amara
Moraru, la defilare cu iapa prin Amara

Ce faci dacă îți plac caii și părinții nu-ți cumpără pentru că nu au destui bani? Este simplu. Crești, te faci primar și îți tragi cal din bani publici. Și niscaiva ponei, ca să nu bată la ochi. Povestea este reală și se întâmplă la Amara, unde primăria alocă sume consistente pentru întreținerea unor cai destinați uzului fostului primar Victor Moraru. Din 2016 Moraru este baron și președinte al Consiliului Județean Ialomița. Cu tot cu iapa Sara, instrumentul de marketing al Primăriei Amara.

Dai un ban dar stai călare

Potrivit informațiilor furnizate cu generozitate de primarul orașului Amara, Ion Măiță, în 2014 primăria Amara a cumpărat doi ponei Shetland și o iapă Frisian. Achiziția s-a făcut cu ocazia zilei de 1 martie, pe bază de borderou, de la o persoană fizică din județul Buzău. Prețul plătit de contribuabilii din Amara pentru acest lux a fost de 27.700 de lei. Perla coroanei era o iapă Frizian pentru care s-au plătit 200 de milioane de lei.  A fost botezată Sara și a fost parcată la ferma primarului de la acea vreme, Victor Moraru.

Este ciudat că o primărie preferă să bage bani în cai de rasă în loc să cumpere un utilaj de deszăpezire sau un tractor. Dar, un primar cu pasiune pentru cai și cu ariciul în buzunar nu poate rata ocazia de a își satisface capriciile pe banii primăriei.  Oficial, primăria Amara justifică achiziția cailor ca având scopul, cităm: ”…. de a promova stațiunea Amara”.  Cum ar veni, iapa Sara este un instrument de marketig. Un marketing ciudat, organizat de ochii lumii, pentru a exista o justificare a achiziției extravagante făcute de o primăria care abia își asigură cheltuielile de funcționare.

Zorro, naziștii și Mihai Viteazu

Rolul iepei Sara în viața comunității din Amara este esențial. De cum a fost parcată în manejul personal al primarului Victor Moraru, iapa Sara a jucat rolul calului lui Zorro. Și cine-l putea interpreta pe celebrul bandit dacă nu edilul Victor Moraru? În 2014, în seara de Halloween, primarul a descins călare pe Sara în mijlocul copiilor deghizat din cap până-n picioare. La manifestări a participat și sosia lui Hitler, Moraru pozând nonșalant alături de personajul care executa, firesc, salutul nazist.

De 1 decembrie 2015 iapa Sara a fost din nou personajul fanteziilor patriotarde ale domnului primar. De data aceasta iapa primăriei a jucat rolul de mijloc de transport pentru Mihai Viteazu. Din păcate, Moraru n-a putut aborda rolul voievodului călare deoarece nu se mai pomenise voievod cu eșarfă de primar. Animalul a asistat impasibil la manifestările la care Moraru s-a limitat să joace rolul primarului patriot.

Comuniunea dintre iapa primăriei și primar s-a făcut simțită mai pregnant la sărbătorile de Bobotează. Călare pe iapă, primarul trece în revistă contribuabilii aliniați pe trotuare. Defilarea de pe ulița principală din Amara este singura îndeletnicire oficială a iepei, care-i și justifică hrana primită de la contribuabili un an întreg. Pentru singura ei zi de activitate oficială Sara consumă, totuși, prea mulți bani. E cam energofagă, cum ar zice criticii de serviciu ai primarului Moraru.

În restul anului Sara bate coclaurile comunale călărită din toate pozițiile de bietul primar obsedat de echitație. Pozele cu animalul călărit ajung pe Facebook și pot constitui oricând dovada acestui marketing lipsit de orice finalitate. N-am aflat încă cine a plătit șaua călărețului fără prea mult cap de la Amara.

Venituri pe spatele bietei iepe

De întreținerea manejului Primăriei Amara se ocupă firma Amara Business SRL. Este firma Consiliului Local, care administrează cam tot ce mișcă în comună. Pardon, în oraș. Primăria Amara susține că din 2014 și până în prezent întreținerea cailor a costat fix 121.219,95 lei. Costurile includ poneii, pe care nu i-a văzut nimeni, iapa Sara și doi cai de pripas găsiți abandonați pe islazul comunal. Și care cam pasc scaieți, după cum zic surse din anturajul statului paralel.

Potrivit unui document citat de portalul infoialomița.ro, tariful perceput de Amara Business pentru întreținerea cailor este de 2102,19 lei/lună/persoană. Fără TVA, desigur! N-am înțeles dacă persona e calul sau îngrijitorul.

Baronul subțire cu mălai se întreține

În 2016 primarul orașului comunal Amara a progresat în carieră. Poporul l-a uns președinte la Consiliul Județean și l-a dotat cu mașină, șofer și administratoriță publică. La fel ca la Amara. Logic, legătura indisolubilă dintre Sara și Moraru ar fi trebuit întreruptă. El era ditamai baronul iar ea aparține ca mijloc fix unei alte UAT. Dar, ce înseamnă legea când două ființe se iubesc?

Iapa Sara nu și-a schimbat domiciliul. Și nici utilizatorul. În grajdurile baronului Moraru de la ferma sa din câmp și-a mai găsit loc o altă iapă, Contesa. Păi, da, că ce putea călări un baron dacă nu o contesă! Pe sub șaua lui președintelui călăreț a mai trecut, pentru scurt timp, și calul Ronin. Toți parazitează bugetul bietei Sara, singura care aduce fân în grajd ca urmare a prestațiilor publice la care o supune Moraru.

Primăria continuă să furajeze din bani publici pasiunea președintelui pentru iepe. N-am înțeles totuși ce rol aveau poneii în această comedie absurdă. Și n-am mai înțeles de ce locuitorii orașului – sat Amara sunt datori să plătească călăritul fostului lor primar. Poate ne traduce Camera de Conturi vreodată, cândva.

(sursa foto: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009717073369&sk=photos&collection_token=100009717073369%3A2305272732%3A5)

Articolul precedentAngajată cu carte de muncă pentru… servicii de tămâiat!
Articolul următor89% dintre adolescenții din Ialomița au consumat alcool