Așa arată o stradă din municipiul Fetești

Municipiul Fetești este pe locul doi în topul localităților cu cel mai mic procent din impozitul pe venit care rămâne la bugetul local. În 2018 pentru fiecare feteștean au rămas la bugetul local 461,22 lei. Pe primul loc în această ierarhie a sărăciei se află municipiul Vulcan din județul Hunedoara, care rămâne cu doar 302,52 lei din impozitul pe veniturile produse de locuitorii săi.

Asociația Municipiilor se revoltă

Problema repartizării cotei din impozitul pe venit către bugetele locale a creat o revoltă în cadrul primarilor de municipii. Ei susțin că procentul de 42% din impozitul pe venit care rămâne localităților este prea mic și creează mari probleme în comunitățile sărace.

Primarii invocă faptul că prin diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%  a creat o gaură de 40% în bugetele locale. Primarul municipiului Oradea, citat de Agerpres, explică:

Guvernele României, de toate culorile politice, până anul trecut au menţinut o stabilitate în ceea ce priveşte repartiţia banilor pentru autorităţile locale. (…) Era un procent din această categorie, de 41,75%, care se repartiza direct, din banii colectaţi de pe teritoriul unei localităţi, direct primăriei. (…) Impozitul pe venitul global era la data respectivă una dintre cele mai importante surse de venit ale autorităţilor locale din România, bani din care realizam principalele investiţii. Anul trecut s-a adoptat o măsură care a avut efecte dezastruoase asupra bugetelor noastre: diminuarea acestui impozit de la 16% la 10%. (…) În această situaţie, acest venit a fost diminuat cu 40%, ceea ce a însemnat o diminuare cu 40% şi a veniturilor noastre directe„, a precizat primarul municipiului Oradea.

Primarii vor 60% din impozitul pe venit

Primarul municipiului Slobozia a dat exemplul municipiului Fetești, care rămâne cu numai 461 de lei/cap de locuitor după ce 57% din impozitul pe venit colectat de la cetățeni este redistribuit. Într-un interviu acordat publicației Independent. Mocioniu spune că susține demersurile Asociației Municipiilor care cere ca 65% din impozit să rămână la bugetele locale:

„Facem demersuri ca procentul din impozitul pe venitul global care rămâne municipalității să crească  de la 42% la 65%. Sunt bani pe care noi îi producem și care ni se iau. Anul acesta bugetul Sloboziei va fi mai mic cu aproximativ 20 de milioane”.

Asociația municipiilor se pronunță împotriva unui mecanism de redistribuire propus de guvern prin care consiliile județene să redistribuie o parte din cota colectată la nivel central din impozitul pe venit. Primarii susțin că practica la consiliile județene este să împartă banii către mediul rural pe motiv că orașele se descurcă mai bine. Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor explică:

Ni se spune că urmează să redistribuie Consiliul Judeţean, într-un soi de echilibrare bugetară. Or, aici, în mod special, municipiile au de pierdut, pentru că judeţele, în general, la redistribuire dau bani către comune şi sate şi foarte rar – şi mai mult deloc – către oraşele mari, pentru că spun că municipiile sunt oricum mai bine finanţate decât comunele, ceea ce este adevărat, dar cred că pe acest model condamnăm oraşele mari la subdezvoltare. De ce? Pentru că pur şi simplu aceste venituri, în proporţie de 75 – 80% sunt produse în oraşele mari. Ar trebui ca cea mai mare pondere a impozitelor care sunt plătite în oraşele mari să rămână acolo unde sunt plătite, pentru a ajuta la dezvoltare

 

Articolul precedentProcurorul care a amendat polițiștii pentru că l-au oprit în trafic, trimis în judecată!
Articolul următorPrimăria Slobozia pregătește bugete de supraviețuire pentru echipele de handbal și fotbal