Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, a dar drumul robinetului cu jigniri adresate consilierilor locali PSD care au blocat adoptarea bugetului pe anul 2019.

Şedinţa Consiliului Local Urziceni s-a încheiat cu scandal după ce aleşii locali social-democraţi au blocat printr-un vot de „abţinere” adoptarea bugetului local pe anul 2019. A fost momentul în care primarul liberal Constantin Sava şi-a ieşit din fire şi i-a numit „handicapaţi” şi „derbedei” pe consilierii PSD.

Scandal monstru în Consiliul Local Urziceni între cele două tabere politice importante din structura executivului local, PNL şi PSD. Supărat că proiectul de buget pe anul 2019 nu a fost aprobat, primarului PNL a ţipat şi i-a jignit pe consilierii PSD.

Adoptarea bugetului pe anul în curs a fost de departe cel mai dezbătut proiect de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Urziceni. Localitatea este cenuşăreasa repartizărilor de fonduri venite pe linie guvernamentală şi a primit în acest an doar 325.000 lei.

Urziceni nu a primit vreun leu pentru echilibrarea bugetului local

În mod surprinzător, din cota de TVA pentru echilibrarea bugetelor locale singura localitate urbană din Ialomiţa cu primar PNL nu a primit nici măcar un leu, lucru ce provoacă în 2019 o gaură financiară de peste 3 milioane lei, bani scoşi din fondul de rezervă alimentat în anii precedenţi.

„Trebuie să strângem cureaua şi să fim chibzuiţi. Sunt probleme mari, am tăiat de colo, de dincolo, am ajustat cât am putut. Am fost nevoiţi să luăm bani din fondul de rezervă şi, cel mai probabil, din iunie tot la el vom apela. Este o bătaie de joc, Urziceni este cel mai mare producător de TVA din judeţ şi primeşte 0 lei!”, s-a arătat indignat primarul Constantin Sava.

Spre comparaţie, municipiul Feteşti, condus de primar PSD, a primit pentru 2019 din cota aferentă din TVA suma de 14,7 milioane lei în vreme ce la Slobozia, municipiul reşedinţă de judeţ cu primar PSD, vor ajunge 4,4 milioane lei.

PSD a apărat repartizarea guvernamentală

Colegii liberali i-au ţinut isonul şi au anunţat că vor ataca în instanţă modalitatea de repartizare a fondurilor publice în localităţile judeţului având în vedere că deşi municipiul Urziceni reprezintă 5% din judeţ din cota de TVA pentru echilibrarea bugetelor locale nu a primit cel puţin această cotă din totalul de 192 milioane lei.

Ion Dumitrescu, liderul consilierilor PSD din Consiliul Local Urziceni, a pledat pentru nevinovăţia Guvernului şi a exclus din capul locului ideea unei repartizări de fonduri pe criterii politice.

„Referitor la banii care vin şi nu ni s-au dat şi eu aş fi vrut mai mult pentru Urziceni dar nu s-au dat. Noi nu am intrat în zona de săraci, cum sunt alte localităţi cărora li s-a dat bani pentru funcţionare. S-ar putea să nu vi se pară echitabil dar suntem o ţară şi ori avem grijă între noi, ori nu! Este fals când se spune că suntem oropsiţi de Ministerul de Finanţe!”, este de părere Ion Dumitrescu.

Aşteptat cu interes, momentul votului a creat stupoare: opt consilieri PSD s-au abţinut la vot şi astfel au fost anulate celelalte opt voturi favorabile (şapte PNL şi unul ALDE) iar bugetul pe anul 2019 al municipiului Urziceni nu a fost adoptat, fiind necesare nouă voturi „pentru”.

„Sunteţi nişte handicapaţi, asta sunteţi!”

„Măi, domnilor consilieri de la PSD, când aţi venit aici ce aţi avut în cap, voi sunteţi nebuni? Vă luaţi după un handicapat, înseamnă că şi voi sunteţi nişte handicapaţi! Ce te miroseşti, mă, aşa, ai vreun dubiu că nu este aşa? Aşa este, cum îţi spun eu, habar nu aveţi pe ce lume trăiţi, vai de capul vostru, vă luaţi după un handicapat!”, a luat foc instantaneu primarul Constantin Sava.

Sub tirul verbal agresiv al primarului Constantin Sava a intrat şi viceprimarul Sorin Ştefan care s-a abţinut atunci când s-a supus spre aprobare proiectul de buget pe anul 2019.

„Domnule vice, de mâine veniţi cu raport de lucru şi dacă nu aveţi eficienţă veţi fi absent, ca ştiţi! Să te duci cu proiectele ce aparţin de Guvern, să te duci la Ministerul Fondurilor Europene, să te duci la proasta aia de Rovana Plumb să rezolvi. Până nu te întorci cu ele rezolvate eşti absent!”, a urlat primarul Constantin Sava către viceprimarul PSD care a votat împotriva adoptării bugetului pe anul 2019.

Vizibil nervos, la finalul şedinţei de Consiliu Local primarul Sava a mai luat încă o dată la zor consilierii PSD şi a anunţat că va face şedinţe zilnice până ce bugetul pe anul 2019 va fi adoptat.

„Eu nu trag ca fraierul să vină un om senil să-şi bată joc de munca la o unitate întreagă, am muncit de dracul ne-a luat. Un derbedeu care a nenorocit tot, dumneata eşti handicapat, ai handicap de gradul trei, probabil o să treci la asistenţă socială. Şi handicapaţi sunt ăştia care votează cu el. A ajuns o fosilă să-şi bată joc de oraşul ăsta.”, i s-a adresat Sava consilierului Ion Dumitrescu.

Interesant este că în şedinţa Comisiei economice a Consiliului Local Urziceni, Ion Dumitrescu, preşedintele Comisiei şi „clientul” primarului, a votat favorabil şi a propus plenului Consiliului Local, cităm: „…adoptarea proiectului în forma şi conţinutul prezentate spre analiză.”!

Articolul precedentDezbatere mică, după buget, cu cetățeanul Gabi Ionașcu!
Articolul următorPrimăria Slobozia plătește 5000 de lei pe lună pentru închirierea unui autobuz