Procurorul Mihai Vasilescu, care a amendat polițiștii de la Poliția Rutieră pentru că l-au oprit în trafic, a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit comunicatului emis de această instituție Vasilescu Mihai Laurențiu, care activa în cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Slobozia, va fi judecat pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Incidentul de la Ciochina

Scandalul dintre Vasiliescu și polițiști a ieșit public în noiembrie 2018, după ce procurorul a întocmit ordonanța prin care i-a amendat pe cei care l-au controlat în trafic. Schimbul de replici dintre procuror și polițiști a arătat ce viziune avea inculpatul cu privire la statutul său de magistrat:

„Vă avertizez că sunt în timpul serviciului şi deja mă rețineți foarte mult. Abia ce am făcut dreapta, este un abuz, mă voi şi sesiza dacă este necesar, să-mi arătați şi mie acea înregistrare, pentru că este imposibil să am acea viteză imediat după ce am făcut dreapta. Deci faceți un abuz contra unui procuror şi va ieși un scandal foarte mare”

„Eu niciodată n-am dat o amendă unui polițist aflat sub supravegherea mea, deși aveam ocazia. E o chestie de colegialitate”.

„…. chiar așa, ne amendează polițiști de la noi de la supraveghe?!! Adică ne-ați luat de fraieri cu alte cuvinte. Noi să fim amendați, noi procurorii”?

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Vasilescu a fost oprit în trafic la data de 3 iulie pe raza comunei Ciochina de către un echipaj al poliției rutiere. Polițiștii l-au oprit pentru că procurorul depășise viteza legală cu 36 de km/h iar la controlul documentelor au constatat că nici inspecția tehnică periodică a autoturismului acestuia nu mai era valabilă.

Contravenientul i-a amenințat pe polițiști că se va sesiza din oficiu și le va întocmi dosare penale. La data de 2 noiembrie 2018, procurorul Vasilescu a întocmit o ordonanță prin care le-a aplicat celor doi polițiști amenzi de câte 5000 de lei (maxim permis de lege) sub motivația că aceștia l-ar fi împiedicat să instrumenteze un dosar penal pe care-l avea în lucru de aproape doi ani.

Inspecția judiciară a constatat mai multe abateri

Procurorul Vasilescu a fost cercetat anterior trimiterii în judecată și de Inspecția Judiciară la plângerea polițiștilor. Potrivit raportului înaintat către secția de procurori din cadrul CSM Vasilescu a comis patru abateri disciplinare sancționate de Legea 303/2004. Comportamentul său a fost de natură să aducă atingere prestigiului justiției și probității profesionale, și-a folosit funcția pentru a obține un tratament favorabil și și-a exercitat funcția cu rea credință.

Conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia a anulat amenzile date polițiștilor. Vasilescu va fi judecat la Curtea de Apel București.

Articolul precedentCresc din nou tarifele de colectare a deşeurilor în municipiul Slobozia
Articolul următorMunicipiul Fetești „trăiește” cu 461 de lei/cap de locuitor din impozitul pe venit