Victor Moraru, președinte CJ Ialomița

O firmă apărută din ceață umflă 22 de contracte de lucrări publice fără licitație de la două instituții din Ialomița: CJ Ialomița și primăria Amara. La „serviciu” s-a aflat Victor Moraru, actualul președinte al CJ Ialomița și fost primar al orașului Amara.

Compania, cu un puternic background politic, a umflat de la stat lucrări de peste 47 de milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro. Majoritatea lucrărilor au fost obținute prin încredințare directă.

Amara. Începuturi

La data de 19 februarie 2016, primarul orașului Amara, Victor Moraru, atribuie firmei Intergroup un număr de nouă (9) contracte de lucrări, majoritatea studii de fezabilitate. Până la finalul mandatului de primar al lui Victor Moraru, primăria Amara a atribuit firmei Intergroup un număr de 12 contracte de consultanță. 11 dintre acestea au fost încredințate direct și au o valoare de 1.028.449 lei. Cel de-al 12-lea a fost câștigat la licitație și are valoare de 59.500 lei.

La ultimul său mandat de primar al orașului Amara, Victor Moraru s-a aflat în conflict permanent cu liderii PSD, partid al cărui membri era. Moraru a câștigat ultimul mandat de primar (2012-2016) candidând ca independent, dar susținând lista de consilieri PSD. În perioada guvernării PDL, Victor Moraru a dezvoltat o relație profesională apropriată cu Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale la acea dată, de la care a primit sprijin pentru mai multe proiecte de investiții finanțate de minister.

Inginerii avansează la Consiliul Județean

În 2016, după alegerile locale, Moraru încălzește relația cu PSD Ialomița. Noul președinte, Marian Neacșu, îl unge candidat la șefia Consiliului Județean. Devenit stăpân absolut peste un buget de 100 de ori mai mare decât cel al orașului Amara, Moraru își cheamă la „adăpat” vechii prieteni.

24 iulie 2017. Intergroup primește de la CJ Ialomița un număr de patru (patru) contracte, toate pentru întocmirea unor documentații de achiziții publice în cadrul unor proiecte finanțate de instituție. Două dintre contracte, în valoare de 115.000 lei și 120.000 de lei vizează două proiecte derulate la Spitalul de Urgență din Slobozia, instituție la care licitațiile publice sunt aproape inexistente. Alte două contracte sunt „atârnate” de bugetul proiectului de modernizare al DJ 201 și totalizează suma de 84.000 de lei. În numai o zi, Intergroup semnează contracte în valoare de 321.000 de lei fără a fi nevoită să participe la vreo licitație.

Spitalul de Urgență și finanțările pentru modernizarea acestuia sunt principala vacă de muls pentru Intergroup. Un contract de 100.000 de lei este plasat către aceeași firmă pentru întocmirea unor documentații necesare extinderii blocului alimentar. Alți 40.000 de lei sunt alocați pentru întocmirea unui PUZ ]n vederea reabilitării și extinderii spitalului.

Nici bugetul proiectul de modernizare al DJ 201 nu este chiar secat. În iunie 2019 Intergroup umflă, tot fără licitație, 100.000 de lei pentru întocmirea unor studii geotehnice, topografice și de trafic. Adică hârtii.

Potrivit portalului hartabanilorpublici.ro, Județul Ialomița, reprezentat în aceste afaceri de Victor Moraru, a cumpărat de la Intergroup consultanță în valoare de 901.737 lei. După ce s-a înfipt adânc în bugetul județului, firma venită din ceață a penetrat bugetele primăriilor din județ, de unde a umflat lucrări de același tip, fără licitații. Până acum, compania a încasat din Ialomița 2.388.047 lei, iar operațiunile continuă la capul gol.

Intergroup, o firmă cu PNL în ADN. Și ceva urme de servicii secrete

Compania Intergroup a fost fondată în anul 2003 de Vasile Lupu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și apropiat al fostului ministru al agriculturii Gheorghe Flutur. În 2005 se retrage din firmă pentru că devine secretar de stat în minister. La Intergroup revine în 2006 și se apucă de proiectat depozite de deșeuri. Firma este implicată într-un scandal monstru în Bistrița Năsăud, unde a proiectat un depozit de deșeuri pe un teren în pantă, sub care existau izvoare de apă freatică.  În parteneriat cu o firmă olandeză, Intergroup proiectează depozite de deșeuri în Vrancea, Maramureș, Covasna, Harghita și Giurgiu.

După retragerea lui Lupu compania intră sub controlul a doi asociați necunoscuți- Novac II Silviu Florin (care rămâne în firmă) și Ion Banciu.

Banciu este asociat cu Victor Adrian Vera, fost ofițer al UM 215 (actualul DGIPI) în compania DGI Balast SRL, dar și în M&B Group Internațional SRL. Vera a fost membru în CA al Transelectrica și consilier pe probleme de siguranță națională al lui Emil Boc, pe vremea când acesta era prim ministru.

Din anturajul lui Banciu, în aceeași firmă DGI Balast, face parte și Decebal Lohan, fost lider al organizatei de tineret al PDL și consilier al fostului ministru al educației, Daniel Funeriu. Conexiunile puternice dezvoltate de Intergroup cu importante figuri din PDL explică aproprierea de Victor Moraru, cel care a avut și el o perioadă „orange”, după cum am explicat mai sus.

Și în anturajul celuilalt asociat, Novac II regăsim persoane apropiate cumva de fostul PDL. În firma High Training & Consultancy, Novar este asociat cu Raluca Gache, fostă secretară a europarlamentarului PDL Traian Ungureanu. Toate aceste informații și conexiuni apar în studiul intitulat Banii și Politica- legăturile dintre achizițiile publice și partidele politice. Studiul poate fi citit aici.

Surse judiciare susțin că afacerile Consiliului Județean cu această firmă și nu numai fac obiectul unui verificări amănunțite. Am solicitat președintelui CJ Ialomița un punct de vedere cu privire la afacerile derulate de instituțiile pe care le-a condus cu Intergroup Engineering. Până la publicarea articolului nu am primit niciun răspuns.

 

Articolul precedentUnirea Slobozia are doar varianta victoriei cu CS Medgidia
Articolul următorHCM Slobozia își continuă seria neagră cu o înfrângere la nouă goluri