Minunea de la Slobozia: parcarea subterană fără acces auto!

Bugetul local va fi obligat să restituie Uniunii Europene suma de 9,12 milioane lei pentru că nu va termina lucrarea până la data de 31 decembrie 2018. La asta se adaugă şi restituirea unui împrumut costisitor de 25,4 milioane lei contractat de la Trezorerie cu o dobândă fabuloasă.

O parcare subterană inutilă reprezintă cea mai proastă investiţie publică din istoria municipiului reşedinţă al judeţului Ialomiţa. „Reabilitarea funcţională a pieţei Revoluţiei Slobozia”, aşa cum sună oficial investiţia în valoare totală de 51,64 milioane lei produce daună după daună bugetului local şi va arunca în aer lista de investiţii publice şi în 2019.

Prezentată drept un proiect european de succes, realizarea unei parcări subterane cu 90 de locuri în buricul târgului a părut de la început prea frumoasă ca să fie şi adevărată. La criticile publice adresate administraţiei locale s-a răspuns de fiecare dată că lucrarea este pe bani europeni.

Este adevărat că Uniunea Europeană se angaja să finanţeze cu 30,8 milioane lei, Guvernul României punea şi el 6,76 milioane lei iar comunitatea locală se băga în joc cu doar 0,8 milioane lei. Asta dacă avea de-a face cu un beneficiar serios, ceea ce nu a fost cazul!

Primăria Slobozia plăteşte pentru reabilitarea Pieţei Revoluţiei de 40 ori mai mult decât se angajase atunci când a semnat contractul de finanţare!

Finanţare nerambursabilă transformată în credit cu dobândă!

La parcarea subterană şi amenajarea la suprafaţă a platoului pietonal s-a lucrat de la bun început cu frâna de mână trasă. Firmele câştigătoare nu au avut forţă de muncă suficientă şi, colac peste pupăză, titularul contractului a intrat în insolvenţă.

Ca bonus, totul s-a sistat pentru câteva luni după ce un proprietar s-a plâns în instanţă că Primăria Slobozia s-a urcat cu buldozerul pe terenul său.

Lunile s-au scurs pe rapid şi cu jumătate de an înainte de termenul limită asumat prin contract la 31 decembrie 2015 finanţatorul ADR 3 Sud-Muntenia a anunţat că din 2016 ce se execută se plăteşte de la bugetul local!

Sub condiţia ca parcarea subterană să fie funcţională înainte de 31 decembrie 2018, în caz contrar tot ce se virase până la acel moment în bugetul judeţului urmând a fi restituit!

Adică „doar” 91,2 milioane lei, o sumă echivalentă cu trei sferturi din tot bugetul de investiţii al municipalităţii pe anul acesta.

Rămaşi fără finanţate şi cu visteria goală, cei din fruntea Primăriei au solicitat consilierilor majoritari PSD să aprobe un împrumut de la Trezorie.

Vrerea primarului Adrian Mocioniu a fost acceptată şi aşa apare în ecuaţie un credit contractat pe 20 ani în valoare de 25,4 milioane lei, cu o dobândă de 3,69% plus ROBOR la 3 luni. Cu peste 6,1% dobândă la acest moment, dacă duce la bun sfârşit împrumutul suma totală restituită se va dubla!

Anul 2019 aduce o nouă penalitate financiară

Deranjul financiar nu se opreşte însă la oprirea robinetului finanţării şi la costurile creditului luat pentru „groapa” din centrul municipiului Slobozia. Primăria Slobozia recunoaşte că nu va reuşi să termine lucrarea până la 31 decembrie 2018 şi pentru acest motiv bugetul local va restitui cei aproximativ 2 milioane euro primiţi de la ADR 3 Sud-Muntenia.

De ce s-a ajuns aici? La momentul preluării mandatului de primar, Adrian Mocioniu ştia că investiţia nu se mai realizează pe fonduri nerambursabile ci pe bani de la bugetul local. Cu mâna pe pix el a calculat că ar fi oportună o nouă soluţie tehnică pentru accesul auto în parcarea subterană. Variantă ce ar fi redus costurile de la 9 milioane lei la puţin peste 3 milioane lei.

Varianta nu a fost pe placul constructorilor, firma ce trebuia să realizeze accesul fiind nemulţumită că astfel pierde aproape 6 milioane lei. Pe fir a intrat Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor care a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să constate că lucrările pe soluţia iniţială pun în pericol clădirile din jur, sediile Prefecturii şi Primăriei dar, mai ales, fostul hotel PCR transformat în sediu al Episcopiei.

Strada din faţa Primăriei Slobozia a fost distrusă şi apoi abandonată de constructor.

S-a făcut constatarea, s-a emis o recomandare se schimbare a soluţiei tehnice dar constructorul deţinător de contract ignoră documentele şi nu vrea să renunţe cu niciun chip la bani. În urmă a rămas o groapă de pământ lungă cât toată strada, acum acoperită de buruieni cât gardul de înalte!

„Unul dintre partenerii din contract nu a fost de acord cu schimbarea soluţiei privind accesul şi acum suntem blocaţi. Trebuie să aşteptăm data de 31 octombrie, atunci când se încheie actualul contract, pentru a demara procedura de proiectare şi execuţie a accesului auto în parcarea subterană. În mod clar nu se poate face până la 31 decembrie!”, explică primarul Adrian Mocioniu în ce stadiu se găseşte investiţa.

Încălcarea termenului impus de ADR 3 Sud-Muntenia, organismul prin care se plătesc fondurile nerambursabile la investiţiile din Ialomiţa, va atrage o penalitate financiară egală cu sumele încasate de Primăria Slobozia până la sfârşitul anului 2016. În cifre, bugetul municipiului va fi mai sărac în 2019 cu 9,12 milioane lei.

Minciuna electorală a verii anului 2016

Scandalul legat de sistarea finanţării europene a fost cap de afiş în campania electorală de la alegerile locale din anul 2016. Opozanţii PSD au anunţat că Uniunea Europeană nu mai dă bani pentru parcarea subterană de la Slobozia însă candidaţii partidului au ales minciuna ca să iasă din impas.

Minciuna electorală i-a prins bine candidatului PSD Victor Moraru care a devenit după alegeri preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Victor Moraru, candidat PSD şi ulterior preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, şi Adrian Mocioniu, candidat PSD şi ulterior primar al municipiului Slobozia, au mers la Bruxelles pentru a realiza mai multe clipuri electorale şi la întoarcere au anunţat că au obţinut de la Uniunea Europeană o derogare.

„Veşti bune pentru Slobozia! Termenul limită de finalizare al proiectului de reabilitare a Pieţei Revoluţiei s-a prelungit până în decembrie 2018 şi va fi finalizat 100% din bani europeni, cetăţenii oraşului Slobozia nu vor mai fi nevoiţi să suporte cheltuielile din bugetul propriu!”, a transmis pe facebook Victor Moraru. Acelaşi mesaj a apărut şi pe pagina personală a viitorului primar de Slobozia.

Minciuna a ţinut şi majoritatea cetăţenilor cu drept de vot au ales pe listele electorale cei trei trandafiri PSD bucuroşi că bugetul local scapă de obligaţiile financiare. Aceiaşi cetăţeni au însă acum de plătit un împrumut colosal plus dobânda aferentă pentru o parcare subterană fără acces auto!

 

Articolul precedentMarian Neacșu s-a răsculat pentru fata lui Hrebenciuc?!
Articolul următorConsiliul Judeţean Ialomiţa contractează publicitate înainte de găsirea unui constructor