Cu doar 4 astfel de plaftforme nu se poate face colectare selectivă la Slobozia

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, intră în vigoare modificările aduse Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor. Aceste modificări introduse prin OUG 74/2018 ar fi trebuit, printre altele, să impulsioneze creșterea gradului de reciclare a deșeurilor și micșorarea tarifelor percepute cetățenilor.

La Primăria Slobozia însă, taxa pentru economia circulară, ce trebuia plătită de operatorii de salubritate care nu atingeau indicatorii de performanță stabiliți de noua reglementare, a fost pusă în cârca locuitorilor.

Starea de confuzie, întreținută de formulările încâlcite și contradictorii din textul ordonanței, se datorează faptului că guvernul, în imbecilitatea lui, a introdus o taxă care nu există nicăieri în Europa.

Botezată „contribuția pentru economia circulară”, taxa înlocuiește fosta contribuție de 50 lei/tonă de deșeuri dusă la depozitare pentru cantitățile care depășeau obiectivele de reciclare.

Cam ce ar vrea să spună legea?

În câteva cuvinte, modificarea legii 211/2011 introduce niște mecanisme complicate care ar trebui să reducă treptat cantitatea de deșeuri generate și depozitate.

Conceptul de economie circulară se definește ca fiind o economie în care nu se produc deșeuri, altele decât cele reciclabile sau biodegradabile. După cum se poate intui, economia circulară are legătură cu firmele și nu cu cetățenii.

Taxarea suplimentară introdusă ar trebui să forțeze companiile să-și regândească procese de producție astfel încât deșeurile care rezultă să poată fi reciclate sau compostate.

Potrivit articolului 17 din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor, obligațiile administrației publice locale sunt în mare parte legate de relația cu operatorul de salubritate. Mai exact, primăria trebuie să introducă în contractele de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare noi indicatori de performanță pe care aceștia trebuie să-i atingă.

Astfel, pentru fracția reciclabilă (plastic, hârtie, metal, sticlă) obiectivele de reciclare/reutilizare sunt:  40% pentru anul 2019, 50% pentru anul 2020 și 60% pentru anul 2021, 70% începând cu anul 2022.

Colectarea selectivă pe care operatorul este obligat să o facă ar conduce la scăderea cantităților de deșeuri trimise la depozitare. În contractele de delegare trebuie introduși indicatori de performanță care să oblige operatorii să atingă aceste ținte.

Pentru depășirea lor, operatorii datorează o contribuție pentru economia circulară care înseamnă taxarea cu 30 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri care nu a fost reciclată. Asta în teorie. Că în practică lucrurile se complică.

Economia circulară, varianta Slobozia Veche

În ședința din noiembrie, Consiliul Local Slobozia a adoptat un proiect de HCL absolut aberant prin care s-a dorit transpunerea în practică a noilor modificări legislative.

Numai că, după gândirea funcționarilor din primărie, contribuția pentru economia circulară se aplică cetățenilor și nu operatorului, taxarea conform principiului „plătești cât arunci”  nu este introdusă, iar tarifele penalizatoare pentru beneficiarii care nu separă fluxurile de deșeuri lipsesc.

Practic, pentru toate categoriile de deșeuri se aplică, la oală, o creștere de tarife cu 30 de lei/tonă, iar operatorul rămâne mai curat, mai uscat și cu profitul intact. Sunt taxate inclusiv deșeurile de construcții și demolări, care nu ajung la groapă, și pe care Primăria Slobozia își permite să le lasă abandonate pe câmp în loc să le recicleze.

De altfel, lipsa infrastructurii pentru colectarea selectivă este principalul obstacol care face inaplicabilă legea. De asemenea, dotarea slabă a operatorului, care nu face nici sortare și care colectează deșeurile amestecat este un alt impediment de netrecut.

Principiul potrivit căruia cetățenii trebuie să plătească pentru cât aruncă este și el inaplicabil, deoarece operatorul nu oferă saci personalizați care să permită o astfel de taxare, deși legea îl obligă.

Pentru toate aceste deficiențe ale Primăriei Slobozia, cetățenii sunt puși la plată aiurea-n tramvai, fiind taxați în locul operatorului. Ceea ce nu înțeleg funcționarii primăriei este că faptul că beneficiarii serviciului de salubritate trebuie taxați doar în cazul în care nu separă fluxurile de deșeuri. Iar în cazul de față, chiar dacă le separă, colectarea se face amestecat din vina autorităților și a operatorului.

Prostie parlamentară, guvernamentală și locală

Cum au ajuns funcționarii primăriei să bage pe gât cetățenilor această invenție românească intitulată contribuția pentru economia circulară? Probabil că prin citirea ad litteram a articolului 17 aliniatul 1 din Legea 211/2011, care spune cam așa:

h) să includă, începând cu data de 1 ianuarie 2019, în tarifele prevăzute la lit. f) pentru gestionarea deșeurilor, altele decât cele prevăzute la lit. a), contribuția pentru economia circulară prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru deșeurile destinate a fi eliminate prin depozitare

Ne ducem la litera f și ce găsim?

f) să stabilească și să aprobe, începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru beneficiarii serviciului de salubrizare tarife distincte pentru gestionarea deșeurilor prevăzute la lit. a), respectiv pentru gestionarea deșeurilor, altele decât cele prevăzute la lit. a), și sancțiunile aplicate în cazul în care beneficiarul serviciului nu separă în mod corespunzător cele două fluxuri de deșeuri;

Prostia este maximă pentru că:

– OUG 196/2005 completată de Legea 105/2005 se referă la organizarea și funcționarea fondul de mediu și instituie o serie de contribuții datorate de operatorii economici care introduc pe piață diverse deșeuri. Aceste contribuții sunt plătite de operatori și nu pot fi plătite și de cetățeni.

– primăria putea stabili tarife distincte pentru cele două fluxuri de deșeuri (umed și uscat), lucru care nu s-a întâmplat.

– Impunerea de contribuție la economia circulară pentru cetățeni în cazul deșeurilor reciclabile este aberantă pentru că aceste deșeuri nu ar trebui să ajungă la depozitare, ci la reciclare. Dacă nu ajung este vina operatorului și el trebuie să plătească, în conformitate cu prevederile art 17, aliniatul 1 litera i:

i) să stabilească în sarcina operatorilor de salubrizare suportarea contribuției pentru economia circulară pentru cantitățile de deșeuri municipale destinate a fi depozitate care depășesc cantitățile corespunzătoare indicatorilor de performanță prevăzuți în contracte.

Nu putem decât să sperăm că, poate, la Prefectură, cineva se va apleca asupra hotărârii Consiliului Local Slobozia, pe care o va face ghem și o va trimite aleșilor spre reformulare. Eu zic să nu vă faceți prea multe speranțe în acest sens, fie și pentru faptul că oamenii de la Polaris au mulți fani.

 

Articolul precedentMărturii cutremurătoare ale veteranilor de război din Ialomiţa, strânse într-o lucrare – document
Articolul următorPestă porcină africană la un porc mistreţ din fostul de vânătoare Săveni