În ciuda asigurărilor date de autoritățile locale că apa de Slobozia este potabilă, de multe ori la robinete curge o apă roșie cu depășiri la trihalometani!

Primăria Slobozia a anunțat că a semnat un contract pentru extinderea stației de tratare a apei în vederea eliminării situațiilor în care apă nepotabilă ajunge la robinetele consumatorilor din municipiu și localitățile limitrofe.

Apa din municipiul Slobozia rămâne nepotabilă încă cel puțin un an. Municipalitatea face încă o încercare de potabilizare a apei iar lucrările la stația de tratare a apei vor dura în cel mai fericit caz 11 luni.

Valoarea investiției este de aproape 7,85 milioane lei iar banii provin în procente aproape egale de la bugetul local administrat de Primăria Slobozia și dintr-o alocație bugetară a Consiliului Județean Ialomița.

În prezent apa trimisă la robinetele consumatorilor nu este în permanență potabilă și există situații în care sunt înregistrate depășiri la parametrul trihalometani.

Osmoza inversă pentru 1,66 milioane euro

Pentru a elimina aceste fluctuații și posibilitatea ca oamenii să consume apă ce nu întrunește condițiile obligatorii impuse de legislația privind sănătatea publică municipalitatea se străduiește de câțiva ani să găsească soluția optimă pentru potabilizare.

Schimbarea țevilor vechi din metal „ciuruite” de apa trimisă spre robinete cu clor în exces pentru a neutraliza cantitățile mari de amoniu din apa extrasă din subteran de lângă combinatul chimic AMONIL Slobozia nu a rezolvat problema.

Municipalitatea a fost obligată să găsească fonduri pentru a modifica soluția de potabilizare în stația de tratare, modernizată anterior dar fără folos.

Acum se propune extinderea stației de tratare prin construirea unei hale tehnologice în suprafață totală de 350 mp unde se vor monta două baterii de filtre cărbune activ și o stație de osmoză inversă cu două module.

Debitul de apă tratat va fi de maxim 700 mc/h în perioada de vară și maxim 350 mc/h în perioada de iarnă. Prin tratarea apei într-o stație de osmoză se reduce conținutul de Na de la 277 mg/l în prezent până la 1,8 mg/l.”, promit șefii Primăriei Slobozia.

Schimbarea soluției de tratare a apei se va realiza printr-o lucrare ce se va întinde pe cel puțin 11 luni de la data prevăzută în ordinul de începere a lucrărilor.

Licitația pentru extinderea stației de tratare a apei a municipiului Slobozia a fost câștigată de SC SIA DYNAMIC SOLUTION SRL Craiova iar valoarea investiției este de 6,6 milioane lei, fără TVA.

Articolul precedentDeputatul Tinel Gheorghe, atac dur la primarul de Slobozia: „Mai prost de atât nu poți fi!”
Articolul următorMinistrul Dezvoltării a semnat contractul cu Victor Moraru dar l-a lăudat pe fostul președinte Vasile Ciupercă