Foto- infoialomita.ro

Scandalul provocat de construirea unei noi celule pentru depozitarea deșeurilor periculoase la Slobozia de către SC Vivani Salubritate SA a intrat într-o nouă fază.

La data de 8 iunie 2019 Primăria Slobozia a eliberat un nou certificat de urbanism în locul celui expirat, certificat prin care se solicită firmei Vivani documente suplimentare. Schimbarea de macaz a administrației vine după ce secretarul municipiului, Valentin Tudoran, a refuzat să contrasemneze HCL prin care se interzicea construirea de depozite de deșeuri periculoase pe raza municipiului.

Prin noul certificat i se solicită firmei Vivani un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care să detalieze Planul Urbanistic Zonal ce a stat la baza construirii obiectivului. Această cerere are și un schepsis. Reprezentanții primăriei susțin că Planul Urbanistic Zonal aferent construcțiilor de pe terenul ocupat de Vivani nu se găsește în arhiva primăriei. Probabil că miza acestui demers este verificarea procentului de ocupare a terenului, aspect care trebuie detaliat prin PUD, și care nu poate fi majorat față de prevederea din PUZ. Dar cum se poate verifica respectarea procentului de ocupare din moment ce PUZ-ul nu există în arhiva primăriei? În conformitate cu Planul Urbanistic General al Municipiului Slobozia aprobat prin HCL 25/1996  actualizat în 2008, funcțiunea terenului deținut de Vivani este „zonă de gospodărire comunală”.

O altă cerere impusă prin certificatul de urbanism este acordul creditorului Banca Transilvania, care a pus o interdicției de construire în cartea funciară a imobilului. Banca este creditor al Vivani înscris la masa credală în procedura insolvenței. Prin înscrierea în cartea funciară a acestei interdicții s-a asigurat că imobilul poate fi vândut fără ca debitorul să poată face opoziție ca efect al existenței unui imobil nou, liber de sarcini (celula nouă de depozitare, în cazul de față). De altfel, prin certificatul de urbanism Primăria a solicitat prezentarea acordului scris al creditorilor pentru derularea/finanțarea investiției dar și o copie a planului de reorganizare judiciară a firmei aprobat de judecătorul sindic.

Enigma terenului

Terenul pe care este situat depozitul de deșeuri operat de Vivani a fost obținut, inițial, de la Primăria Slobozia. În anul 2000 municipalitatea a preluat terenul de la fostul Combil în contul unei datorii ale defunctului combinat de creșterea porcilor către bugetul local. Așa își aminte senatorul Gabi Ionașcu, fost primar al municipiului Slobozia în perioada respectivă.

Terenul cu suprafață de aproximativ 1 hectar era amenajat pentru colectare de apă în vederea irigațiilor și era dotat cu o incintă destinată depozitării levigatului rezultat de la fermele de porci. Investițiile nu au fost utilizate de către fostul proprietar, fiind transferate primăriei. Primăria l-a concesionat firmei Vivani în vederea construirii unui depozit de deșeuri municipale. În anul 2002 Vivani a obținut în urma unei licitații delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a municipiului Slobozia, contract ce avea valabilitatea de 8 ani. La expirare contractul a fost prelungit cu încă 4 ani. În 2014 contractul a expirat.

Cu toate că terenul era destinat și concesionat în scopul construirii unui depozit de deșeuri menajere, primăria Slobozia nu a concesionat niciodată gestiunea serviciului de depozitare către Vivani. Depozitul este operat încă de la construire fără licență. Ulterior, Vivani a achiziționat teren suplimentar și s-a extins construind un depozit de deșeuri periculoase și un incinerator.

Având în vedere că Banca Transilvania are sub gaj terenul este de presupus că primăria a vândut imobilul firmei Vivani. Când, cum, la ce preț și în ce condiții nu se știe. Dar răspunsul la aceste întrebări ar putea aduce clarificări surpinzătoare în acest scandal.

 

Articolul precedentDezastru la secția ORL din Spitalul Slobozia
Articolul următorEchipa de fotbal Unirea Slobozia are buget mai mare ca anul trecut