Municipiul Slobozia se mândrește cu ditamai groapa din fața Primăriei pentru care s-a împrumutat pe 20 ani cu 25,4 milioane lei la o dobândă împovărătoare.

Municipiul Slobozia are contractate împrumuturi bancare de 75,4 milioane lei pentru care achită trimestrial rate, dobânzi și comisioane bancare de peste 4,25 milioane lei.

Municipiul Slobozia, reședința județului Ialomița, abia respiră sub povara împrumuturilor luate de primarii Gabi Ionașcu și Adrian Nicolae Mocioniu.

Sugrumată de rate, dobânzi, comisioane și alte costuri ale creditelor contractate, municipalitatea este obligată să restituie 9 milioane lei pentru că nu a fost în stare să finalizeze la termen o banală parcare subterană, rămasă după șase ani de lucrări fără acces auto.

Împrumutul lui Gabi Ionașcu

50 milioane lei este suma pe care bugetul municipiului Slobozia a luat-o de la bancă pentru o perioadă de 20 ani.

Banii s-au risipit într-o sursă de apă ce s-a dovedit a fi nepotabilă, într-o rețea de canalizare prost proiectată și prost executată și într-o stație de epurare ce nu corespunde cerințelor impuse de mediu.

Pentru moftul fostului primar PSD Gabi Ionașcu, în prezent senator PMP, trimestrial se achită o rată de 625.000 lei.

Calculat la o dobândă pe formula mediei aritmetice a ROBID la 6 luni și ROBOR la 6 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 0,9%, creditul aduce în fiecare trimestru o plată de 270.000 lei.

Plățile se fac trimestrial, în lunile februarie, mai, august și noiembrie și înseamnă anual aproape 3,6 milioane lei, funcție de valorile ROBID și ROBOR.

Împrumutul lui Adrian Nicolae Mocioniu

Uns primar tot de pe listele PSD, Adrian Nicolae Mocioniu, în prezent susținător al Pro România, a ținut să-și marcheze unicul mandat de primar al municipiului Slobozia cu încă o creditare.

La jumătate ca valoare, „doar” 25,4 milioane lei, credit contractat de la Trezorerie în anul 2016 la o dobândă împovărătoare pentru a finanța lucrările la parcarea subterană din centrul municipiului Slobozia.

Începută pe fonduri europene și nefinalizată la timp, lucrarea a sărit din schema de finanțare europeană iar Slobozia a ales să se împrumute în încercarea de a nu restitui peste 9 milioane lei, fonduri nerambursabile ce intraseră în conturile instituției la momentul sistării plăților.

Socoteala nu a ieșit, împrumutul a fost contractat dar termenul de finalizare 31 decembrie 2018 nu a fost respectat iar acum municipiul Slobozia este obligat să restituie echivalentul a 2 milioane de euro.

Rămâne însă ca o pacoste bugetară creditul de 25,4 milioane lei luat tot pe 20 ani cu o dobândă calculată după formula: ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 3,69%. În total “doar” 6,54%, dacă ne raportăm la 31 mai 2019, data plății trimestriale.

Pentru împrumutul lui Adrian Nicolae Mocioniu se achită o dată la trei luni o rată de 317.500 lei și o dobândă de 205.644 lei, mult mai mare în raport cu dobânda creditului fostului primar Gabi Ionașcu. Anual, al doilea credit scoate din bugetul local aproximativ 2,1 milioane lei.

Spre comparație, împrumuturile generează o datorie anuală de 5,7 milioane lei în condițiile în care bugetul total de investiții pe anul 2019 este proiectat la numai 21,5 milioane lei, o cincime din totalul bugetului pe care-l are în acest an municipiul Slobozia.

Articolul precedentSalubrizare ca la Urziceni. Primăria și Rosal aruncă deșeuri pe câmp
Articolul următorSe întâmplă la Slobozia: turiști amendați pentru că autocarul n-a fost parcat într-un loc care nu există