La Urziceni abandonarea pe câmpuri a deșeurilor colectate de la populație este o practică instituționalizată. De ani de zile deșeurile colectate de operatorul de salubritate Rosal Group de la cetățeni, contra cost, sunt abandonate pe terenurile din jurul orașului. Cu tupeu și la vedere, sub nasul Gărzii de Mediu care face figurație.
Cine e și ce vrea gunoierii
„Creat pentru protecția mediului” conform sloganului care i se lăbărțează pe site, Grupul Rosal operează pe piața deșeurilor din România cu metode mai mult decât discutabile. Lăbărțat peste Patrie în anii de gloriei ai PDL, grupul lui Prigoană colectează gunoaiele complet apolitic și cu profit maxim. Presa centrală susține că într-un an fiscal bunicel, famiglia Prigoană umflă un profit de peste 7 milioane de euro numai din servicii de salubrizare: „Rosal Grup este controlată de Honorius Prigoană, fiul omului de afaceri Silviu Prigoană, cu un pachet de 67%.
La Urziceni Rosal a aterizat în 2010, în urma unei licitații amicale. Contrăcțelul de delegare a serviciului de salubrizare s-a semnat în octombrie 2010. Valoarea contractului estimată de autoritățile locale a fost de 1,4 milioane de lei iar redevența datorată de operator a fost stabilită la 29.000 de lei/an. Rosal urma să presteze toată gama de servicii din domeniul salubrizării orașului, inclusiv colectarea deșeurilor din construcții și demolări și colectarea selectivă a deșeurilor municipale.
Cum în municipiul Urziceni funcționează și o stație de transfer pentru deșeuri menajere operată de competitorul Rosal pentru deșeurile Urziceniului, Vivani Salubritate, lucrurile păreau a fi în regulă. Numai că din punct de vedere al mălaiului, pentru Grupul Rosal profitul mititel rezultat din prestarea serviciilor nu era suficient. La 9 ani de la delegarea serviciului, Rosal pe mână cu Primăria Urziceni, au transformat zone din oraș în maidane care găzduiesc ilegal și inestetic deșeuri dintre cele mai diverse:
În mai 2018, după o campanie de presă deranjantă, Garda de Mediu a amendat Rosal pentru că a depozitat deșeuri pe teritoriul comunei Manasia. Pe malul lacului Draga. La primăria Urziceni, instituție care patrona poluarea, nu a călcat nimeni. Sau, dacă a călcat, nu s-a aplicat nicio sancțiune. Urmarea? Politica de salubrizare prin poluare a Primăriei Urziceni continuă nestingherită și astăzi. O demonstrează două filmări făcute de cetățeni și postate pe Internet săptămâna trecută:
Ce face primarul și cu ce se ocupă el?
Prin depozitarea deșeurilor în locuri neamenajate și neautorizate operatorul ;i Primăria Urziceni încalcă art 21/Legea 101 din 2006 privind salubrizarea localităților dar și autorizația de mediu în baza căreia își desfășoară activitatea.
Se încalcă și art 47 al (4) litera h din Legea 51/2006 privind Serviciile de Utilități Publice: „Constituie contravenție în domeniul serviciilor de utilități publice şi se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte:
- h) nerespectarea de către operatori a normelor privind protecția igienei publice şi a sănătății populației, a mediului de viață al populației şi a mediului”.
Nu mai zicem că municipiul nu deține platformă de compost și că în aceste condiții biodeșeurile încarcă solul și apele cu nitriți, sau că în Regulamentul de salubrizare experții primăriei au confundat deșeurile de grajd cu cadavrele de animale.
În regulamentul de salubrizare al municipiului autoritatea locală confundă deșeurile de origine animală (dejecții) cu cadavrele de animale tratate special în secțiunea 8. Regulamentul nu are prevederi legate de colectarea și tratarea/eliminarea biodeșeurilor (deșeuri verzi din parcuri și grădini) și nici a gunoiului de grajd. Conform Legii 211/2011 această faptă este contravenție: amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei, neîndeplinirea obligațiilor și responsabilităților ce le revin autorităților administrației publice locale, potrivit art. 31 alin. (1) să colecteze separat biodeșeurile, în vederea valorificării acestora. Acestea se transportă la stația de compostare în vederea compostării (art 31 alin 1-3 din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor). Dar care stație, nea Costică, din moment ce investițiile în infrastructură sunt sublime ca piciorul de lemn al lui nea Silviu pe care-l frecați voi acolo cu frecția Diana de ani de zile…..
Sava amenință cetățenii sau lupul pus paznic la oi
Într-o postare pe Facebook ediliu, pardon, edilul, municipiului Urziceni declară război celor care nu mențin curățenia stradală. Adică îi amenință pe cei care aruncă hârtii pe jos în vreme ce primăria lui și operatorul Rosal aruncă deșeuri cu gunoiera pe câmp:
„Stimați cetățeni, în vederea plângerilor dumneavoastră legate de comportamentul unor locuitori care refuză să mențină curățenia stradală seară de seară, administrația locală a luat următoarea decizie: începând de luna viitoare patru polițiști locali vor patrula străzile zi de zi, chiar și seara, iar cei prinși că aruncă pe jos vor fi amendați. Nu am fi dorit să plătim patru persoane numai pentru asta, dar dacă nu putem avea grijă unii de alții atunci măsuri mai drastice trebuie luate. Totodată va începe colectarea selectivă a deșeurile menajere. Vor fi controlate chiar și pubelele personale înainte ca gunoiul să fie ridicat”.
Deși stația de transfer de la Urziceni operată de firma Vivani funcționează, Primăria Urziceni și Rosal abandonează deșeurile colectate de la populație și de la firme pe toate maidanele disponibile. În felul acesta Rosal face profit economisind tariful de depozitare pe care-l bagă în buzunar cu largul concurs al primarului Sava.