Gigi Petre, prefectul județului Ialomița, a anunțat că din cauza reapariției cazurilor de pestă porcină africană în zona de centru a județului Ialomița activitatea comercială a celor mai importante unități de creștere a porcilor este serios afectată.
Complexele de porci de la Căzănești sunt blocate din cauza pestei porcine africane, este vestea proastă dată de autoritățile județene.
Inconștiența unor crescători de porci dar și a celor care au intrat în mediul silvatic în zone cu porci mistreți contaminați cu pestă porcină africană au condus la reapariția temutului virus în județul Ialomița.
“Din nefericire au reapărut focarele de pestă porcină africană. Din cauza focarului de pestă porcină africană de la Sărățeni sunt blocate cele două complexe de creștere a porcilor de la Căzănești care au intrat în zona de supraveghere.”, a anunțat prefectul Gigi Petre.
Virusul care apare de la porcul mistreț ce iese din mediul silvatic și caută de mâncare în lanurile agricole s-a reactivat în momentul în care a început campania agricolă.
„De când s-a intrat la secerat în zonele unde au fost mistreți utilajele agricole nu s-au dezinfectat, tractoristul nu s-a schimbat, a intrat în gospodărie și a dat mâncare la porci și în aceste condiții a reapărut peste porcină africană.”, a adăugat prefectul de Ialomița.
Crescător amendat pentru că și-a îngropat în curte porcul bolnav
Se fac sute de analize pe zi la laboratorul de specialitate al DSVSA Ialomița și au fost ucise preventiv până acum în cele șase noi focare de pestă porcină africană din Gimbășani, Mărculești și Sărățeni 20 de animale găsite în gospodării.
La Gimbășani, proprietarul unei scroafe care s-a îmbolnăvit și a murit de pestă porcină africană a îngropat animalul mort în fundul curții.
Trei purcei de două luni găsiți în coteț au fost testați și în cazul lor s-a confirmat prezența pestei porcine africane. Alți șase purcei fuseseră vânduți în localitate fără respectarea condițiilor impuse de medicii veterinari.
Din fericire, cele șase animale înstrăinate sunt sănătoase și astfel s-a evitat uciderea preventivă a tuturor porcilor din satul Gimbășani.
126 focare de pestă porcină africană a înregistrat județul Ialomița din toamna anului trecut și până în primăvara acestui an.
Au fost uciși preventiv peste 10.000 de porci iar unitățile de creștere a porcilor de la Căzănești au înregistrat pierderi financiare uriașe din cauza pestei porcine africane.