Apa care ajunge la robinetele consumatorilor din municipiul Slobozia are depăşiri mari la parametrul trihalometani.

Ultimele probe de apă prelevate din cinci puncte de consum din municipiul Slobozia arată depăşiri importante la trihalometani. Direcţia de Sănătate Publică a suspendat procedura de avizare a autorizaţiei pentru operatorul URBAN.

Apă cu trihalometani ajunge la robintele consumatorilor din municipiul Slobozia dar şi din localităţile învecinate ce au contract de furnizare a apei încheiat cu operatorul URBAN Slobozia.

Mostrele de de apă au fost prelevate la sfâşitul lunii octombrie de la şcoala nr. 6, o covigrărie din zona Gării, de la DADP, de la Centrul de Dializă, de la Policlinica cu Plată şi de la ieşirea din staţia de tratare a apei.

Analizele au fost finalizate abia la jumătatea lunii decembrie şi toate arată, negru pe alb, că apa livrată ca bună de consum nu întruneşte toate condiţiile de potabilitate.

Operatorul URBAN Slobozia, societate deţinută sută la sută de municipalitate, a înştiinţat atât conducerea Primăriei cât şi pe cei de la Direcţia de Sănătate Publică de grava problemă apărută în reţeaua de distribuţie a apei.

Primii au ales să solicite o anchetă internă iar ceilalţi să recomande spălarea instalaţiei de filtrare a apei şi urgentarea realizării unei staţii de tratare. Între timp populaţia neavertizată consumă apă de la robinet care nu este potabilă.

„Nu ne explicăm de unde au apărut din nou trihalometani!”

URBAN Slobozia distribuie apă în municipiul Slobozia şi în câteva localităţi din jurul municipiului reşedinţă de judeţ. În total aproximativ 70.000 de consumatori primesc la robinete apă dintr-o sursă subterană forată chiar lângă combinatul chimic AMONIL.

„La nivelul lunii octombrie am înregistrat la apă depăşiri la trihalometani. În mod inexplicabil căci la probele prelevate anterior în cursul anului trecut nu am avut această problemă pe niciun eşantion. Am prelevat noi probe chiar la începutul acestei săptămâni şi aşteptăm să vedem dacă se confirmă rezultatele probelor din octombrie.”, anunţă Valentin Cilibeanu, directorul URBAN Slobozia.

Directorul societăţii a anunţat că s-au spălat de urgenţă bazinele de stocare a apei, s-au igienizat bazinele de sub filtrele de nisip şi s-a făcut dezinfecţia acestor filtre cu clor. În zilele următoare se va trece la igienizarea tuturor celor 20 de foraje din frontul de captare a apei.

„Din cauza fluctuaţiilor de calitate a apei din subteran, în reacţia cu clorul pot apărea trihalometanii în reţea. Sunt convins că după ce vom igieniza instalaţiile şi vom realiza o hiper-clorinare a apei din reţeaua de distribuţie prin care să distrugem conţinutul organic, ferobacteriile, aceste probleme nu vor mai apărea în reţeaua de apă.”, a adăugat Valentin Cilibeanu.

Primăria cere anchetă şi trece totul sub tăcere

Primăria Slobozia a fost informată încă din 17 decembrie că apa din reţeua de distribuţie înregistrează depăşiri la trihalometani. Ca reacţie, primarul Adrian Mocioniu a cerut să se facă o anchetă prin care să se stabilească dacă cineva se face vinovat de aceste depăşiri dar nu a avertizat populaţia.

„În momentul în care ieşi cu un astfel de anunţ nu faci decât să sperii oamenii. Am cerut domnului director să demareze o anchetă prin care să aflăm dacă nu cumva este vorba de o greşeală la staţia de tratare a apei sau dacă nu cumva procedura de recoltare a probelor nu a fost cea corectă. Până nu vom şti exact ce tip de greşeală a fost nu avem ce să comunicăm consumatorilor.”, explică primarul de ce a ales să nu anunţe populaţia că apa are o problemă şi că nu este potabilă.

În opinia lui Adrian Mocioniu cei care trebuie să ia măsuri sunt cei de la Direcţia de Sănătate Publică, nu Primăria Slobozia.

„DSP Ialomiţa este autoritatea competentă să facă astfel de anunţuri. E ca şi cum un fermier are o boală în fermă dar nu iese el să spună că are TBC, anunţul în face DSVSA care este autoritatea competentă în această situaţie.”, a completat Adrian Mocioniu, de profesie medic-veterinar.

Direcţia de Sănătate Publică ştie situaţia şi aşteaptă o apă mai bună

DSP a notificat URBAN Slobozia că se amână prelungirea autorizaţiei de furnizare a apei, expirată încă din vara anului 2018. Inspectorii de sănătate publică aşteaptă ca societatea să-şi respecte angajamentele în ceea ce priveşte igienizarea instalaţiilor şi realizarea unei staţii de tratare care să elimine orice risc de depăşire a parametrilor de potabilizare.

O investiţie ce trebuia finalizată până la începutul acestui an dar care acum zace încremenită în procedura de licitaţie, una îngreunată de desele schimbări legislative.

Cum nici până acum nu s-a scos la licitaţie lucrarea şi până la găsirea unei firme care să realizeze investiţia vor mai trece, în cel mai fericit caz, câteva luni, URBAN Slobozia a anunţat deja Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa că orizontul de aşteptare s-a mutat la data de 31 decembrie 2020.

Până atunci zecile de mii de consumatori nu au certitudinea că apa din paharul umplut de la robinet este sau nu potabilă.

Articolul precedentHCM Slobozia va avea un adversar accesibil în Cupa României
Articolul următorGuvernul Dragnea forțează primăriile să aplice cote maxime pentru impozitele locale