Sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat în Slobozia, din nou, de mirosuri insuportabile emanate de la fabrica de făinuri proteice operată de Clean Tech în comuna Ciulnița.
Primarul Adrian Mocioniu a avut o reacție în ședința Consiliului Local de miercuri, 31 iulie, când a anunțat consilierii că va merge în audiență la Ministerul Mediului pentru a informa despre situația inacceptabilă de la Slobozia. Primarul este total nemulțumit de faptul că instituțiile la care a apelat, Prefectura Ialomița, Direcția de Sănătate Publică și Garda de Mediu, n-au făcut nimic pentru a stopa activitatea poluatorului până la remedierea deficiențelor cauzatoare de disconfort olfactiv.
Era de așteptat ca schimbarea proprietarului coșmeliei poluante să aducă o schimbare de atitudine față de problemele pe care această instalație le creează cetățenilor. Din păcate noii proprietari sunt orientați către jocuri mizerabile de culise care să le permită să stoarcă profituri imense pe seama poluării masive a mediului.
Campanii discutabile de imagine
Despre poluarea gravă cauzată de Clean Tech realitateadeialomița.net a scris documentat aici, aici și aici. După cum veți vedea, am avut perfectă dreptate când am identificat cauza poluării olfactive. Reacția companiei s-a limitat la o campanie de publicitate în care anunța investiții de milioane de euro care vor face din poluatorul Clean Tech „un bun vecin al comunităților în care își desfășoară activitatea”.
Până la materializarea acestor investiții miraculoase, care presupun schimbarea tehnologiei și implementarea unei soluții pentru epurarea apelor uzate infecțioase pe care firma le deversează de mai bine de 5 ani de zile în râul Ialomița, „vecinul” Clean Tech continuă să-și facă de cap. În fiecare weekend primim din dealul Ciulniței tot soiul de mirosuri insuportabile generate de nerespectarea condițiilor de autorizare. În ciuda unor controale efectuate de Garda de Mediu Ialomița, poluarea nu s-a stopat iar operatorul a plătit amenzi simbolice în schimbul permisiunii tacite de a ne otrăvi aerul regulat.
Lobby de la găinari, via Ministerul Agriculturii
Poluatorul a depus la Agenția de Protecție a Mediului o cerere de revizuire a autorizației de mediu prin care cere mărirea capacității de producție. În prezent capacitatea de producție autorizată este următoarea:
Materie primă
Țesut moale – 120 tone/zi
Pene cu sânge – 80 tone/zi
Produs finit
Făină proteică – 50,5 tone/zi
Uleiuri/grăsimi – 14,5 tone/zi
Agenția de Protecție a Mediul analizează solicitarea, dar are rezerve față de posibilitatea ca, la același nivel de dotare tehnică, fabrica să poată procesa cantități mai mari de materie primă.
Reprezentanții Clean Tech au găsit o soluție golănească să forțeze mâna APM pentru a obține ceea ce își doresc, adică profituri mai mari. Împreună cu asociația crescătorilor de păsări managerii Clean Tech au solicitat sprijin de la Ministerul Agriculturii în vederea exercitării unor presiuni la Ministerul Mediului pentru mărirea capacității de producție. Ministrul Daea n-a ezitat și telefoanele au început să sune între instituțiile implicate.
Reprezentanții APM Ialomița au explicat că majorarea capacității de producție autorizate nu se poate realiza până când firma nu va demonstra că are capacitatea tehnică să prelucreze mai multă materie primă. Mai mult, la nivelul APM există suspiciuni că la acest moment Clean Tech prelucrează cantități mai mari de materii prime decât cele autorizate. Din păcate, acest aspect nu a fost verificat de Garda de Mediu și ne întrebăm oare de ce!?! Cum la acest moment „investițiile” trâmbițate contra cost prin presă sunt la stadiu de obținerea unor certificate de urbanism de la prietenii firmei din cadrul Primăriei Ciulnița, nu ne putem aștepta la nimic notabil în următorii 2-3 ani.
Moraru, ambasador Clean Tech?
Unul dintre fanii proiectului povestit de Clean Tech este, nici nu se putea altfel, Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița. „Il Capo” din fruntea județului a fost văzut însoțind o delegație a Clean Tech la Primăria Slobozia, singura instituție care nu este de acord cu tolerarea poluatorului. Primarul Mocioniu a refuzat să comenteze despre vizita lui Moraru și a „delegației” Clean Tech. Moraru, pe care l-am abordat pe contul oficial de Facebook, a refuzat să răspundă la întrebările legate de subiect.
Sursele noastre insistă totuși și susțină că motivul vizitei a fost acela ca managerul Clean Tech să-i prezinte povestea despre miraculoasele investiții primarului Mocioniu, iar acesta să o lase mai moale cu revolta. În mod cert, dacă această informație este reală, atunci controale Gărzii de Mediu și toleranța față de poluarea masivă de la Clean Tech devin explicabile.
Din desfășurarea evenimentelor rezultă că nu vom scăpa curând de poluarea venită dinspre Ciulnița. Nici noi și nici ciulnițenii, care sunt sacrificați de primar pe altarul intereselor de afaceri ale unui contribuabil la bugetul local și nu numai, spun gurile rele invocând afacerile firmelor primarului cu poluatorul.
În conformitatea cu legislația de mediu, fabrica de făinuri proteice trebuie închisă până la remedierea neconformităților din procesul de producție. Au fost zeci, poate sute de incidente care au condus la afectarea gravă a calității aerului și care au avut drept cauză nerespectarea autorizației de mediu. O demonstrează o notă de control a Gărzii de Mediu care constată, în 2018, care este cauza răspândirii mirosurilor:
După cum se poate vedea, cauza este generată de defecțiuni repetate ale utilajelor care sunt sancționate de fiecare dată cu avertismente sau amenzi simbolice. Autoritățile refuză să impună respectarea legii și preferă favorizarea poluatorului în dauna cetățenilor pe care ar trebui să-i protejeze. Întrebare este logică: primesc ceva în schimb sau răspund la comenzi politice?
Clean Tech vs Avicola!
O singură necunoscută se mai cere clarificată în această afacere cu miros pestilențial. Așa cum am arătat aici, reprezentanții Clean Tech susțin că Avicola SA arde într-un așa zis incinerator fantomă cadavrele puilor pe care ar trebui să-i incinereze la incineratorul de la Vivani.
Ei spun că, în multe cazuri, mirosurile care se revarsă spre oraș provin de la păsările moarte incinerate clandestin în ferma de la Bora. Propietarul Avicola a negat că ar arde cadavre în fermă. Reprezentanții Vivani spun că a existat un contract cu Avicola, dar că aceasta nu a fost respectat de beneficiar.
În acest moment relațiile dintre cele două firme sunt înghețate, după ce Avicola a încerca să facă opoziție la autorizarea unei celule de deșeuri periculoase pe care Vivani încerca să o obțină. Costurile Avicola cresc astfel considerabil, având în vedere că trebuie să incinereze cantități considerabile de pui morți la incineratoare situate la sute de kilometri distanță. Poate catadicsește Garda de Mediu să ne explice și nouă dacă a verificat vreodată acuzațiile la adresa SC Avicola SA.