Iancu și Moraru au pus pe butuci bugetul spitalului Slobozia.

Managerul spitalului Slobozia continuă să-și facă propria-i lege în materie de transparență a contractelor de achiziții publice. De mai bine de 2 ani lista contractelor de achiziții este pusă la secret de doamna manager. Nici listele de investiții nu sunt publicate pe site-ul spitalului, fapt ce contravine prevederilor OUG 34 privind achizițiile publice.

Anomalia este cu atât mai mare cu cât pe site-ul Consiliului Județean Ialomița sunt publicate regulat contractele de achiziții în vreme ce la instituția subordonată se tolerează de către președintele CJI comportamentul netransparent al managerului.

După scandalul declanșat de acest articol, managera Mariana Iancu a catadicsit să pună pe site-ul spitalului o așa zisă listă de investiții aferentă anului 2018, listă din care nu aflăm cine sunt furnizorii spitalului Slobozia. Aflăm totuși că anul trecut s-au făcut achiziții de peste 1,6 milioane de euro fără a se organiza licitații publice.

Cele mai multe achiziții au fost făcute direct din catalogul electronic al SEAP. În doar 10 situații s-au achiziționat diverse echipamente prin selecție de oferte în urma unor anunțuri publicate în sistemul electronic de achiziții. Asta ar explica motivul pentru care managera spitalului refuză să facă publice achizițiile instruitei așa cum o obligă legea.

Misterele doamnei Iancu- cine fură și cine stă de „șase” ?

Secretizarea contractelor de achiziții publice încheiate de spitalul Slobozia a început din anul 2017. Mai exact începând cu luna mai a anului 2017. Din această lună angajații spitalului nu au mai actualizat situația contractelor de achiziții. În anul 2018 s-au publicat contractele încheiate în perioada ianuarie-martie, după care s-a sistat publicarea. Mai exact, achizițiile aferente unei perioade de 19 luni sunt ținute departe de ochii publicului.

Atitudinea managerului este încurajată tacit de președintele CJI, Victor Moraru, cel care a impus-o la conducerea spitalului pe Mariana Iancu, deși preferata sa nu avea un background profesional corespunzător acestei funcții. Și pentru a înțelege cam ce sume cheltuie spitalul Slobozia într-un an și cam câți bani se pot fura ciupind un banal procent de 10% din sumele utilizate pentru achiziții vom lua ca referință anul 2016, ultimul an în care spitalul Slobozia și-a publicat integral achizițiile. În acel an spitalul a cheltuit pentru bunuri și servicii circa 31,4 milioane de lei, adică aproximativ 6,9 milioane euro și a încheiat un număr de 832 de contracte de achiziții pentru aceste bunuri și servicii.

În mod ciudat, secretizarea anumitor contracte de achiziții coincide cu apariția lui Moraru în fruntea Consiliului Județean Ialomița. La acest moment spitalul Slobozia are un deficit de peste 3 milioane de lei, deși Consiliul Județean achită anual datorii de zeci de miliarde pe care spitalul le acumulează peste an. Această realitate poate ascunde, dincolo de un management deficitar, scurgeri de bani rezultate din achiziții umflate, puse la secret. Adică, mai pe românește, furt!

Caz școală- tun cu paturile de spital!

Potrivit „listei de investiții” publicate pe site-ul spitalului, în anul 2018 s-au făcut achiziții în valoare totală de 7,9 milioane de lei, echivalentul a 1,6 milioane de euro(vezi detalii aici). Din această sumă, 3,1 milioane de lei provin din fondurile spitalului și 4,76 milioane de lei bani primiți de la bugetul Consiliului Județean.

În perioada septembrie-decembrie 2018 spitalul din Slobozia a făcut 10 achiziții de echipamente prin procedura simplificată. Această procedură presupune publicarea unui anunț și selectarea unei oferte. Dintre acestea atrage atenția cumpărarea unor paturi de spital la prețuri ce par a fi mult peste prețul pieței.

 

Potrivit fișei de achiziție publicate mai jos, la data de 23 noiembrie spitalul a publicat în SEAP un anunț prin care solicita oferte pentru 115 paturi de spital. Mai exact, anunțul se referea la „furnizare ansamblu pat electric de spital cu noptiera si ansamblu pat electric ortopedie cu noptiera”.

Au fost primite 4 oferte și a fost aleasă cea a firmei NEOMED SRL Oradea, care a ofertat 115 paturi electrice de spital la valoarea de 400.275 lei, adică 476.327 lei, inclusiv TVA. Asta în condițiile în care valoarea estimată de spital în momentul lansării ofertei era de 436.500 lei, adică 93.870 de euro, adică sub pragul de 100.000 de euro (cu tot cu TVA) de la care trebuia organizată licitație publică.

