Garda de Mediu în control la Clean Tech (sursa foto - facebook GNM)

De ani buni, municipiul Slobozia primește regulat emisii cu miros pestilențial din partea companiei Clean Tech Internațional, care a cocoțat pe deal la Ciulnița o fabrică de făinuri proteice. Așa cum am arătat aici și aici, instituțiile care trebuie să asigure protecția vieții și sănătății publice, în speță Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică, închid ochii și își astupă nările, refuzând să constate cauza poluării regulate emanate de pe deal.

Buboiul a părut că se sparge după ce Garda de Mediu a amendat ( în două rânduri, se pare) societatea din ianuarie și până în prezent. Numai că la o privire mai atentă, amenda (sau amenzile) Gărzii de Mediu n-au vizat adevăratele deficiențe din activitatea Clean Tech. Sunt doar două cauze posibile și ușor de identificat pe baza informațiilor pe care le publicăm aici.

Cu boldu’ la Clean Tech

Am încercat să aflăm de la reprezentanții companiei care este poziția lor cu privire la modul în care se respectă legislația și autorizația de mediu. La Clean Tech am stat de vorbă cu directorul tehnic Mihai Constantin. L-am întrebat despre poluarea de care firma se face vinovată. Răspunsurile ne scutesc de orice comentarii:

Poluarea? Care Poluare?

Păi cea sesizată de primăria Slobozia.

Așa. Păi a venit Garda de Mediu, ne-a dat amendă, care-i problema? Se va retehnologiza până în decembrie. Dumneavoastră spuneți de miros. Au fost problemele cu vremea aceea, când a fost și tornada pe 3 sau 4 mai. Deci s-a rezolvat, asta e.

Ar trebui să aveți niște documente pe care să le putem vedea și noi.

Suntem firmă particulară, nu aveți niciun drept să intrați în incintă. După părerea mea! Autorizația trebuie să o punem pe site.

Păi nu ați pus-o de 5 ani.

O s-o punem. Suntem o firmă privată, nu este obligatoriu nimic la o firmă privată, decât să punem pe site. O să punem pe site. Faceți o hârtie către domnul Marius Vlădescu, CEO -ul. Deci ne-au amendat, ați reușit, o să închidem….

Dar care ați reușit, că noi n-am făcut nimic ?

Presiunile au fost foarte mare și nu știu de ce. Mirosurile nu au fost de la noi dacă vreți să știți. Duceți-vă la ferme în spate să vedeți când dau foc. Miroase a pană arsă.

La ce ferme?

La fermele din partea aia (arată spre Bora), la Avicola. Duceți-vă așa într-o plimbare. Nu a fost de la noi mirosul. Eu nu ard pene. Dacă vreți vă duc prin fabrică să vedeți ce este la noi. Am făcut documentație. Sunt spălătorii făcute, pistele ca să nu mai aștepte pe drum,  Se va mări și capacitatea, se îmbunătățește tehnologia, în sfârșit. Se face altceva. Documentația este la avizare la primărie. Lumea vrea sânge, pe mine asta mă deranjează. Că și Garda a venit intenționată… . În sfârșit, nu comentez că după aia îmi puneți vorbe în gură. Când cauți cu blodu……

Dezvăluirile Primarul Stelică

După ce am aflat de la directorul tehnic despre proiectul minune depus la Primăria Ciulnița pentru retehnologizarea fabricii de făinuri am alergat într-un suflet la primarul Stelică. Gheorghe Stelică este foarte încrezător în buna credință a investitorului Clean Tech, care se implică activ în viața comunei.

Mai cu o serbare, mai cu niște cadouri pentru elevi, mai cu niște parteneriate logistice, investitorul a câștigat rapid și definitiv încrederea edilului. Atât de tare s-a lipit Stelică de sigla Clean Tech încât atunci când vorbește despre fabrică folosește pluralul „noi”. Dornic să ne explice cum se va transforma poluatorul în furnizor de sănătate publică, domnul Stelică ne face o dezvăluire beton:

„Că și aici fac acum niște compartimente pe care nu le aveau și care trebuie să fie făcute. În sensul că intri cu marfa. Totul trebuie să fie incintă închisă, să nu fie în aer liber. Intri cu marfa într-o cameră de recepție. Se închide ușa, se deschide ușa fabricii și intră camionul. Descarcă, se spală mașina și după aceea iese afară. Așa urmează acum să facă. Așa este în proiect acum”.

Tare ne-am mai minunat ascultându-l pe domnul Stelică. Și tare ne-am mai enervat punând cap la cap zisele primarului cu celea ale directorului tehnic. Căci mixând afirmațiile și comparându-le cu prevederile autorizației de mediu am descoperit ceva revoltător.

Unde-i gardul și ce face leopardul?

Zicala potrivit căreia dacă afară-i vopsit gardul înăuntru sigur e leopardul are mare acoperire în această poveste urât mirositoare. Descrierea cu privire la modernizarea fabricii și detaliile tehnice oferite de directorul Clean Tech sunt menționate drept condiții în autorizația integrată de mediu nr. 1 din martie 2014. Acum 5 ani APM Ialomița impunea operatorului condiții stricte în ceea ce privește transportul materiei prime și descărcarea acesteia pe amplasament. După cum se poate observa în facsimilul de mai jos, Clean Tech are obligația să transporte deșeurile în containere sigilate, care trebuie descărcate direct în fabrică, într-o incintă închisă. Mașinile de transport trebuie să fie spălate înainte de părăsirea incintei.

