Minune mare la Primăria Slobozia! Un prejudiciu estimat inițial de un inspector al Camerei de Conturi la 6 milioane de lei a dispărut subit din raportul de audit! Specialiștii în paranormal consultați de noi nu au putut găsi o explicație pentru acest fenomenul straniu cu bătaie spre Codul Penal.

Abaterea dispărută în neant a fost dusă pe ultimul drum de un comando feminin de la Camera de Conturi, care s-a prezentat la primărie pentru o scurtă dar fructuoasă „conciliere”. Din echipaj a lipsit tocmai inspectorul care a descoperit gaura. Iar trimisele Camerei de Conturi au dat asigurări că instituția care ar trebui să fie gardianul banilor publici este dispusă să vadă golăniile economico-financiare din ograda Primăriei Slobozia ca fiind niște veritabile iluzii optice.

Găuroiul de circa 1,5 milioane de euro reprezenta sume nefacturate de primărie constructorului care ne-a construit „groapa lui Stoica”. Prejudiciul estimat era format din penalități de întârziere nefacturate constructorului și lisa garanțiilor de bună execuție, înlocuite cu o poliță de asigurare expirată puțin. Isprăvile s-au produs în mandatul domnului Alexandru Stoica, omul având la activ și alte isprăvi de acest gen. Spre exemplificare extragem din puțul memoriei pierderea garanției de bună execuție în valoare de 10 miliarde de lei extrasă din conturi de constructorul stației de epurare, intrat subit în insolvență.

Oare de ce?

Am căutat explicații pentru minunile inexplicabile care se petrec de fiecare dată când Camera de Conturi calcă în control pe la instituțiile publice din județ. Am vrut să înțelegem cum se face că, deși Camera de Conturi informează un petiționar despre salariul ilegal încasat de managerul Spitalului Slobozia, în scriptele post control golănia dispare iar președintele județului se bate cu lopata-n piept susținând că golănia este o invenție de presă.

Am vrut să înțelegem de ce n-a sesizat nimeni Parchetul pentru plățile nelegale de 1 milion de euro făcute de același primar Stoica Alexandru către echipa de fotbal, bani pe care Primăria Slobozia refuză să-i recupereze. N-am găsit explicații pentru nerecuperarea prejudiciilor de zeci de miliarde de lei constate de aceeași Cameră de Conturi la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Pasivitate, indolență, tragere de timp, complicitate, acoperirea unor fraude la comandă politică? Greu de spus!

Camera de Conturi doldora

În lipsa unor explicații logice ne-am aruncat ochii prin conturile funcționarilor de la Camera de Conturi. Am privit către averile lor și afacerile rubedeniilor. Am identificat pentru început o declarație de avere a unei funcționare cu funcție de conducere.

Așa arată averea unui bugetar cu funcție de control

După cum se poate vedea, lista conturilor acestei funcționare este lungă cât un pomelnic. În activul doamnei se aflau în iunie anul trecut 874.290 lei, adică 186.153 euro. La această sumă mai adăugăm 200.000 lei plasați în titluri de stat. Bănet, nu glumă chiar și pentru un bugetar bine plătit cum este funcționara în cauză.

Sume importante vin din afacerile derulate de soț. Banii provin din vânzare de software de contabilitate și către instituții publice pe care soția le controlează. În cărți sunt două firme, ca să nu bată la ochi. Doi prieteni, două firme, afaceri cu statul încrucișate. Una dintre firme vinde soft, cealaltă vinde hard. Servicii complete cu sau fără taxă de protecție. Dacă ițele acestor afaceri trec sau nu prin dosarele Camerei de Conturi urmează să aflăm.