Triunghiul s-a spart (foto- infoialomita.ro)

În primele 9 luni din anul 2018 Primăria Slobozia a înregistrat o performanță penibilă în materie de investiții.  La capitolul investiții în dezvoltare publică, din suma totală de 4,9 milioane lei alocată în bugetul anului trecut s-a reușit cheltuirea a numai 1,8 milioane lei. Astfel, executivul a reușit să cheltuie numai 42.000 de lei pentru infrastructura rutieră și 952 de lei pentru infrastructura de mediu (apă, canal, epuare).

Informațiile apar într-un comunicat de presă dat publicității de senatorul PMP Gabi Ionașcu. Datele rezultă din analiza execuției bugetare pentru primele 9 luni din anul 2018, aprobată de consiliul local la ședința din octombrie a anului trecut. Potrivit lui Ionașcu, veniturile realizate

În perioada analizată au fost de doar 57.75% din bugetul prognozat, față de minim 75% cât ar fi fost normal. Ionașcu consideră că execuția bugetară la 9 luni demonstrează incompetența aleșilor PSD, care sunt incapabili să își îndeplinească măcar parțial promisiunile din campania electorală. Redăm mai jos pasajele semnificative din comunicatul de presă al senatorului PMP:

Venituri nerealizate

Din Hotărârea 192/25.10.2018 privind „aprobarea contului de execuție al bugetului de venituri și cheltuieli” pentru trimestrul  III din 2018, după 9 luni constatăm următoarele:

  1. Veniturile bugetare încasate sunt de 57,75% și nu cel puțin 75% cât ar fi fost normal;
  2. Sumele încasate din TVA numai 11,7% fapt care demonstrează că actualul lider al administrației locale nu este iubit de șefii săi din Consiliul județean;
  3. Subvențiile de la bugetul de stat, au fost de numai 16,26%, iar din PNDL 2 – infrastructura din Cartierul pentru tineri Gara Slobozia Nouă s-au obținut 0 lei;
  4. Veniturile secțiunii de funcționare sunt de 81,75% iar pentru dezvoltare de 18,25% din care s-a cheltuit numai 4,65% din totalul resurselor bugetare programate pe anul 2018;
  5. Cheltuielile bugetare au fost executate cât s-a încasat, adică 57,75%, fapt care demonstrează că veniturile bugetare au fost umflate în mod nerealist, investițiile fiind sacrificate pe „altarul” cheltuielilor de funcționare din care cu predilecție pentru salarizare;
  6. Cele mai slabe „performanțe” se înregistrează la capitolul investițiilor pentru dezvoltare publică – 36,2%, adică numai 1,8 milioane lei din cele 4,9 milioane prevăzute, respectiv la capitolul investiții pentru mediu (apă-canalizare-epurare) – 0,34%, adică 950 lei (!) din 275 000 lei cât a fost prevăzut.

„În extrem de gravă suferință este capitolul transporturi din care se finanțează infrastructura corespunzătoare. Execuția pe 9 luni este de 0,52%, adică 42 721 lei față de o prevedere de 8 157 220 lei. Din aceste sume ar fi trebuit ca primarul „să scoată din noroi” tinerii din Cartierul Gara Slobozia Nouă, după modelul d-nei prim ministru Dăncilă care a scos satele din noroi! Ce dovedește aceasta? Minciună și incompetență crasă”.

Proiecte de investiții irealizabile

În opinia lui Ionașcu, proiectele de investiții pentru care au fost aprobate documentații tehnice la începutul anului 2019 sunt nefezabile.

„În prima ședință de Consiliu local din anul acesta identifică „cucuri” – adică aprobarea unor documentații precum: Creșterea serviciilor sociale în loc de locuințe pentru cei săraci și utilizarea eficientă a disponibilității muncii acestora; Creșterea mobilității urbane atâta timp cât infrastructura circulației pietonale este precară sau nu există (a se vedea cartierele Tineretului Gara Slobozia Nouă, Slobozia Nouă, Bora, și multe cartiere noi; Piste pentru biciclete atâta timp cât actuala infrastructură de transport nu asigură circulația mijloacelor auto și pietonale; Reducerea emisiilor de carbon imposibil de realizat datorită stării precare a sistemului rutier, pe zone acesta nu există; Regenerarea spațiului urban în contradicție cu eșecul proiectului „groapa lui Stoica” și „Moș Crăciun” convertit într-o statuie pretinsă a fiind Mihai Viteazul, monument de for public finanțat și amplasat ilegal; Înființarea unui Cimitir municipal pe terenuri cumpărate, după unii la preț prohibitiv.

Toate aceste demonstrează fără echivoc că „băieții” care zic că, conduc municipiul sunt total rupți de realitate: bani nu au pentru finanțare atâta timp cât sunt împrumutați aproape 61 mil. lei, cea mai riscantă acțiune să aduci veniturile din viitor și să-i arunci în „groapa lui Stoica”, o platformă industrială gestionată clientelar cu șefi de pa partid, peste care se adună și spezele financiare care trebuie plătite Uniunii Europene pentru eșecul proiectelor finanțate. Vă aduceți aminte de promisiunile din campania electorală din 2016 când Mocioniu și Moraru de pe caldarâmul din fața Parlamentului European promiteau că aduc bani de la UE? Au mințit amândoi, trebuie să dăm noi banii la UE”!

 

Articolul precedentPrimăria Slobozia nu și-a putut plăti factura pentru consumul de gaze
Articolul următorConsilierii PSD din Feteşti au explodat taxa lunară de salubritate