Managerul spitalului Slobozia a încasat salariu majorat ilegal

marina iancu
Mariana Iancu, managerul spitalului Slobozia

Potrivit unui raport de audit al Camerei de Conturi Ialomița, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia a fost majorat ilegal de Consiliul Județean.

Auditul a fost executat în perioada 16.04.2018 – 30.05 2018 și a fost determinat de o sesizare făcută de un cetățean. Constatările echipei de audit sunt uluitoare. Pe lângă leafa încasată ilegal de manager, s-a constat că și directorul medical a fost plătit cu sume mai mari, încălcându-se legea salarizării.

Managerul Mariana Iancu a acordat drepturi salariale  pentru funcții de conducere unor persoane care  nu îndeplineau condiții de vechime în specialitate impuse de lege.

Pentru comparație, managerul Spitalului Județean de Urgență Timișoara a încasat în luna aprilie 2018 un salariu net de 10.700 de lei. Managerul Spitalului Slobozia a încasat în aceeași lună 12.862 lei. Diferența este că în timp ce Spitalul din Timișoara este clasificat ca fiind de categoria 1, Spitalul Județean Slobozia este doar de categoria 3.

Mariana Iancu a fost „importată” de președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, de la o firmă de salubrizare. Aici doamna manager avea o leafă de 2300 de lei. Transferul pe funcția de manager de spital i-a adus o creștere salarială amețitoare. Iancu a fost numită pe 10 octombrie 2016 în funcția de manager interimar cu un salariu net de 4500 de lei. În mai mai puțin de doi salariul a urcat la 21.500 de lei brut, echivalentul unui salariu net de 12.862 .

Între timp, performanțele manageriale ale doamnei Iancu au dus datoria spitalului de la circa 800.000 de lei la preluarea funcției, la circa 3.000.000 de lei. În ciuda dezastrului financiar de la spital , angajatorul doamnei manager, președintele CJI Victor Moraru, se declară extrem de mulțumit de performanțele acesteia. Interpretarea pe care Moraru o dă Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este originală:

„Toate aceste modificări se fac cu legislația în vigoare. Doamna manager ar trebui să aibă cel mai mare salariu din instituția pe care o conduce! Dacă medicul Serviciului de Medicină Legală are cel mai mare salariu din instituție este firesc ca, cel puțin cu un leu, managerul acelei instituții care gestionează întreaga activitate a spitalului să aibă salariul corespunzător cu responsabilitățile pe care le are…”

Grila de salarizare prevăzută de lege (vezi galeria foto) arată că managerul Mariana Iancu a încasat necuvenit circa 6000 de lei lunar!

 

Articolul precedentDrumuri private asfaltate cu bani publici la Căzănești
Articolul următorMarți, 31 iulie 2018, termenul limită pentru depunerea Declarației Unice