creșă

Consilierii locali PSD și PNL fac front comun și încearcă să blocheze măturatul stradal pe timp de noapte la Slobozia. Eu au avizat proiectul de hotărâre inițiat de primarul Adrian Mocioniu în acest sens, dar au solicitat scoaterea articolului care introduce obligația operatorului de a mătura arterele principale doar pe timp de noapte.

Locuitorii municipiului Slobozia au reclamat în repetate rânduri faptul că operatorul de salubrizare Polaris M Holding SA mătură manual străzile în toiul zilei. Măturatul stradal se face  fără udarea carosabilului și generează praf. Deși are obligația să spele străzile, Polaris nu execută astfel de lucrări deoarece dotarea cu utilaje este departe de cea invocată în caietul de sarcini al serviciului.

Primarul Adrian Mocioniu a introdus pe ordinea de zi a ședinței consiliului local ce va avea loc pe data de 30 octombrie un proiect de hotărâre care obligă operatorul să măture străzile principale, 15 la număr, doar pe timp de noapte. Prin același proiect se introduce o creștere de tarife solicitată de operator și justificată de creșterea prețului la carburanți, la echipamentele de protecție (?) dar și de majorarea salariului minim pe economie.

Prețul pentru colectarea gunoiului din coșurile stradale este umflat ilegal cu taxa pentru economia circulară, care se calculează la întreaga cantitate colectată și nu doar la cantitatea care vizează depășirea țintei de reciclare, așa cum prevede legea.

USL lovește în interesul cetățenilor

Documentația aferentă proiectului de hotărâre afișat pe site-ul primăriei nu conține fișa de fundamentare și memoriul tehnico-economic aferent majorărilor solicitate. La comisia de  servicii, condusă de consilierul PNL Mihaela Stoica și la cea economică, prezidată de pesedistul Băcanu, proiectul a fost avizat favorabil dar cu mențiunea de a se elimina articolul II din proiect. Adică exact cel care obligă operatorul să măture noaptea.

Primarul Adrian Mocioniu spune că a fost la cele două comisii și le-a explicat consilierilor că proiectul este solicitat de cetățeni și că este vorba, în primul rând, de protejarea sănătății publice. Surse din PSD susțin că fostul primar Alexandru Stoica, le-a solicitat consilierilor PSD să fie de acord cu majorarea de tarife pentru Polaris, dar să se opună măturatului pe timp de noapte.

Stoica este cel care a tras sforile pentru încredințarea serviciul de salubrizare către Polaris, în urma unei licitații dubioase, pe vremea când era primar și nu avea dosar penal. Poziția consilierilor PSD și PNL coincide cu cea a operatorului, care nu vrea să măture noaptea invocând prevederile din autorizația de mediu care contravin cu normele legale privind măturatul stradal impuse de ANRSC.

În mod ciudat obiecțiunile Polaris față de măturatul pe timp de noapte nu se regăsesc la documentația afișată pe site. În mod și mai ciudat, consilierii PSD și PNL (Stoica și Băcanu) avizează majorarea de tarife dar blochează  măturatul pe timp de noapte.  Argumentul lor este acela că iarna operatorul nu mătură iar obligativitatea derulării serviciului pe timp de noapte ar putea fi introdusă din primăvară.

Potrivit legislației, operatorul nu mătură doar în situația în care plouă sau carosabilul este acoperit cu zăpadă. Cât despre tarifele majorate pe care USL vrea să le aprobe pentru Polaris, acestea includ și salubrizarea spațiilor verzi aferente trotuarelor pe care operatorul nu o face niciodată dar o facturează.

Președintele  PNL, deputatul Tinel Gheorghe, susține că în plen consilierii PNL vor susține măturatul stradal pe timp de noapte:

În comisii se mai întâmplă și accidente. Dar vă asigur că în plen consilierii noștri vor vota cum e corect față de cetățeni. În toate orașele care se respectă și își respectă cetățenii măturatul se face pe timp de noapte. Vă asigur că așa așa va fi și la Slobozia.

 

Articolul precedentEveniment caritabil la Slobozia pentru copiii cu autism
Articolul următorSoluție neschimbată la podul rutier Slobozia, constructor ținut la secret, termen de execuție incert