În urma acceptării ofertei au fost încheiate două contracte de furnizare pentru cele 115 de paturi. În lista de investiții publicată de spital situația se prezintă ușor diferit. Astfel, potrivit acestei liste au fost achiziționate următoarele repere din categoria mobilierului pentru spitale:

– 10 paturi de ortopedie în valoare de 57.775 lei, ceea ce corespunde unui preț de 5777,5 lei/pat

– 90 paturi de spital (nu se precizează dacă sunt paturi electrice sau mecanice) la  valoare de 418.552 de lei (4650,57 lei/pat)

15 paturi din ofertă s-au evaporat, dar au apărut 16 paturi pentru nou născuți. Cumulate, cele două achiziții totalizează valoarea de 476.327 de lei. La o verificare atentă pe site-ul furnizorului un pat electric se poate achiziționa cu 2997 de lei iar un pat electric cu 4 motoare, echipat cu saltea, atinge prețul de 4350 de lei.

Pe site-ul furnizorului paturile au prețuri mai mici

Cum anunțul din SEAP nu face referire la ce tip de pat a fost achiziționat avem suficiente motive să credem că prețul de achiziție este umflat în orice variantă.  Iar procentul plătit nejustificat sare binișor de tradiționalul 10% care a făcut mulți oameni din trepăduși de partid.

Atrage atenția, de asemenea, și achiziția a 16 paturi destinate noilor născuți, achiziție despre care n-am găsit urme în SEAP. Valoarea totală plătită pentru cele 16 paturi a fost de 66.640 de lei, adică 4.165 de lei/pat. Pe piață un pat de acest tip se poate achiziționa la prețul de 1190 de lei cu tot cu saltea. Spargerea achizițiilor cu același CPV în felii care să nu depășească valoarea pentru care se impune organizarea unor licitații reprezintă o încălcare a legii.

Alte finețuri fără licitații

Lista achizițiilor directe făcute de spital este foarte bogată. În lista de investiții pentru 2018 apar, de exemplu, 10 cărucioare pentru transportul pacienților pentru care s-au achitat 44.078 lei, adică 4.407 lei/cărucior.  Pe orice site se găsesc cărucioare la prețuri care nu depășesc 850 de lei. Adică de 5 ori mai puțin decât a plătit spitalul.

Pentru 5 brancarduri s-au plătit 93.971 lei, adică 18.794 de lei/ bucată. Pe site-urile de profil prețul unui astfel de brancard mobil nu depășește 14.000 de lei (vezi foto).

Brancard accesorizat- 14.000 de lei!

Din categoria achizițiilor făcute direct din catalogul SEAP regăsim „cumpărături” spectaculoase: servicii de pază în valoare de 35.682 de lei achiziționate de la TMG Guard SRL Târgu Jiu, servicii de transport sanitar neasistat în valoare de 73.935 de lei achiziționate de la Almarom SRL Slobozia sau consumabile dializă renală în valoare de 36.466 lei cumpărate de la Direct Pharma Logistic SRL. Comentariile sunt de prisos.

Suveica lui Moraru cu banii Consiliului Județean

De la preluarea administrării spitalului de către Consiliul Județean Ialomița,  niciun manager nu a fost evaluat vreodată așa cum cere OMS 112 din 2017. Nimeni n-a avut curiozitatea să vadă dacă managerii numiți pe criterii politice și în baza unor concursuri formale au îndeplinit indicatorii de performanță prevăzuți în contractele de management. Nici aceste contracte nu sunt publice, deși legea obligă autoritățile locale să dea publicității minim indicatorii de performanță ce trebuie atinși de manageri. Așa că nu știm ce manager și-a făcut treaba și care dintre ei nu. Consilierii județeni n-au solicitat niciodată efectuarea acestor evaluări. Pentru că  foe nu au știut, fie nu au vrut să știe.

În cazul spitalului Slobozia, de la venirea în funcția de președinte CJI a lui Victor Moraru s-a utilizat o suveică dubioasă. Arieratele spitalului sunt achitate anual de la bugetul CJI pentru ca anul următor spitalul să acumuleze alte arierate ce sunt generos acoperite din bugetul județului.

În noiembrie 2017 spitalul Slobozia avea arierate în valoare de 1,65 milioane de lei. În decembrie 2017, CJI a redus arieratele la 0,11 milioane de lei pentru ca în februarie 2018 arieratele să urce la 2,7 de milioane de lei. Iar asta spune multe despre maniera în care sunt gestionați banii cetățenilor la spitalul din Slobozia.

 

Articolul precedentSpitalul din Feteşti se extinde pe morga abandonată printr-un proiect cu fonduri europene
Articolul următorHCM Slobozia iese cu fruntea sus din Cupa României după ce a fost depăşită de campioana CSM Bucureşti