Dezvoltarea municipiului Slobozia a intrat pe minus

Cartierul tinerilor din Slobozia este cenuşăreasa bugetului local şi rămâne fără străzi asfaltate şi în 2018.

Fondurile destinate proiectelor de dezvoltare locală au fost serios diminuate iar lucrările anunţate şi neexecutate în acest an se reportează ca promisiuni pentru anul 2019.

Municipiul Slobozia a pierdut 755.000 lei din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, sumă calculată şi transmisă municipalităţii de cei de la ANAF. Cum la salarii şi la cheltuielile de funcţionare nu poate umbla, primul capitol bugetar ce suferă corecţii negative este cel al dezvoltării.

Diminuarea nu a picat deloc bine primarului Adrian Mocioniu, cel care se baza pe bani pentru continuarea unor proiecte de investiţii locale. Edilul anunţă că a transmis un document prin care cere socoteală pentru scăderea sumei alocate Sloboziei.

„Sunt sumele ce ne-au fost atribuite dar noi am făcut nişte adrese către ANAF căci deocamdată nu sunt transparente aceste sume. Vrem să vedem şi noi dacă astea sunt sumele corecte. Este o acţiune iniţiată de la Ialomiţa dar toate municipiile au problema asta, nu ni s-a explicat foarte clar. Efectiv a apărut o cifră acolo şi au venit bani mai puţini. Dacă a plecat lumea de la Giurgiu, a plecat la Bucureşti, dacă a plecat de la Bucureşti s-a dus în altă localitate. Noi avem dreptul ca să vedem cifrele acestea.”, explică demersul Adrian Mocioniu.

Tot cu minus sunt pe final de an şi lucrările derulate prin celebru program PNDL 2 mult lăudat de guvernul PSD. Consilierii municipali au luat act de diminuarea cu 6 milioane lei a finanţării Programului Naţional de Dezvoltare Locală, un minus de peste 88% faţă de suma programată inţial a fi cheltuită în acest an.

„Nu mai există timp fizic pentru lucrările de asfaltare în cartierul de locuinţe Gării Noi ca să tragem aceşti bani. Noi am început, oarecum, cu constructorul un grafic şi nu are când să termine investiţia până la sfârşitul anului. Ce se poate face în lunile rămase se face cu fonduri de la bugetul local iar banii vor fi primiţi în bugetul pe 2019.”, spune primarul de Slobozia.

Leasing de utilaje blocat la Ministerul de Finanţe

O altă supărare a primarului municipiului reşedinţă de judeţ este legată de imposibilitatea achiziţionării unor utilaje destinate deszăpezirii.

Obligaţi să apeleze la închirieri de multe ori la tarife majorate, cei la Primăria Slobozia au solicitat acordul Ministerul Finanţelor pentru contractarea unui leasing financiar, aviz care n-a venit deşi documentele s-au depus încă din vară.

„Slobozia nu a greşit cu nimic, comisia de la Ministerul de Finanţe nu s-a mai întrunit pentru că s-au luat banii pe nu ştiu câţi ani. Sunt multe cereri depuse şi pentru 2019 şi nu se ştie cine apucă să primească aprobare, s-a depăşit plafonul la nivel naţional.”, critică primarul lipsa acordului.

Adrian Mocioniu consideră că trebuie intervenit din punct de vedere legislativ pentru că nu este normal ca Slobozia să nu poată contracta un leasing pentru utilaje de deszăpezire deşi are posibilitatea financiară de a achita banii doar pentru că s-a făcut suma la nivel naţional.

„Toată ziua plimbăm banii de colo-colo. Am prins fonduri la începutul anului pentru leasing şi acum suntem obligaţi să îi luăm de acolo şi să-i ducem pe achiziţia altor utilaje pentru a nu-i avea ca excedent la sfârşitul anului şi să ni-i ia că nu i-am cheltuit!”, mai spune edilul.

Adrian Mocioniu este la primul mandat de primar al municipiului Slobozia şi a fost ales pe listele electorale PSD în vara anului 2016.

Articolul precedentUnirea Slobozia vrea să scape de CS Afumaţi în lupta pentru promovare
Articolul următorUnirea Slobozia pierde la limită primul meci în care nu înscrie