Fișa de fundamentare a prețului

Creșterea salariului minim pe economie și majorarea prețului energiei electrice au început să producă efecte în toată economia. Operatorul de apă URBA SA a solicitat, săptămâna trecută, adunării generale a acționarilor (CL Slobozia) să avizeze  documentația privind ajustarea prețurilor pentru apă, canalizare și epurare în toată aria de deservire. Documentația urmează să fie înaintată pentru obțină avizul ANRSC.

Ultima ajustare a tarifelor s-a făcut în anul 2017 pe baza elementelor de cheltuieli din 2016 și a rezultat un preț de 3,17 lei/mc pentru apă, 1,70 lei/ mc pentru canalizare și 1,07 lei/mc pentru epurarea apei uzate (prețuri fără TVA).

Salariul minim și energia electrică scumpesc apa cu 23%

Potrivit Ordinului 65/2007 al Președintelui ANRSC, operatorii economici pot solicita ajustarea prețurilor și tarifelor la un interval de minim 3 luni, cu acordul autorităților publice locale. Ajustarea se face cu valoarea de creștere a cheltuielilor fixe și variabile și nu poate depăși influența primită în costuri prin majorarea acestor cheltuieli.

În memoriul tehnico-economic întocmit de Urban și prezentat Adunării Generale a Acționarilor se arată că influențe mari în tarifele actuale au avut creșterile costurilor  cu salariile și cu energia electrică. Salariul minim a crescut de la 1650 de lei la 1900 de lei, în anul 2018. De la 1 ianuarie 2019 valoarea salariului minim a crescut din nou la 2080 de lei. Aceste creșteri succesive au majorat costul cu munca vie de la 8.415.959 la 10.152.747 lei.

Tarifele la energia electrică au evoluat de la 148,7 lei/MWH în 2017 la 198,95 lei/MWH în 2018 și la 278,33 lei/ MWH în 2019. Numai pentru acest element de cost majorarea a fost de 47% față de 2018 și 87% față de 2017, anul ultimei ajustări.

Fișa de fundamentare a noilor tarife

Creșterea tarifelor, așa cum a fost fundamentată de Urban, se prezintă astfel: furnizarea apei potabile – 4,44 lei/mc (+25,4%), canalizare- 2,18 lei/mc (+17,8%) și epurarea apelor uzate – 1,58 lei/mc (+24,4%). Tarifele propuse includ TVA și vor duce prețul metrului cub de apă de la 6,66 lei la 8,2 lei, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 23,1%. Potrivit Ordinului 65, autoritatea locală poate aproba alte prețuri decât cele avizate dacă profitabilitatea operatorului este asigurată.

Management bun, alterat de primărie

Indicatorii economici ai SC Urban SA nu arată tocmai rău, având în vedere că societatea a trecut prin dificultăți financiare majore generate de modul defectuos în care Primăria Slobozia a înțeles să interfereze cu managementul. Astfel, de la ultima ajustare aprobată de ANRSC, cifra de afaceri a fost în creștere câtă vreme costurile de exploatare au fost acoperite din tarife. Pe ultimii 3 ani datele de bilanț se prezintă astfel:

An Cifră afaceri (lei)
Profit (lei)
2015 11.572.622 2.173.608
2016 11.854.816 1.826.580
2017 11.787.065 1.300.033

 

Se observă că profitul companiei are o tendință descrescătoare și asta se datorează schimbărilor legislativ,e care au dus la creșterea din pix a salariului minim pe economie și evoluției crescătoare a tarifului la energie electrică. Perioada de descreștere este exact aceea în care Urban a operat cu tarife sub costurile de producție, fenomen datorat modificărilor legislative și întârzierii de aproape 6 luni cu care s-a obținut avizul ANRE pentru majorarea prețurilor.

Potrivit termene.ro, în perioada 2008 -2017, Urban a avut doar doi ani cu pierdere, respectiv 2012 și 2013, când a înregistrat pierderi de 1,1 milioane respectiv 1,4 milioane lei. Evoluția indicatorilor este remarcabilă, având în vedere că firma achitat integral un debit de peste 10 milioane de lei către creditorul Amonil SA, debit stabilit în urma unui proces cu cântec.

Evoluția profitului SC Urban SA (sursa: termene.ro)

Este de amintit aici și faptul că, pe spatele societății, primăria Slobozia a făcut protecție socială vreme de mai bine de 15 ani, tolerând debitele consumatorilor și oprind operatorul să treacă la executare silită. Ani de zile Urban a acceptat, sub șantajul Amonil, facturi umflate la încălzire și apă, iar nota de plată a venit în urma procesului pierdut cu brio de primărie.

Partidul secretizează(și) apa!

Este scandalos faptul că, la propunerea unui consilier PSD, jurnaliștii nu au acces la ședințele AGA ale societăților comerciale ale primăriei, ceea ce ar putea conduce la ideea că pesediștii au lucruri de ascuns. Lipsa de transparență și băgarea gunoiului sub preș trezesc suspiciuni față de modul în care sunt administrate bunurile publice.

Politicienii care conduc primăria par a fi uitat istoria recentă. Urban continuă să fie privată de investiții care să contribuie la scăderea tarifelor. Este vorba despre achiziții de echipamente electrice performante care să conducă la reducerea costurilor cu energia sau tratarea corectă a nămolului rezultat de la stație de epurare, o adevărată bombă cu ceas cu efect pe termen scurt.

De asemenea, în ultimii 10 ani primăria n-a găsit resurse pentru reabilitarea stației de tratare a apei și a canalizării, puncte deficitare în activitatea operatorului. Nu în ultimul rând, recentele incidente legate de depășirile înregistrate la anumiți parametrii de potabilitate au scăzut dramatic încrederea populației în operator. În continuare buletinele de analiză a apei sunt ținute la secret, probleme privind calitatea fiind fie negate, fie minimizate.

Totuși este de subliniat faptul că operatorul a avut capacitatea financiară ca din resursele proprii să intervină la avaria de la colectorul principal din strada Cărămidari, avarie care punea în pericol întreg sistemul de canalizare din Slobozia.

Articolul precedentS-a reluat returul în liga 3 de fotbal: Înainte Modelu, înapoi Unirea Slobozia!
Articolul următorConsiliul Judeţean Ialomiţa face bani din pământul primit cadou de la Guvern