autobuze electrice
Autobuze electrice vor circula la Slobozia

În ședința din 30 iulie a Consiliului Local Slobozia s-a aprobat participarea municipiului în cardul unei asocieri cu Ministerul Dezvoltării în vederea achiziționării unor autobuze electrice.

Finanțarea în valoare de aproximativ 19 milioane de lei se va face prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Banii vor fi utilizați pentru achiziția a 7 autobuze electrice cu o lungime de 10 metri și capacitate de 50 de călători. Vor fi achiziționate și două stații cu încărcare rapidă și 7 stații cu încărcare lentă.

Contribuția municipiului Slobozia va fi de 2% din valoare, respectiv 380.577 lei, la care se adaugă alte costuri neeligibile care pot interveni pe perioada de implementare a proiectului.

Obiectivul proiectului este diminuarea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ pe baza planurilor de mobilitate urbană.

Un proiect similar ce se va implementa la Brașov cu autobuze electrice fabricate în China a înregistrat cifre bune în materie de rentabilitate.

Avantaje

Autobuzele electrice testate au înregistrat un consum de electricitate în valoare de 0,48 lei/kilometru și o autonomie maximă de 268 de kilometri în condițiile în care, după parcurgerea acestei distanțe, bateria a rămas la o capacitate de 17%.

Costurile pentru un traseu similar înregistrate de un autobuz clasic sunt 2,02 lei/kilometru, consumul total pentru al unui autobuz electric fiind de 220 kw. Costurile acumulatorilor nu depășesc 300 de euro/bucată iar aceștia trebuie înlocuiți când capacitatea lor scade sub 80%. În general, acumulatorii sunt garantați pentru o perioadă de 5 ani în care capacitatea acumulatorilor nu scade sub 95%. Perioada de timp în care acumulatorul își epuizează capacitatea este de 6-8 ani.

Dezavantaje

Dezavantajul autobuzelor electrice este acela că la temperaturi sub 00C nu se poate face încărcarea acumulatorilor. Este necesar ca pe perioada de iarnă autobuzele să fie garate în remize în care temperatura să fie menținută în jurul valorii de 50C.

Asta înseamnă o investiție costisitoare pentru bugetul local. Prețul mediu de achiziție a unui astfel de autobuz este cuprins între 300 -400.000 de euro.

Articolul precedentCanalizarea Sloboziei a cedat. Din nou.
Articolul următorPreședinte CJ Ialomița, cel mai tare țăran ialomițean