Ministresa sănătății face jocuri de imagine la spitalul Slobozia (foto- infoialomita.ro)

De mai bine de 3 ani spitalul din Slobozia este condus de un manager instalat în funcție după criteriile personale ale președintelui CJ Ialomița, Victor Moraru. În cei 3 ani de activitate nimeni nu a evaluat „performanța” managerului Mariana Iancu. Consilierii județeni au aprobat la comandă alocarea a milioane de euro pentru astuparea găurilor din buget produse de acest tandem toxic, care a făcut praf cel mai important spital din județ.

Reamintim că în august 2018 Spitalul de la Slobozia a fost retrogradat de la categoria a III-a la categoria a V-a de acreditare, ca urmare a gravelor deficiențe constatate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, informație negată la vremea respectivă de manager dar recunoscută acum într-un așa zis raport de activitate întocmit la acoperire.

Consilierul județean Dragoș Soare (PNL) a încercat să afle ce se întâmplă în spitalul finanțat de CJ și ce încearcă să ascundă Moraru și protejata sa. Demersul lui Soare venea după ce presa a dezvăluit numeroase matrapazlâcuri legate de achizițiile publice fără licitație, de majorarea arieratelor și de modul în care managerul se comportă cu angajații ( a existat o reclamnație trimisă de doctori la Ministerul Sănătății, care a pasa-o spre mușamalizare la Moraru).

Soare a solicitat un set de informații și documente legate de achizițiile publice, evaluarea activității managerului pe care ar fi trebuit să o facă o comisie numită de președintele CJI, contracte de achiziții, indicatori de performanță ai managerului și contractul acestuia. După fix 30 de zile de la formularea solicitării, protejata lui Moraru răspunde cu o adresă plină de minciuni și falsuri pe care o reproducem mai jos:

Minciuni ordinare acoperite (sugerate) de Moraru?

Materialele despre care Iancu susține că s-ar afla pe site-ul instituției au fost încărcate la data de 21 mai, în chiar ziua elaborării răspunsului destinat consilierului PNL. Iancu minte ordinar cu privire la contractele de achiziții publice, despre care spune că ar fi disponibile pe site-ul spitalului. De fapt, după o lungă campanie de presă derulată de realitateadeialomita.net, managerul a catadicsit să încarce pe site-ul instituției un tabel incomplet, care conține o evidență a contractelor de achiziții și din care lipsesc multe poziții.

Este evident ce anume ascunde protejata lui Moraru din vreme ce, în 2018, spitalul n-a achiziționat bunuri și servicii prin licitație publică și a spart coduri CPV pentru a evita licitațiile, practică complet ilegală. Despre cum a tocat banii Iancu fără a organiza licitații am scris aici.

Legat de contractul de manager și indicatorii de performanță aceste documente postate de Iancu încalcă prevederile legale. Indicatorii de performanță minimali impuși prin Ordinul Ministrului Sănătății nu sunt cuprinși în anexă iar contractul nu prevede graficul de stingere a arieratelor, care dacă nu ar fi fost respectat, și nu a fost, ar fi dus la demiterea de drept a managerului.

Cât despre raportul de autoevaluare al managerului, care a fost postat pe site în fugă, el nu are număr de înregistrare și nu a fost prezentat niciodată consilierilor județeni. De asemenea, la nivelul Consiliului Județean, nu există comisia de evaluare a activității managerului, care trebuia să evalueze anual performanța acestuia.  Iancu ascunde rapoartele de audit ale Camerei de Conturi Ialomița, care consemnează că salariul i-a fost stabilit ilegal de către Moraru printr-o dispoziție secretă (nevalidată de plenul CJ), și despre care susține că nu ar fi documente publice. Practic, Iancu își pune la secret ilegalitățile comise de mână cu Moraru.

 

 

Articolul precedentPSD a lansat pasajul electoral rutier suprateran de la bariera Drajna
Articolul următorComunitățile de romi din Ialomița, depopulate și dezinteresate de vot