalist Realitatea Plus. AUDIO