Fabrica de făină proteică situată în comuna Ciulnița poluează olfactiv, intens și regulat municipiul Slobozia și zonele adiacente. Fabrica este operată de firma Clean Tech Internațional, care avea acționari israelieni. De curând, compania a fost preluată de niște germani, dar problemele de poluare au rămas. Singura instituție care încearcă să oprească poluarea produsă de Clean Tech este Primăria Slobozia. Primarul municipiului, Adrian Mocioniu, a făcut sesizări repetate către instituțiile abilitate. Ultima datează din data de 6 mai și reclamă un incident care a avut loc sâmbătă și duminică.

Amendă de ochii lumii

Clean Tech Internațional este o companie care produce făinuri proteice utilizând ca materie primă carcase de animale și deșeuri de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman. Capacitatea de prelucrare este de 120 de tone/zi de țesut moale și 80 de tone/zi pene cu sânge.

Deși condițiile impuse în autorizația de mediu prevăd ca operatorul să implementeze un sistem de management de mediu recunoscut la nivel european, Clean Tech deține doar un plan de intervenții la incendii și un plan de prevenire și combatere a poluărilor accidentale. Cât de eficiente sunt aceste planuri se simte periodic. Periodic, după lăsarea întunericului, fabrica emite în aer noxe care răspândesc un miros insuportabil.

Ultimul incident a avut loc în seara de vineri spre sâmbătă (3spre 4 mai), când mirosurile emanate dinspre amplasamentul de la Ciulnița au făcut irespirabil aerul din Slobozia. Situația a persistat și în dimineața zilei de sâmbătă. Astfel de incidente s-au înregistrat regulat de la data la care compania și-a început activitatea la Ciulnița (a fost la un pas să activeze la Slobozia dar primarul Gabi Ionașcu s-a opus!).

În februarie 2019, după ce a tras mai multe semnale de alarmă cu privire la poluarea produsă de Clean Tech, primarul Adrian Mocioniu a sesizat Garda de Mediu. Controlul efectuat a scos la iveală mai multe nereguli care vizau nerespectarea condițiilor de autorizare, ceea ce a atras după sine o amendă simbolică. Amenda nu a fost contestată de firmă.

După incidentul din 3 mai Mocioniu a sesizat din nou Garda de Mediu, instituție care refuză să se sesizeze din oficiu și să protejeze populația împotriva poluării. Primarul a transmis sesizarea și către Instituția Prefectului și Direcția Sanitar Veterinară.

Sancțiune de la DSP transformată în avertisment

Firma Clean Tech are mare lipici și la instanțele de judecată. În august 2017 Direcția Sanitar Veterinară a aplicat o sancțiune  de 12.500 de lei companiei. Judecătoria Slobozia a anulat amenda și a transformat-o în avertisment. Cu blândețe suspectă instanța a pus în vedere firmei să respecte legea pe viitor! Oare câți contribuabili din acest județ beneficiază de astfel de tratament de la justiție?

Nu sunt singurele încălcări de lege la care Clean Tech se pretează. Conform autorizației integrate de mediu compania are obligația să informeze publicul interesat despre performanțele de mediu. Adică, mai clar spus, să-și pună pe site toate informațiile referitoare la incidente de mediu și modul de rezolvare, autorizațiile și orice alte informații relevante din punct de vedere al protecției mediului. Pe site-ul companiei nu se regăsesc niciun fel de informații de mediu și niciun fel de referiri la modul în care cetățeni pot solicita astfel de informații.

 

 

Articolul precedentSorina Pintea a venit să le vaccineze copiii deşi localnicii din Ţăndărei aşteptau să li se ofere „ceva”
Articolul următorUnirea Slobozia în cădere liberă: doar un egal pe teren propriu cu modesta Agricola Borcea!