Colectare selectivă la Slobozia

Așa cum am arătat aici, în patru ani de activitate tarifele pentru colectarea deșeurilor la Slobozia au fost majorate de 7 ori. De la 3,55 lei/om/lună tariful a urcat la 7,07 lei iar taxa de salubrizare pentru persoanele fără contract s-a dublat, crescând de la 4 lei/om/lună la 8 lei.

Creșterea de tarif poate avea drept cauză modificări legislative care țin de creșterea salariului minim, majorarea prețului la carburanți sau creșterea tarifelor de depozitare. Dar în mod evident, o creștere de tarife de această magnitudine are drept cauză principală lipsa de performanță a operatorului și lipsa de competență și interes a primăriei, care a permis transferul probelelor operatorului direct în buzunarul cetățeanului.

Polaris e un fel de roabă

Toate modificările legislative intervenite în legislația care reglementează colectarea și tratarea deșeurilor au avut drept scop creșterea gradului de reciclare a acestora. Deși gândite pompieristic și populist, măsurile legislative luate de guvern au dus la penalizarea poluatorului, adică a cetățeanului, și nu a operatorului care nu este capabil să gestioneze un management performant al deșeurilor.

Deșeuri de asbest, periculoase pentru mediu, abandonate pe câmp. – foto DADP Slobozia

La Slobozia Polaris a înțeles prin managementul deșeurilor să le colecteze de la populație și să le transporte la depozitare. Profitul operatorului a fost dat de diferența dintre cheltuielile cu aceste operațiuni și veniturile obținute de la buget și populație. Cu alte cuvinte Polaris nu poate fi numit operator de salubrizare, ci prestator de servicii de transport.

Deși contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare obligă compania să implementeze un sistem de management care să-i permită să obțină venituri din sortarea/reciclarea deșeurilor și micșorarea tarifelor, a fost mai simplu să transfere toate penalizările introduse prin lege în buzunarul oamenilor.

Primăria, care avea obligația să monitorizeze activitatea operatorului și să nu-i permită astfel de practici primitive, n-a făcut decât să subvenționeze incapacitatea firmei din banii noștri. Dacă a făcut-o că atât pot angajații compartimentului Gospodărire Comunală sau pentru că a existat și un comision la plic, nu știm. Dar faptul că Polaris este trimisă în judecată pentru a dat mită la obținerea contractului de salubrizare la Constanța spune multe.

Deșeurile, între venituri și cheltuială

Dacă ai un gram de minte înțelegi că deșeurile reprezintă o sursă grasă de venituri și nu o cheltuială.  Colectarea selectivă, sortarea și vânzarea fracțiilor reciclabile de la peste 45.000 de locuitori reprezintă o sursă de venit sigură și semnificativă. Dacă dai jos cheltuiala cu depozitarea și o înlocuiești cu venit din reciclare poți obține un tarif modic și profituri importante.

Cum Polaris este o companie care este deținută de politicieni PSD, profitul nu vine din performanță managerială, ci din prețuri umflate cu pompa și înghițite pe nemestecate de administrațiile PSD. E simplu și se întâmplă și la Slobozia. Iată ce înseamnă pentru Polaris reciclarea deșeurilor.

În 2017 Polaris a colectat 166,4 tone de PET/plastic. Primăria susține că operatorul ar fi colectat și DEE, ceea ce este ilegal deoarece aceste deșeuri se colectează cu operatori special autorizați pentru aceste tipuri de deșeuri.

În 2018 s-au colectat 225,6 tone plastic/PET, 82,5 tone sticlă, 112,9 tone hârtie/carton, 456,9 tone metal și lemn 552 tone.

În cei doi ani Polaris a obținut venituri în sumă de 164.363 lei și a cheltuit pentru transportul acestora suma de 150.804 lei (carburant și taxa de pod), fără a ține cont de cheltuielile de colectare. Din valorificare au rămas 13.559 de lei, bani care în opinia Polaris nu acoperă nici costurile de colectare. Concluzia operatorului este că activitatea nu se justifică, rezultatul economic fiind negativ. Cap au, minte ce le mai trebuie!?

Nu se știe ce căutau deșeurile de la Slobozia să treacă podul spre Constanța, în condițiile în care la asemenea cantități, dacă nu sunt scoase din burtă, orice operator specializat în reciclare le ridica pe cheltuiala sa și plătea și preț bun, dacă materialele erau sortate corect. Iar cei de la Polaris n-au înțeles că, plimbate fiind, deșeurile se scumpesc. Iar plimbarea deșeurilor contravine principiului proximității enunțat de legislația specifică, potrivit cătruia deșeurile trebuie neutralizate la locul unde se produc.

Primăria își bate și ea joc

Deșeurile din construcții și demolări colectate de Polaris în perioada 2017-2018 au însumat 1055 tone. Această cantitate imensă a fost dusă în depozitul de deșeuri operat de Vivani. Dacă luăm în medie un tarif de depozitare de 90 lei/tonă perceput de operatorul depozitului rezultă că populația a plătit nejustificat suma de 94.950 lei, la care se adaugă contribuția achitată la Fondul de Mediu pentru neîndeplinirea obiectivului de reducere a cantității de deșeuri plătită în 2018, care a fost de 126.897 lei!

La o estimare grosieră, pe raza municipiului Slobozia există peste 1000 tone de deșeuri de construcții care dacă ar fi reciclate (sortare, concasare și transformate în agregate minerale) ar aduce importante economii la buget prin evitarea plăților penalizatoare către AFM și ar produce venituri consistente pentru primărie (economii la achiziționarea materialelor de umplutură și rambleiere și venituri din vânzarea acestor materiale).

Deșeuri din construcții și deșeuri reciclabile sunt aruncate la marginea orașului

Deșeurile din construcții și demolări sunt deșeuri inerte pe care depozitele evită să le mai primească deoarece nu se degradează și ocupă volum mare. Primăria avea obligația să amenajeze o platformă pentru depozitarea/prelucrarea lor, lucru care nu s-a întâmplat. De aceea factura către Vivani crește, iar Polaris face venituri consistente din colectarea și transportul acestor deșeuri. (va urma – cum încalcă Polaris contractul de delegare și legislația iar primăria ține de „ șase”)

Articolul precedentSalubrizarea la Slobozia, o afacere cu impozit pe prostie plus comision (1)
Articolul următorIncendiu la o vulcanizare din Manasia