Adrian Mocioniu, primarul PSD al municipiului Slobozia, critică sumele pregătite în 2019 de Guvernul PSD pentru autorităţile locale.

Adrian Mocioniu, primarul PSD al municipiului reşedinţă de judeţ, şi-a exprimat public dezacordul faţă de procentul mic din impozitul pe venitul global colectat de la locuitori şi care se întoarce la bugetul local.

Primarul municipiului Slobozia critică modul în care Guvernul alocă fonduri comunităţilor locale. Procentul redus din IVG (impozitul pe venitul global) care se întoarce la visteria locală va crea şi în 2019 probleme la fel de mai ca în anul 2018.

Reducerea impozitului de la 16% la 10% a făcut ca municipiul reşedinţă de judeţ să încheie anul trecut cu un buget de doar 94,8 milioane lei. E drept că municipalitatea s-a aruncat cu capul înainte şi a mărit nejustificat salariile celor din fruntea instituţiei şi a directorilor de compartimente.

În aceste condiţii anul trecut circa 81,7 milioane lei din buget s-au cheltuit pentru plata lefurilor, a celorlalte drepturi salariale (inclusiv tichete de vacanţă) şi pentru funcţionarea instituţiei, în cifre 86,1% din total! Jumătate din sumă, peste 40 milioane lei, a fost consumată de aparatul de specialitate al primarului!

Cum Primăria Slobozia s-a întins mai mult decât îi este plapuma, salariile pe anul în curs au fost plafonate la nivelul anului trecut deşi ele ar fi trebuit să crească de la 1 ianuarie, corespunzător cu mărirea salariului minim pe economie la care sunt raportate.

Semne rele anul are

Bugetul pe anul în curs al municipiului Slobozia este în aşteptarea aprobării bugetului la nivel naţional dar deja se ia în calcul un minus de 20 milioane lei.

„Bugetul municipiului Slobozia a fost dereglat de apariţia modificărilor legislative prin care impozitul pe salarii s-a redus de la 16% la 10%. Erau exact banii ce trebuiau să vină la autorităţile locale pentru susţinerea investiţiilor. Mă gândesc pentru 2019, în funcţie de veştile pe care le vom primi de la Guvern, să iau în calcul o restructurare.”, a anunţat primarul Adrian Mocioniu.

Primarul municipiului Slobozia face parte din structura de conducere a Asociaţiei Municipiilor din România şi nu a plecat tocmai mulţumit de la întâlnirea avută cu Eugen Teodorovici, ministrul de finanţe.

„Nu este normal ca la sfârşitul lunii ianuarie să nu avem un buget şi să nu ştim nici ce bani urmează să primim, nu ştim dacă vom avem bani pentru co-finanţarea proiectelor europene pe care vrem să le accesăm.”

Primarul municipiului reşedinţă al judeţului Ialomiţa este nemulţumit şi că autorităţile locale împart în total sub 10% din totalul bugetului naţional, în timp ce în Uniunea Europeană procentul este între 30 şi 60%.

„Slobozia trebuie să primească mult mai mulţi bani pentru că sunt bani produşi în Slobozia. Este anormal să se ia bani de la autorităţile locale, îndeosebi municipii, şi să se ducă foarte mulţi către alte zone.”, a mai spus edilul.

Pe lângă sumele diminuate primite de la bugetul de stat, municipiul Slobozia trebuie să-şi reducă substanţial investiţiile din cauza unei corecţii financiare de circa 2 milioane euro.

Banii trebuie restituiţi pentru că municipalitatea nu a reuşit până la 31 decembrie 2018 să realizeze un acces auto în parcarea subterană din centrul civic la care se lucrează încă din anul 2012, investiţie demarată cu bani de la Uniunea Europeană dar continuată cu fonduri de 25,4 milioane lei luate împrumut.

 

 

Articolul precedentConsiliul Judeţean şi-a triplat dintr-un foc contribuţia la bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia
Articolul următorHCM Slobozia câştigă la Bacău şi îşi securizează primul loc în seria A