Victor Moraru (stânga), președintele Consiliului Județean Ialomița, și Daniel Ganea, directorul ADI Ialomița, finanțează cu prioritate proiectele din localitățile cu primari PSD.

ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) Ialomița finanțată cu 5 milioane lei anual de Consiliul Județean Ialomița s-a transformat în pușculița din care sunt plătite cu prioritate proiectele localităților cu primari PSD. Deloc întâmplător, președintele instituției județene a fost primul pe lista electorală PSD în vara anului 2016.

Nouă din zece proiecte locale finanțate de Consiliul Județean Ialomița în 2018 și în prima jumătate a anului 2019 sunt în localități cu primari PSD.

Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița și liderul consilierilor județeni PSD, a reușit astfel să-și apropie și să răsplătească o bună parte dintre primarii social-democrați cu fonduri de la bugetul județean dar și din bugetele majorității localităților din Ialomița.

Mai exact, 61 dintre localități plus Consiliul Județean Ialomița cotizează anual cu câte 1,5 lei de fiecare locuitor plus 200.000 lei de la instituția județeană la bugetul unei asociații creată după modelul celebrului PDNL (Program Național de Dezvoltare Locală).

Peste cotizațiile anuale achitate de 61 dintre cele 66 de comune și orașe din județul Ialomița, părți în ADI Ialomița, Consiliul Județean Ialomița adaugă 5 milioane lei în fiecare an pentru finanțarea parțială a unor proiecte locale.

200.000 lei pentru o comună și 300.000 lei pentru un oraș este suma maximă achitată de Consiliul Județean Ialomița, prin ADI Ialomița.

Asociație publică transformată în sponsor PSD

Într-un an și jumătate de funcționare, ADI Ialomița a semnat 26 de contracte de finanțare cu localități ialomițene. În 2018, din cele 20 contracte semnate, 18 sunt localități cu primari PSD și doar două sunt comune cu primari PNL.

Pe sume, comunitățile locale au contribuit cu 2,63 milioane lei iar ADI Ialomița a plătit din banii ialomițenilor 3,97 milioane lei.

S-au finanțat, printre altele, un teren școlar de mini-fotbal, un acoperiș de școală generală, un acoperiș de sediu Primărie, modernizarea câtorva ulițe și pavele pe sute de metri de trotuare.

Obiceiul de a da bani în primul rând primarilor PSD s-a păstrat și în primele șase luni din 2019: șase proiecte semnate, cinci localități cu primari social-democrați și una cu primar liberal.

În total, într-un an și jumătate, parteneriatele au fost finanțate cu bani de la bugetul județului în valoare totală de 5,53 milioane lei. Primăriile PSD au luat grosul fondurilor, 4,97 milioane lei (fix 90%!) în vreme ce trei primării PNL au primit circa 0,36 milioane lei (restul de 10%).

Articolul precedentParchetul Urziceni va fi controlat după sesizarea formulată de deputatul liberal Tinel Gheorghe
Articolul următorPrejudiciul de 6 milioane de lei de la Primăria Slobozia a dispărut în cotloanele Camerei de Conturi