Din dezvăluirile primarului Stelică rezultă că aceste fluxuri abia acum se proiectează. Afirmațiile directorului tehnic completează plăcinta și confirmă că mașinile de aprovizionare așteaptă rândul la descărcare pe câmp și răspândesc mirosuri. Iar de spălat nu este cazul dacă afară nu plouă.

Reglementarea APM a fost pusă pe hârtie dar nimeni n-a verificat conformarea pe teren. Potrivit articolului 23 din Legea 278/2013 privind emisiile industriale, autoritatea de mediu locală însărcinată cu inspecția trebuia să facă o inspecție de mediu pe amplasament pentru a verifica modul în care se respectă condițiile de funcționare pe amplasament. Așa și? O întrebare care vine, totuși, prea târziu. Și nu e singura „ciudățenie” din documentele care acoperă potlogăria din dealul Ciulniței!

Omisiuni mici și dese

Potrivit condițiilor de funcționare stabilite de APM Ialomița prin autorizația integrată de mediu, Clean Tech are obligații clare. Pe care le încalcă la capul gol și fără urmări pe tabela de marcaj. De unde rezultă că inspecțiile rare pe amplasament făcute de Garda de Mediu au avut eficiență nulă. Dincolo de funcționarea defectuoasă a instalației de oxidare termică despre care am vorbit pe larg aici, operatorul încalcă majoritatea obligațiilor privind comunicarea, înregistrarea și diseminarea informațiilor care vizează protecția mediului, după cum urmează:

  • Operatorul nu înregistrează reclamațiile și incidentele. Reclamațiile nu există la operator pentru că nimeni nu știe datele de contact iar pe site-ul firmei nu există nicio informație de mediu.
  • Nu se înregistrează în formă scrisă incidentele și nu se raportează la APM. În 2018 firma a raportat la Garda de Mediu o problemă cu ușa de acces la o hală.
  • Nu sunt înregistrați parametrii de proces cu print screen pentru a se putea face dovada respectării temperaturilor de lucru la oxidarea aburului, cauza principală a mirosurilor.
  • Nu s-a înființat perdeaua de protecție forestieră pe 3 laturi în jurul amplasamentului, pe partea interioară. Abia de curând au fost plantați niște puieți în colaborare cu Primăria Ciulnița.
  • Nu este stabilit un program pentru informarea publicului și nu există un dosar cu informații relevante de mediu (controale GM, corespondență APM, DSV, DSP, etc) care să fie disponibil publicului la sediul firmei și la APM Ialomița.

Dar cu râul ce-ați avut?

Dincolo de aceste mici finețuri, se remarcă în autorizația de mediu referiri vagi la procesul de epurare a apelor uzate, care sunt deversate în Ialomița. În conformitate cu art 5 aliniatul 2 din Anexa 3 (NTPA 001) a HG 188/2002 care reglementează limita de încărcare cu poluanți a apelor reziduale deversate în receptori naturali, Clean Tech avea obligația să dezinfecteze efluentul înainte de evacuare în râu. Dispozițiile aplicabile sunt următoarele:

Apele uzate provenite de la unităţile medicale şi veterinare, curative sau profilactice, de la laboratoarele şi institutele de cercetare medicală şi veterinara, întreprinderile de ecarisaj, precum şi de la orice fel de întreprinderi şi instituţii care prin specificul activităţii lor pot produce contaminarea cu agenţi patogeni – microbi, virusuri, oua de paraziti – se descarca în reţelele de canalizare ale localităţilor şi în staţiile de epurare numai în condiţiile în care s-au luat toate măsurile de dezinfecţie/sterilizare prevăzute de legislaţia sanitară în vigoare.

(2) Realizarea măsurilor de dezinfecţie/sterilizare a produselor patologice evacuate o dată cu apele uzate din unităţile menţionate mai sus se certifica periodic prin buletine de analiza eliberate de inspectoratele de sănătate publică teritoriale, conform legislaţiei în vigoare. Aceste buletine se păstrează la unităţile în cauza şi se transmit şi operatorilor de servicii publice, periodic sau la cerere.

Clean Tech nu practică asemenea sporturi externe. Directorul APM Ialomița ne-a explicat că reglementarea pentru apele uzate este preluată în autorizația de mediu din autorizația de gospodărire a apelor. Iar dacă Apele Române zic ceva, cine suntem noi să-i contrazicem.

Ar mai fi multe de doinit despre haiducii din dealul Ciulniței. Dar zic să mai lăsăm ceva și organelor de control, că prea le facem noi treaba.

 

 

 

 

Articolul precedentDSVSA taie în carne vie în Andrăşeşti după ultimul focar confirmat de pestă porcină africană
Articolul următorBărbat căzut în fântână la Balaciu, incendiu la Drăgoiești