Cetățenii de etnie romă din orașul Țăndărei nu au fost impresionați de gesturile de tandrețe ale Sorinei Pintea, ministrul sănătății, și nu s-au prezentat la urne.

Principalele comunități de etnie romă din județul Ialomița înregistrează cele mai mici prezențe la votul pentru alegerile europarlamentare și referendum. Cei mai mulți dintre cei din liste sunt peste hotare iar cei rămași acasă nu s-au dus să voteze pentru că nu au fost “omeniți.”

Comunitățile de cetățeni de etnie romă din județul Ialomița sunt, în egală măsură, depopulate și dezinteresate de alegerile din 26 mai 2019.

Prezența la vot, comunicată oficial la ora 18.00, arată că județul Ialomița este printre codașe la prezența la vot la nivel național. Doar județul Vaslui stă mai prost decât ialomițenii, cu o prezență la vot de 28,26% față de 32,03% în Ialomița.

La nivel județean, se disting secțiile de votare din cele mai importante comunități de romi. Comuna Bărbulești numără mii de cetățeni de etnie romă, cu toții trecuți pe liste electorale. Majoritatea sunt însă plecați de ani de zile în străinătate iar cei rămași acasă sunt prea puțin interesați ori habar nu au de alegerile europarlamentare și referendum.

La ora 18.00, cu trei ore înaintea închiderii celor patru secții de vot din localitate, dintr-un total de 3.866 cetățeni cu drept de vot trecuseră pe la urne pentru alegerile europarlamentare doar 341. Adăugăm 34 votanți cu domiciliul în alte localități și înscriși pe listele suplimentare pentru un procent total de sub 10%. La referendum prezența oficială este și mai mică, 371 votanți.

Romii din Țăndărei, supărați că nu li s-a dat nimic înainte de alegeri

Prezențele cele mai mici la urne se înregistrau la ora 18.00 în județul Ialomița în secția de la Biblioteca orașului Țăndărei și la cea de la școala nr.1, ambele situate într-una dintre cele mai celebre comunități de romi din România.

În cele două secții, dintr-un număr de 1886 cețățeni cu drept de vot trecuseră pe la urne pentru a alege deputații europeni doar 104 alegători din liste și încă 31 pe listele suplimentare, un procent de doar 7,1%. La referendum cifrele oficiale de la ora 18.00 indicau o prezență de doar 101 votanți, 5,35%.

În afara celor plecați în străinătate, alegătorii rămași în Țăndărei au ignorat scrutinul supărați că în campania electorală au existat acțiuni publice în care nu s-au ales cu nimic.

Cu trei săptămâni înainte de alegeri, Sorina Pintea, ministrul sănătății, a ales să transforme sediul Primăriei orașului Țăndărei în centru de vaccinare a copiilor. Acțiunea s-a vrut a fi una de promovare a măsurilor guvernamentale dar s-a sfârșit prost pentru că oamenii chemați s-au ales doar cu pliante și baloane.

Articolul precedentManagement după urechea lui Moraru la Spitalul din Slobozia
Articolul următorFraudă electorală la Manasia, descoperită în Spania