Operatorul de salubritate Rosal se va ocupa în continuare de „curățenia” din municipiul Urziceni. Deși la sfârșitul lunii  septembrie contractul a fost reziliat din culpa operatorului, primarul s-a văzut nevoit să reia colaborarea cu această firmă după ce a eșuat în a atribui salubrizarea municipiului, fără licitație, companiei Supercom.

De mai bine de 3 luni municipiul este sufocat de gunoaie iar la platformele de precolectare dintre blocuri au apărut și incendii.

Rezilierea

contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare al municipiului Urziceni s-a produs la data de 30 septembrie 2019. În baza unei adrese a companiei Rosal ce a fost transmisă primăriei Urziceni, dar și a unui raport întocmit de compartimentul de specialitate al primăriei, consilierii locali au votat rezilierea contractului.

Documentația întocmită pentru fundamentarea acestei hotărâri este halucinantă și confirmă faptul că ani de zile Rosal a încălcat la capul gol legislația de mediu. Compania invocă așa zise pierderi operaționale cauzate de majorarea tarifelor de depozitare a deșeurilor, neîncasarea taxei de salubritate de la utilizatorii fără contract de pe raza orașului precum și pierderi înregistrate din colectarea și transportul deșeurilor din construcții și a biodeșeurilor. În replică, compartimentul de specialitate din cadrul primăriei invocă exclusiv culpa operatorului pentru mizeria din oraș.

Autoritatea locală vorbește despre lipsa de interes a Rosal în a semna acte adiționale pentru majorarea tarifului aprobate încă din luna mai de consiliul local, despre neîndeplinirea și neincluderea în caietul de sarcini a noilor indicatori de performanță stabiliți de legea 211/2011 privind regimul deșeurilor și de incapacitatea operatorului de a pune la dispoziție utilajele pe care s-a angajat că le va utiliza la Urziceni.

Ingineria Supercom, o tentativă eșuată

Hotărârea de reziliere a contractului de salubrizare cu Rosal conținea și o mică inginerie nefinalizată. Invocând o așa zisă stare de alertă justificată de munții de gunoaie care tronează peste tot prin oraș, primăria a încercat să plaseze salubrizarea municipiului către un alt baron al gunoaielor. Este vorba despre Supercom SA, deținută de fostul senator PSD Ilie Ciuclea, actualmente vicepreședinte UNPR. Supercom este firma care operează, din 1999,  serviciul de salubrizare din Sectorul 2 al Bucureștiului, unde practică cele mai mari tarife din țară. La Urziceni Supercom făcuse o ofertă de 13 lei/om/lună, tarif scos din burtă. Afacerea a eșuat după ce anunțul publicat pe SEAP a fost considerat incomplet în lipsa unui caiet de sarcini și a unui model de contract. Adică, primăria Urziceni era gata să plătească un preț fără să se cunoască în detaliu obligațiile operatorului de salubrizare. Tipic pentru primăria Urziceni!

Rosal se întoarce și promite investiții pe care nu le-a făcut în 9 ani

În acest context, la data de 17 octombrie, firma Rosal revine la primăria Urziceni cu o nouă ofertă irezistibilă. După ce a invocat lipsa de profitabilitate și tarifele neactualizate, reprezentanții Rosal au insistat să reia operațiunile la Urziceni. Compania se angajează să presteze servicii până la ajungerea la termen a contractului (24.10.2020) sau până când noul operator de salubritate al primăriei, moșit de primarul Sava, va deveni operațional.

În acest context compania lui Prigoană promite să aducă la Urziceni 4 gunoiere autocompactoare, o autoperie, o mașină pentru transportul containerelor și un utilaj de deszăpezire. Adică exact ce nu a adus în cei 9 ani de când se ocupă de salubrizarea orașului!

Primarul Sava bate palma și uită brusc motivele pentru care a solicitat rezilierea contractului cu Rosal. Așa că propune anularea HCL prin care se reziliase contractul și, ca o dovadă de bună credință, propune consilierilor să aprobe majorarea tarifului plătit de cetățeni către Rosal la10,5 lei pe om pe lună.

Faptul că Rosal nu are contract cu niciun operator pentru depozitarea deșeurilor colectate este uitat brusc de primarul Sava și oamenii săi. Tarifele scoase din burtă de Rosal sunt aprobate de consilieri în cadrul aceleiași HCL care abrogă rezilierea contractului din culpa operatorului (Rosal a insistat pentru anularea rezilierii ca să nu își piardă licența ANRSC).

Noile tarife propuse de Rosal încalcă flagrant Ordinul 109 din 2007 al Președintelui ANRSC, care prevede că tarifele se modifică în baza unui memoriu tehnico-economic și a unei fișe de fundamentare și nu pot fi majorate cu mai mult decât suma influențelor în tarif a elementelor de cheltuieli care s-au modificat. Cum la Primăria Urziceni aceste noțiuni sunt complet străine, hotărârea consiliului local are toate șansele să cadă la controlul de legalitate al Instituției Prefectului. Sau poate că nu.

Primăria Urziceni, complicele Rosal

Dezastrul din municipiul Urziceni trebuie pus în pasivul primăriei și al Gărzii de Mediu. De ani de zile Rosal abandonează deșeuri pe maidanele din Urziceni. Sporadic, firma a mai depozitat deșeuri la depozitul operat de SC Vivani Salubritate, fără a avea un contract cu această societate. Modul în care Rosal scapă de deșeuri este cunoscut la primărie. Garda de Mediu s-a mulțumit să amendeze operatorul pentru depozitarea deșeurilor pe domeniul public și pentru poluarea lacului Draga. Dar atât. Încălcarea autorizației de mediu ar fi trebuit să conducă la anularea acesteia și, în consecință, la anularea licenței de operare ANRSC.

Primăria Urziceni n-a controlat, deși avea obligația să o facă, modul în care operatorul își atinge indicatorii de performanță stabiliți prin contract. Deși la nivelul primăriei se cunoaște lipsa unui contract pentru depozitarea deșeurilor, nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru intrarea în legalitate. Rosal aduce prejudicii mari și Administrației Fondului pentru Mediu prin eludarea plăților în contul taxei pentru economia circulară instituită prin OUG 74/2018. Iar șirul ilegalităților nu se oprește aici. Combinațiile penale dintre operatorii de salubritate atentează al sănătatea publică. Supercom, depistată de curând că aruncă deșeuri în Călărași, Rosal, care duce gunoi la un depozit cu mari probleme de mediu Vidra, în imperiul patronat de Eco Sud dar și complicitatea organelor de control care acoperă matrapazlâcuri scandaloase vor face obiectul unor articole viitoare.

 

Articolul precedentPasajul rutier de la Drajna, din nou agent electoral PSD
Articolul următorConsiliul Județean Ialomița vrea să construiască o academie de fotbal pe modelul Ajax sau Barcelona