De mai bine de 5 ani locuitorii municipiului Slobozia sunt intoxicați cu praf de către angajații operatorului de salubritate Polaris SA.

Deși regulamentul de salubrizare al municipiului obligă operatorul să desfășoare activitatea de măturat stradal în intervalul orar 22.00.- 06.00, această operațiune, derulată manual, ca în secolul trecut, este practicată în toiul zilei.

Primăria Slobozia ridică din umeri iar Garda de Mediu, sesizată în scris, deși a promis, tot în scris, că va lua măsuri,  ignoră pur și simplu atentatul la sănătatea publică la care se pretează operatorul. Reprezentanții primăriei au invocat motive puerile care împiedică firma Polaris să măture în intervalul orar permis de regulamentul de salubrizare. În realitate, însă, angajații primăriei încalcă legea doar pentru a proteja interesele economice ale operatorului. Măturând în toiul zilei, Polaris face economii importante prin evitarea plății unor sporuri salariale angajaților. Profitul operatorului se face, practic, pe seama sănătății populației.

Amenzi pentru cetățeni, dar nu și pentru Polaris

Nu este singura dovadă că primăria face jocurile operatorului în detrimentul cetățenilor. Într-un pliant distribuit în cutiile poștale ale slobozenilor, primăria amenință cetățenii cu amenzi pentru nerespectarea colectării selective.

În conformitate cu articolul 14 aliniatul 1 din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor, cetățenii au obligația de a separa fluxul de deșeuri (colectare obligatorie separat pentru hârtie, plastic, metal și sticlă). Aliniatul 2 prevede că deșeurile colectate selectiv nu pot fi amestecate de către operatorul de salubrizare.

În zonele în care există platforme pentru colectarea pe patru fracții, Polaris amestecă deșeurile pentru a face economie de carburanți. Sancțiunea prevăzută de Legea 211 pentru această contravenție este cuprinsă între 20.000 – 40.000 de lei.

Primăria amenință locuitorii orașului cu amenzi cuprinse între 1000 și 2000 de lei dar refuză să amendeze Polaris pentru că amestecă deșeurile, deși cetățenii au postat pe rețelele de socializare fotografii care demonstrează încălcarea legii de către această firmă cu lipici la primărie.

Exemplele care ilustrează încălcarea legii de către Polaris sunt numeroase. Agenții economici de la care firma trebuie să colecteze deșeuri zilnic sunt îndrumați să ducă deșeurile la platformele de precolectare care deservesc blocurile de locuințe, colectarea din zona de locuințe individuale se face o dată pe săptămână deși pentru deșeurile biodegradabile trebuie făcută zilnic, etc.

Oare ce cauze complexe determină funcționarii Primăriei Slobozia să aibă un asemenea comportament față de această firmă? Pentru care motive primăria calcă în picioare interesele contribuabililor pentru a face jocurile acestei companii, care este trimisă în judecată pentru dare de mită la atribuirea contractului de salubrizare a municipiului Constanța?

Articolul precedentPorcii mistreți, vinovați pentru reapariția pestei porcine africane în Ialomița
Articolul următorHaos în colectarea gunoiului în Fetești: jumătate din cantitate ajunge oriunde numai la groapa de gunoi nu!