Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean, şi-a tras în piept partenerii de la ALDE când a stabilit lista cu sumele primite de la Guvern de localităţile din judeţ.

Victor Moraru a întocmit după bunul plac o listă de localităţi din Ialomiţa ce au primit bani în ultimele zile din 2018 din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Cele mai favorizate au fost comunele cu primari PSD iar la coada listei se găsesc, surprinzător, localităţile cu primari ALDE!

Fondul de rezervă bugetară al Guvernului, locul unde se strâng taxele şi impozitele românilor, a fost împărţit politic în judeţ de preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

În total 7,591 milioane lei au ajuns în judeţ la 40 de localităţi dar şi la Consiliul Judeţean Ialomiţa în contul unor ipotetice cheltuieli de funcţionare şi de capital angajate.

1,526 milioane lei au fost solicitaţi explicit de Victor Moraru pentru bugetul judeţului iar banii au fost ulterior trimişi Spitalului Judeţean Ialomiţa printr-o simplă dispoziţie semnată personal câteva zile mai târziu!

Victor Moraru a împărţit feliile bugetare

Operaţiunea de omenire bugetară a comunităţilor locale s-a petrecut într-o viteză extraordinară pe data de 21 decembrie, atunci când majoritatea românilor alergau prin magazine pentru a pregăti aşa cum se cuvine Crăciunului.

În schimb, la Consiliul Judeţean Ialomiţa a fost forfotă mare, după cum ne-au confirmat câţiva dintre funcţionarii instituţiei. Pe baza unei informaţii primite pe firul scurt PSD, preşedintele Victor Moraru a fost informat că Guvernul pregăteşte o hotărâre de guvern prin care trimite în teritoriu bani pentru comunităţile locale.

Cu o condiţie, actele trebuie întocmite şi înaintate în cel mai scurt timp. La foc automat, pe baza unor justificări mai mult sau mai puţin corecte, o listă întocmită personal de Victor Moraru a plecat la Bucureşti şi pe baza ei au fost repartizate sumele.

Cum era de aşteptat, localităţile cu primari PSD şi-au luat partea leului, 4,116 milioane lei au ajuns în trei oraşe şi 23 de comune social-democrate. În schimb, liberalii din judeţ care şi-au făcut loc la masa Guvernului au primit în conturile unui oraş şi 12 comune doar 1,881 milioane lei.

Surpriza cea mai mare vine în dreptul localităţilor cu primari ALDE. Ei bine, pentru partenerii din Consiliul Judeţean care l-au propulsat preşedinte al instituţiei şi îi susţin necondiţionat toate proiectele, Victor Moraru a solicitat şi primit fix 68.000 lei pentru oraşul Căzăneşti şi comuna Perieţi, în timp ce comuna Ciulniţa a fluierat a pagubă!

Scurt tratat de administrare a banilor dumneavoastră!

Rugat să explice cum a stabilit cine şi cât primeşte, preşedintele Victor Moraru a descris pentru www.realitateadeialomita.net modul de acţiune din data de 21 decembrie.

„Pe 21 ne-am trezit cu un telefon şi ni s-a spus să facem repede, într-o jumătate de oră, o solicitare de fonduri. Eu am avut grijă să fie o repartiţie echilibrată, să primească sume şi localităţile PSD, şi localităţile PNL, şi localităţile ALDE. Am avut doar o jumătate de oră şi colegii mei au fost într-un pas alergător să centralizeze sumele şi să le trimitem.”, a descris preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa cum se solicită şi să aprobă alocarea fondurilor publice în România.

Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern vorbeşte de la sine despre modul în care Guvernul PSD înţelege să administreze banii publici. HG 1026/2018 adoptată în data de 21 decembrie 2018 este susţinută, atenţie, de adresa nr. 595/21.12.2018 (adică din acceaşi zi!) a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

Instituţia solicita fonduri pentru acoperirea cheltuielilor curente şi de capital până la sfârşitul anului 2018, invocând imposibilitatea unităţilor administrativ-teritorilale de a-şi asigura buna funcţionare.

Suma rezultată din centralizarea realizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost de 50,225 milioane lei.

Cum disponibilul Fondului de Rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului nu a permis alocarea întregii sume s-a decis aplicarea unui procent de 73% pentru sumele ce depăşeau 300.000 lei iar la final suma propusă alocată s-a fixat la 38,163 milioane lei, bani trimiţi în ţară.

 

 

 

 

Articolul precedentJandarmul acuzat de furt a predat banii la poliție
Articolul următorDeputatul Pop, între bullyingul lui Dragnea și bullyingul din școli