Clădirea aferentă campusului de la Liceul de Artă nu va putea fi autorizată

Proiecte în valoare de peste 30 de milioane de lei constând în construirea a două campusuri școlare au fost abandonate de primăria Slobozia, după ce vreme de 11 ani n-a reușit să le finalizeze.

Este vorba despre campusuri școlare ce urmau să se construiască la Liceul de Artă Ionel Perlea și la Grupul Școlar Mihai Eminescu. Spații de cazare pentru profesori, camere pentru elevi, cantine sunt investiții de care elevii din Slobozia nu vor mai beneficia. Istoria acestor investiții, care se întinde pe durata a 11 ani, ilustrează perfect cum înțeleg politicienii să-i servească pe alegători. Investițiile au demarat în 2008 și au fost sistate un an mai târziu din lipsa fondurilor. Era vremea în care guvernul Tăriceanu deschidea mii de șantiere în țară pentru care nu avea și surse de finanțare, deși economia duduia. Praf în ochii electoratului și bani risipiți doar de dragul obținerii unor voturi! Până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere penală.

Campusul de la Liceul de artă, sabotat de o croitorie

Cazul investiției de la Liceul de Artă Ionel Perlea este de-a dreptul scandalos. Asta pentru că deși clădirea este aproape de finalizare, ea nu poate fi autorizată. Compartimentarea interioară rezultată din proiectul tehnic prost întocmit dar și apariția unei croitorii la nici un metru distanță împiedică autorizarea clădirii.

Croitoria răsărită lângă campus are o istorie cel puțin ciudată. În 1990, la parterul unui bloc construit în apropierea liceului, a fost proiectat un sediu al operatorului local de apă și canalizare. Fundația viitoarei clădiri a fost concesionată în 1998 către firma Ecas SRL.

În 2003 fundația a fost vândută de lichidatorul Ecas, în urma unei licitații, către SC Lamar SRL, devenită ulterior Lamar Fashion SRL. Începând cu data de 15 ianuarie 2010, Lamar Fashion a primit de la Primăria Slobozia 3 autorizații de construire. Ultima a fost eliberată la data de 31 iulie 2017 iar clădirea, în prezent funcțională, nu are procese verbale de recepție care să confirme finalizarea lucrărilor. Adică nu se prea plătesc taxe și impozite pe clădiri.

Proiectul pentru campusul școlar al Liceului de Artă Ionel Perlea a demarat în 2008. La data de 10 iunie 2008 s-a eliberat și autorizația de construire. Ulterior, în 2009, proiectul a fost abandonat și conservat din lipsă de fonduri. Cum s-a putut elibera o autorizație de construire la doi ani de la demararea lucrărilor la campus în condițiile în care era limpede că acolo nu se mai putea construi nimic? La întrebarea aceasta compartimentul de urbanism din cadrul Primăriei Slobozia ar trebui să dea niște răspunsuri. Cert este că autorizarea de construire eliberată pentru croitorie a dinamitat pur și simplu campusul școlar care, și dacă va fi construit, nu va putea fi autorizat. Să fie doar prostie?

Bani aruncați pentru un proiect ce nu poate fi autorizat

În 2014 Primăria Slobozia a încercat să finanțeze construcția campusului din fonduri europene. În octombrie 2014, proiectul a primit o finanțare de 11, 356 milioane de lei în cadrul POR 2007-2013. Constructorul care își adjudecase proiectul, Constrif SA, a intrat în insolvență, iar finanțarea s-a pierdut deoarece firma care câștigase licitația nu putea fi schimbată.

Anul trecut, compania care a preluat Constrif SA a executat silit Primăria Slobozia pentru suma de 1,8 milioane de lei, reprezentând facturi acceptate la plată și nedecontate. Istoria acestor facturi este de-a dreptul penală. La finalul mandatului său, în 2016, fostul primar al municipiului, Alexandru Stoica, a acceptat aceste facturi de la constructor pe baza unei promisiuni de la guvern cum că vor primi niște fonduri pentru decontarea lucrărilor restante. Banii nu au mai venit iar facturile au fost acceptate deși investiția era în conservare de ani buni. Primăria Slobozia a fost obligată să achite facturile deși nu este clar pentru ce lucrări au fost emise. De curând ISU a informat că din punct de vedere al securității la incendii clădirea campusului nu va putea fi autorizată.

Campusul Grupului Școlar Mihai Eminescu, transformat în birouri

Aceeași soartă a avut-o și campusul Grupului Școlar Mihai Eminescu. Licitația a fost adjudecată de aceeași firmă de partid – SC Constrif SA (patronul firmei a fost membri important al PSD) pentru suma de 13.240.358 de lei.

Lucrările au fost abandonate, ca și în cazul campusului de la Liceul de Artă. Ulterior, Primăria Slobozia a considerat inutilă investiția și a încercat să-i schimbe destinația. În 2014 s-a semnat un nou contract pentru finanțarea obiectivului, contract în valoare de 22 de milioane de lei finanțat din același POR 2007-2013. Afacerea a picat odată cu firma de construcții intrată-n faliment. În 2016 Consiliul Local a aprobat retragerea terenului aferent din administrarea Grupului Școlar. Primarul de la acea vreme, Alexandru Stoica, anunța că spațiile construite urmau să ia destinația de locuințe. Actualul primar Adrian Mocioniu, a declarat că intenționează să mute niște compartimente din cadrul primăriei în clădirea abandonată a campusului.

De menționat este faptul că la Grupul Școlar Mihai Eminescu funcționează clase de învățământ profesional, care ar fi avut nevoie de spații de cazare pentru elevi.  Din păcate nu le va avea.  În locul unor investiții cumulate de peste 30 de milioane de lei, locutorii Sloboziei s-au ales cu două ruine care au înghițit inutil peste 3 milioane de lei de la bugetul local.

 

 

Articolul precedentS-a început cu o pauză. CNAIR a sistat lucrările la sensul giratoriu din Slobozia
Articolul următorZece consilieri personali pentru șefii Consiliului Județean Ialomița. Victor Moraru are șase!